Elf dagen is het ondertussen geleden dat ik hier een kort bericht postte over ‘de perfecte storm’. Het zat toen in een paar modelruns van GFS, maar wel heeeel ver weg, liefst 2 weken vooruit kijkend. Door een botsing van de restanten van een orkaan bij de Bermuda eilanden en een koude depressie boven de Labradorzee zou koude en subtropische lucht zo om elkaar verstrengeld raken dat een voor deze tijd van het jaar uitermate diepe depressie boven de Atlantische Oceaan zou ontstaan. De kans dat het effectief tot zo een storm ging komen, zette ik toen op bijna 0%. Maar in het voeden van de depressieactiviteit boven de Atlantische Oceaan door die ex-orkaan en dus stijgende kansen op onbestendig weer in West-Europa richting eind september geloofde ik wel. Ondertussen zijn we bijna aan die bewuste datum. Hoe ver staan we nu?

ECM1-0

Wel, een aantal dagen later was het zo ver. Ten westen van Kaapverdië ontwikkelde onweersbuien zich verder tot een tropische storm en later tot een kleine orkaan. Ik denk dat het niet hoger dan categorie 1 is gegaan. Ronaldo? Het ding kreeg de naam Edouard. Wat een heerlijke naam trouwens, zeker als je hem op zijn Vlaams uitspreekt: Eedwaar. Anyway, die Edouard lijkt de Europese weerkaarten momenteel toch te herschudden. Je ziet hem hier links onderaan de kaart, snel aan kracht verliezend terwijl hij richting de Azoren trekt. Ja, op de Azoren is het niet altijd hogedrukweer. Net zoals Cristobal het begin deze maand deed stuwt Edouard een hogedrukgebied richting West-Europa. En tegelijkertijd hangt die koude depressie inderdaad boven de Labradorzee tussen Groenland en Canada. Toch knap van die modellen eigenlijk hé dat ze zo een druksetting op zo’n lange termijn al in de gaten hebben.

ECM1-48

Je ziet het al, tot een kolossale botsing tussen beide systemen komt het zoals toen al te verwachten was niet. Daarvoor moest echt alles goed vallen en dat is niet het geval. Maar beide systemen spelen wel wat op mekaar in. Aan de voorzijde van die koude depressie wordt flink wat van Edouard’s tropische warmte en energie naar het noorden gebracht. Zodanig dat er flink wat dynamiek in de stroming boven de Atlantische Oceaan komt en we niet lang van het nieuwe hoog gaan profiteren door het aanstormende depressiegeweld dat dat hoog gewoon plat duwt.

rart_14092106_14091900

Wat betekent dit dan concreet voor de Lage Landen en de rest van Europa? Wel, vandaag en morgen houden we nog hetzelfde weer als gisteren: warm, met in de namiddag een snel toenemende kans op een aantal felle buien, zelfs met onweer erbij. Vooral zaterdag maakt ook heel Nederland kans hierop. Vanaf zondag, bij het begin van de astronomische herfst, verliezen we de zomerse warmte. De wind draait dan naar het noorden en in de nacht op zondag passeert een zwakke wolken- en regenzone.

rart_14092312_14091900

Begin volgende week verloopt rustig in de Lage Landen, met maandag nog wolkenvelden door die noordelijke stroming. Dinsdag wordt de beste dag van de week met meer zon, al kan het ochtendgrijs lokaal weer lang blijven hangen. En de temperaturen? Met 16°C zullen we tevreden moeten zijn, net iets onder de normale waarden.

rart_14092518_14091900

Eind volgende week wordt heel andere koek. Het hoog is dan helemaal naar het zuiden gedrukt door de depressie van boven de oceaan en waar nog iets van Edouard in zit, al is het zeer weinig. De wind in grote delen van West-Europa wordt dan westnoordwest en zet een flink tandje bij. Wordt het dan helemaal dramatisch en totaal ander weer in de Lage Landen? Neen, want ten zuiden van de ons blijft hogedruk nabij. Grote neerslaghoeveelheden zitten er dus voorlopig nog niet in, al wordt vooral komende donderdag geen goede dag. En … je ziet het goed, in het noorden van Scandinavië valt dan de eerste sneeuw van het seizoen! Sneeuw die er niet zomaar snel weer gaat verdwijnen. Eventueel maakt ook de Alpennoordkant kans op wat sneeuw tegen volgend weekend aan, maar misschien kan Ronaldo ons daar vanavond al meer over vertellen.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

7 reacties

Gesloten voor reacties.