Iedereen heeft het gemerkt, vanaf vandaag zijn we de nazomer kwijt. Hier in het oosten van Vlaams-Brabant is het voorlopig nog donkergrijs en regenachtig buiten. Terwijl in Nederland de zon al weer doorbreekt. En die temperaturen? Die zijn een pak koeler dan de voorbije periode. Vandaag zo’n 17° à 18°C, morgen en overmorgen (wanneer de astronomische herfst begint) nog net iets koeler. Wil dat dan zeggen dat we overschakelen naar onvervalst herfstweer? Nee, absoluut niet. Vanaf weekend komt er zelfs weer een mooie periode aan met veel zon. Alleen de echte nazomerse warmte zijn we kwijt. Misschien dat de temperaturen nog net de 20°C kunnen halen. Maar nu de nachten weer langer worden dan de dagen, zijn het wat mij betreft gewoon mooie herfstperiodes. Ja, je ziet het. Ik ben er klaar voor. Laat de overgang naar de winter maar beginnen! Ondertussen geraakt het in de Alpen momenteel steeds meer bewolkt zoals je op deze mooie herfstplaat van Obertauern kan zien. Daar zitten ze voorlopig nog in de warme lucht. Voorlopig. 

hgt0_14092203_14092100

Want vanavond en vannacht klapt hetzelfde koufront waar wij de afgelopen uren mee te maken hadden tegen de noordkant van de Alpen aan. Boven de 2000 meter hoogte kan er zo’n 15cm vallen.

gfs-0-36

En nog leuker. Morgen zakt een hoogtetrog, die nu nog boven de zuidpunt van Scandinavië ligt, helemaal uit naar het zuiden …

hgt0_14092221_14092100

… met een dan nog verder dalende sneeuwgrens. Tot 1000 meter zeg maar en nog eens goed voor lokaal wat meer dan 10cm. Kwestie van het officiële begin van de herfst goed te vieren. Voor de webcamliefhebbers, dat wordt smullen!

hgt0_14092600_14092100

En in mijn bericht van eergisteren zei ik het nog. Er is een kans dat delen van de Alpen in de nacht naar vrijdag opnieuw sneeuw over hun heen gaan krijgen. Die kans is voorlopig enkel groter geworden, maar wel enkel voor de Oostenrijkse Alpen. Sneeuwgrens? 1500 meter, met lokaal 30cm mogelijk. Nu ja, op het einde van die neerslagfase schiet de sneeuwgrens wel weer als een pijl omhoog.

gfs-0-180

Ach, uiteindelijk zijn het maar vroege schermutselingen, want vanaf volgend weekend komt een nieuw hoog voor grote delen van Europa weer een nieuwe mooie herfstperiode afleveren.

gfs-5-240

En ook op de langetermijn blijft die situatie aanhouden. Je ziet dat de straalstroom al een stuk meer aansterkt boven Europa. Maar voorlopig zitten we ter hoogte van een golftop aan de zachte zuidkant ervan. Heb je nog tijd en zin voor een lange wandelvakantie in de Alpen? Dan is het nu de moment (Vlaamse uitdrukking 😉 ).


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

5 reacties

Gesloten voor reacties.