Code geel. Hevige ochtendspits. En dan donderdagochtend rond 10 uur ligt er in Nijmegen en omstreken 5cm sneeuw. Zie de kaart van het nauwkeurige Harmonie-model. En vanaf morgen is het dan even winter in Nederland. De fanatiekelingen gaan op de schaats komen voor een paar uurtjes minimaal als ze al niet op de Weissensee zitten momenteel.

Het is vanavond en vannacht al bezig. Ja het is een krul. Hier en daar ook foutief polar low genoemd. Het intensiveert wat. Meer niet. Kan en zal zeker mooie plaatjes opleveren morgen.

Sinds gisteren zit er een vervelende knik in de pluim van het Europese model en ook in het Amerikaanse model. Op de 25e kan de nu beginnende vorstperiode ineens gedaan zijn. Maar hoe? Nou zo …

Tja, daar ik zeg ik in de Alpen geen nee tegen. En alle krokusgangers met mij. Dus we houden hem erin. Dit of toch gewoon een elfstedentocht. 😉

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Hanjo · 19 januari 2023 op 10:01

Mooi bericht. Ik volg de kaarten ook al enkele weken en de contouren voor een aantal mooie sneeuwmomenten voor met name de noord/westelijke Alpen (Oostenrijk) staan en komen steeds meer op de kaarten. Moet ook wel want veel kleine gebiedjes zijn nog dicht en daar zouden we ons dit jaar juist op focussen. Lekker rustig i.p.v. de grote massa gebieden. We zitten dit jaar (na 2 jaar tussenpauze ) in het Bregenzerwald. Heb er heel veel zin in. Laat maar vallen die sneeuw.

carl · 20 januari 2023 op 09:19

Het valt er goed uit momenteel. Spijtig dat de temperaturen net te hoog zijn om het even te laten liggen. In de Ardennen en Winterberg zal dit mooi meegenomen zijn. Zal er komend weekend druk worden.

Destiny · 20 januari 2023 op 13:57

Hajo, staat die sneeuwdump nog steeds in de kaarten? omgeving Pillerseetal kan nog wel wat gebruiken zag ik….
Groetjes
Destiny.

    Hanjo · 20 januari 2023 op 20:13

    Die dump staat steeds duidelijker op de kaarten hoewel nog enigzins in de meteofictie maar eigenlijk staat er al geruime tijd een week van intensieve sneeuwval op de kaarten. De temperaturen schommelen nog wat maar het lijkt erop dat het grotendeels bij een lage sneeuwgrens gaat vallen. Dit geldt dan voor de hele noordzijde van Oostenrijk (en dus tevens Zuid Duitsland). Vooral van 30 januari tot 3 Februari lijkt er echt een megadump te gaan komen van enkele dagen zeer intensieve sneeuwval. Eerlijk gezegd denk ik aan lokaal 1-1,5 meter over die hele week op de echte sneeuwloch lokaties en overall zeker overal een halve meter. Maar reken je niet te rijk want weer modellen zijn grillig.

      Destiny · 21 januari 2023 op 13:45

      Dank je wel voor de uitleg! Duimen voor die meter sneeuw!!

Gesloten voor reacties.