Code geel. Hevige ochtendspits. En dan donderdagochtend rond 10 uur ligt er in Nijmegen en omstreken 5cm sneeuw. Zie de kaart van het nauwkeurige Harmonie-model. En vanaf morgen is het dan even winter in Nederland. De fanatiekelingen gaan op de schaats komen voor een paar uurtjes minimaal als ze al niet op de Weissensee zitten momenteel.

Het is vanavond en vannacht al bezig. Ja het is een krul. Hier en daar ook foutief polar low genoemd. Het intensiveert wat. Meer niet. Kan en zal zeker mooie plaatjes opleveren morgen.

Sinds gisteren zit er een vervelende knik in de pluim van het Europese model en ook in het Amerikaanse model. Op de 25e kan de nu beginnende vorstperiode ineens gedaan zijn. Maar hoe? Nou zo …

Tja, daar ik zeg ik in de Alpen geen nee tegen. En alle krokusgangers met mij. Dus we houden hem erin. Dit of toch gewoon een elfstedentocht. 😉

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Hanjo · 19 januari 2023 op 10:01

Mooi bericht. Ik volg de kaarten ook al enkele weken en de contouren voor een aantal mooie sneeuwmomenten voor met name de noord/westelijke Alpen (Oostenrijk) staan en komen steeds meer op de kaarten. Moet ook wel want veel kleine gebiedjes zijn nog dicht en daar zouden we ons dit jaar juist op focussen. Lekker rustig i.p.v. de grote massa gebieden. We zitten dit jaar (na 2 jaar tussenpauze ) in het Bregenzerwald. Heb er heel veel zin in. Laat maar vallen die sneeuw.

carl · 20 januari 2023 op 09:19

Het valt er goed uit momenteel. Spijtig dat de temperaturen net te hoog zijn om het even te laten liggen. In de Ardennen en Winterberg zal dit mooi meegenomen zijn. Zal er komend weekend druk worden.

Destiny · 20 januari 2023 op 13:57

Hajo, staat die sneeuwdump nog steeds in de kaarten? omgeving Pillerseetal kan nog wel wat gebruiken zag ik….
Groetjes
Destiny.

    Hanjo · 20 januari 2023 op 20:13

    Die dump staat steeds duidelijker op de kaarten hoewel nog enigzins in de meteofictie maar eigenlijk staat er al geruime tijd een week van intensieve sneeuwval op de kaarten. De temperaturen schommelen nog wat maar het lijkt erop dat het grotendeels bij een lage sneeuwgrens gaat vallen. Dit geldt dan voor de hele noordzijde van Oostenrijk (en dus tevens Zuid Duitsland). Vooral van 30 januari tot 3 Februari lijkt er echt een megadump te gaan komen van enkele dagen zeer intensieve sneeuwval. Eerlijk gezegd denk ik aan lokaal 1-1,5 meter over die hele week op de echte sneeuwloch lokaties en overall zeker overal een halve meter. Maar reken je niet te rijk want weer modellen zijn grillig.

      Destiny · 21 januari 2023 op 13:45

      Dank je wel voor de uitleg! Duimen voor die meter sneeuw!!

Gesloten voor reacties.