zuidkantsjakka

Het heeft even geduurd maar voor het eerst deze winter zien we een model een zuidkantdump berekenen. De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee is gisteren in perfecte condities gereden. De winnaars zijn Niels Mesu en Birgit Witte (lees de dagkrant). Kortom: de sneeuw mag komen. En ook Val Gardena is er klaar voor. Het staat nu voor 6 februari op de kaart maar er zitten wel haken en ogen aan. Lees dus snel verder!

stormrest

Waar is de sneeuwstorm gebleven?

Voor iemand ook ene jota gelooft van een mogelijke zuidkantdump moet ik natuurlijk eerst uitleggen hoe het past in het plaatje van de weerberichten van gisteren. Gisteravond zagen we in het Europese model een sneeuwstorm over de Ardennen op 4 februari en in het Amerikaanse model een natte dweil tegen Spanje. Vanochtend is die “activiteit” in het Europese model naar Schotland geschoven met een pittige sneeuwval daar….

5febsneeuw

Natte sneeuw

Met in het vervolg daarvan kans op natte sneeuw in Noord-Nederland. Dat front draait door richting Oostzee waarbij…

cliffec2801

Het monster

Een monster van een depressie ontstaat die kou over Spanje zuigt en vanaf de zuidkant weer tegen de Alpen aan laat stromen. Data betekent Föhn aan de noordkant: harde wind over de kammen, hogere liften gesloten, blauwe hemel met lenticularissen en mensen die er gevoelig voor zijn hoofdpijn (door subsone golven net als van grote windturbines).

850hPa-zkdump

Niet te koud

De adder onder het gras is dat er nog te weinig kou wordt berekend. In de heftige stroming wordt nog veel zachte lucht meegenomen waardoor de sneeuwgrens amper onder 1500m kan zakken. Wel zie je van die flarden kou in de soep drijven. Die drukken dan in de Pyreneeën en in Piemonte de sneeuwgrens wel even naar 1000m. Maar goed: het is allemaal meteofiction. Puur creatief dagdromen. Dus mag je het in je fantasie die kant op buigen waar jij het hebben wilt.

vorstgrenszkdump

Hoge sneeuwgrens

Je ziet die zuivere impact aan de zuidkant waarvan we in 2013-2014 keer op keer getuige van waren.

mengezkdump

Maar wat een intensiteit!

Dit is neerslag  per 6 uur. 33mm is niet weinig. En de hele sneeuwval duurt 18 uur. Maar goed: meteofiction die in de komende runs weer gaat verdwijnen en evengoed weer gaat verschijnen.

cliff2801

En ook het Amerikaanse model heeft weer leuke meteofiction

En ook het Amerikaanse model heeft een leuke cliffhanger waarbij de Lage Landen op 12 februari weer de winterse kant op gaan. Begin van de middag een betrouwbare forecast voor de korte termijn! Werkze allemaal! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

41 reacties

Gesloten voor reacties.