Na dagenlang pessimisme van de weermodellen voor zover die dingen een ziel hebben, is het dan sinds middernacht raak met al twee Amerikaanse runs op rij die eindigen in bovenstaande. Dat is dan op 1500m. Aan de grond heb je dan dit…

Koud genoeg? Everybody happy? Nee, het dierenleven baalt ervan en dan vooral de ijsvogel mijn zijn “onpasselijke” naam. De plantenwereld wederom smult ervan want als dichtbevolkte gebieden flink afkoelen wordt er volop gestookt en wordt de atmosfeer weer wat rijker aan de groene groeistof CO2. Maar goed: wij wintersporters en vooral de schaatsers smullen. Of er voor de Alpen ook nog sneeuw op zit bekijken we zo…

Dit is de drukverdeling als deze meteofiction uit zou komen. Mooie verbinding van Scandihoog en Azorenhoog.

Met bijbehorend ensemble. 25% kans op basis van het aantal vriezende lijntjes zou je zeggen.

En een run eerder hadden we dit….

Met dit bijbehorende ensemble…. het okerkleurige lijntje laat mooi zien hoe snel en verrassend het kan gaan van zeer zacht met wat regen naar koud en sneeuwbuitjes. Sneeuwkansen in de meteofiction stijgen naar 25%. Dat is niet niks… In de ochtendrun is er ook een cluster dat met het kwakkelende gemiddelde meegaat en in de run van middernacht is er een cluster dat nog ruim boven het gemiddelde ligt. Dus evengoed hebben we geen Hellmannen in het nieuwe jaar.

Om even wat gevoel te krijgen bij de situatie vergelijken we 3 runs op +240u en kijken we of er op dat moment nog enige consistentie is. De conclusie moet zijn dat er een paar terugkerende elementen zijn maar dat er volop onzekerheid is met name over de positie van depressiekernen. Zowel voor de kust van Noorwegen als in het zuidoosten van Europa. Vaste gegevens zijn: a) hoge druk over Spanje en de Canarische eilanden, b) een groot diffuus neerslaggebied in het zuidoosten; en 3) een ijskoud hogedrukgebied ten oosten van Moskou en dus potentie voor transportkou. Het lijkt daarmee nog een beetje op wat ik eerder “steenkoud teflon” noemde: wel een diagonale blokkade in het westen… maar in het oosten toch een open deur voor Siberische of Scandinavische kou.

Hoe zit het met de sneeuw?We beginnen met een blik op het gebied dat het hardst om sneeuw verlegen zit: de Oostenrijkse noordkant ten oosten van de Arlberg. Hierboven die laatste twee koude runs van het Amerikaanse model. De run van middernacht heeft eigenlijk een hele week neerslag van 21 tot 28 december. Met vanaf tweede kerstdag voldoende kou om iets goeds te doen. De run van vanochtend is veel droger met alleen regen in de dalen op kerstavond. Beide runs eindigen droog. De ochtendrun heeft een blauwe controlerun met neerslag de laatste dagen van december maar wel regen. Dus moeten we meteen realistisch zijn: de komende dagen gaan we nog tegenvallers zien en de GFS06u pikken we nu zo direct al even mee natuurlijk…

Franse Alpen

Eerst nog even een blik op de ochtendrun op de beperkte hoogte van 1400m in de Franse Alpen. Zeer zacht en flinke regen vrijdag misschien overgaand in sneeuw. Dan in de zachte fase nog twee neerslagpieken en dan zodra de kou begint enkel droogte.

Zuidkant

De zuidkant staat er nog behoorlijk goed voor. Zaterdag zeker sneeuw met een snel naar 1000m dalende sneeuwgrens. En daarna kurkdroog, steeds kouder en zonnig.

Nou vergelijk de GFS06 zelf maar even met de GFS00. Immens verschil en terug bij af. Hetwordt dus weer eens een gevalletje loves me, loves me not!

Hetzelfde zien we in het Europese model.De kans dat het zacht verder gaat is duidelijk groter dan de kans dat we de blauwe stippellijn van de controlerun gaan volgen.

Met deze onzekerheid duidelijk voor ogen toch maar even naar de kortere termijn kijken… en dan vooral naar de sneeuw en helaas ook regen in de Alpen. Eerder kopte ik al: regen of sneeuw met kerst in de Alpen? Het eerste wat we makkelijk zien is dat de Alpen weer eens echthele veel neerslag gaan invangen de komende 10 dagen en dus over kerst. 200mm aan de zuidkant en 100mm aan de noordkant. Hoeveel regen zit daarbij? Bergfex kan hier helpen!

Lang verhaal kort: ook in Kleinwalsertal gaat het vrijdag, zaterdag, zondag én maandag flink regenen in het dal! Iets van 50mm en dat is echt zeer flink. Wel wil dat nog niet zeggen dat het sneeuwdek er enorm onder leidt. De regen vloeit vaak onder de sneeuw weg. En er is met alle warmte geen zon om de sneeuw weg te branden. Alleen op plekken waar nu maar een dunne sneeuwlaag is zal alles groen worden. Dat is zeker. Pistes lijken me niet in gevaar. Wel een goede test voor je skikleding dus.

Veel minder neerslag als we naar het oosten gaan. In Zell am See Kaprun maandag en dinsdag vermoedelijk toch regen in het dal.

Pas als we helemaal naar het oosten gaan zien we skigebieden met een beetje mazzel, zoals onze partners Loser en Die Tauplitz. Hier koelt het na een gigantische Föhnstorm wat sneller af in het weekeinde en zal het tot in het dal sneeuwen. Wat een wind! Vooral vandaag. Daar kijken we ook nog even naar… maar eerst op zoek naar het gebied waar de meeste sneeuw wordt verwacht…

We beginnen even bij partnergebied Val Gardena waar we vaststellen dat het een minder aantrekkelijke week is met vrijdag toch flinke regen in het dal. Volgende week met de opkomende noordwestelijke stroming gaat de zon hier weer schijnen.

Héél veel sneeuw is er berekend voor Breuil Cervinia. Met wel eerlijk is eerlijk 57mm regen berekend op vrijdag. Bah. De berekende sneeuwgrens is 1720m. Ahhh… ze hebben hier het dal op 1524m gezet. Vandaar. Nee boven in het dorp op 2000m is het gewoon sneeuw hoor. Dus dit is een plek waar het 2 volle meters sneeuw kan worden! Ik zeg erbij dat er voor de Franse kant ook meer dan een meter sneeuw berekend wordt! Pittig allemaal…

Jorne gaat vanavond naar de modellen kijken. Laten we realistisch zijn. We zijn net de zachte fase binnen gegaan. En hoe! Vannacht zijn in Vorarlberg vele bomen om geknakt door de zuiderstorm. En geloof het of niet maar in Feldkirch werd vanochtend +20ºC gemeten! Halleluja!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

59 reacties

Gesloten voor reacties.