Het is bijna zover, de eerste sneeuwval van betekenis van het seizoen 2014-2015 is aanstaande! Toch ligt er nog wel een addertje onder het gras; de modelberekeningen zijn niet eenduidig. Wat staat er te gebeuren?

Huis Hans ter Braak

Laten we hier beginnen!  Zo zag er gisteren het er gisteren uit in Kleinwalsertal, het huis van Hans ter Braak staat er zonnig op. Vandaag zal het nog niet anders zijn. Veel zon, temperaturen in de dalen rond of misschien wel boven de 20 graden.

 Wind 500 hPa Oct. 19_2014

Met een vorstgrens die nog altijd rond de 4000 meter bivakkeert. Ten grondslag aan de zomerse waarden zowel in de Alpen als de lage landen ligt een zeer stevige zuidwestelijke stroming met van oorsprong Noord-Afrikaanse lucht. Aan de grond een onvervalst Euro-hoog. Op (ca. 5 km) hoogte krult de lucht vanuit Afrika om de hogedruk heen die zich daar boven de Middellandse zee bevindt; mooi te zien op bovenstaande kaart.

 pslv_14102012_14101900_EC

De grote omslag waar iedereen naar uitkijkt gaat stapsgewijs maar grootschalig bezien best snel. Morgenmiddag al is het continentale hoog aan de grond richting het oosten weggedrukt en de hogedruk boven de Middellandse zee  platgedrukt; geheel west-oost georiënteerd. De stroming is hierdoor al wat gekanteld naar het westen. Ondertussen hebben de restanten van de orkaan Gonzalo de Atlantische oceaan overgestoken en zich vermengd met het complexe lagedruksysteem boven IJsland. Voor de Alpen zal dat op nadering van een eerste koufront meer bewolking opleveren en vanaf morgenavond de eerste.. regen. Zoals Frederic in zijn bericht van vrijdagochtend eigenlijk al vrij exact voorspelde! De sneeuwgrens valt waarschijnlijk alleen nog wat hoger uit; zo’n 2500 meter. Daarboven kan wel al 15 tot 20 cm sneeuw gaan vallen. Tot zover weinig aan de hand.

 hgt0_14102200_14101900_GFS

Maar dan. De Amerikaanse (GFS) modelberekening is op zijn schreden teruggekeerd.  Hogedruk boven West-Frankrijk breidt zich hier naar het noordoosten uit en drukt de kou en -vooral- de meeste neerslag richting Polen. Als we dit moeten geloven gaat er nergens meer dan 15 centimeter sneeuw vallen en dan tijdens het meest intensieve moment alleen boven de 1500 meter. Is dit een uitbijter? Nee, ook de ensembles bieden totaal geen vrolijker plaatje.

hgt0_14102200_14101900_EC

Snel naar het Europese (ECMWF) model kijken dan. Dat is nog altijd zeer koersvast: het komt wel goed. Een full-hit! Veel meer neerslag die langer zal blijven slepen.

 hgt0_14102206_14101900_EC

En kijk eens naar de sneeuwgrens: op woensdagochtend rond de 800 meter. En tot het in deze oplossing stopt met sneeuwen op donderochtend nergens veel hoger dan 1000 meter.

rart_14102300_14101900_EC

Woensdag en ook tot in de loop van donderdagochtend sneeuwt het lekker door.

gust_14102200_14101900

Overigens wordt het niet heel prettig toeven; Dit gaat over een zware sneeuwstorm. Dinsdagavond en nacht worden windstoten tot rond de 130 km/uur verwacht; woensdag overdag tot zo’n 100 km/uur.

rsum_14102312_14101900_EC

Als we van deze neerslagtotalen tot en met donderdagochtend de hoeveelheid die morgen en dinsdag overdag valt afhalen kom ik tot een sneeuwdek op zeer uitgebreide schaal van 40 centimeter boven de 1000 meter; plaatselijk veel meer. Misschien gaat de meter ergens nog wel gehaald worden. Al met al ruim voldoende voor de kwalificatie: dump!  Hoewel we die criteria nog maar eens goed met elkaar moeten afspreken. Boven welke hoogte telt het? En hoe groot moet het gebied zijn? Over de hoeveelheid zijn we het (bij deze) eens: minimaal 30 centimeter. Goed, als de warmte daarna (tijdelijk) volledig terugkeert is het droog geworden wat voor de vooral hoogste pistes toch ook wel weer goed nieuws kan zijn: wellicht gaat er daar niet heel veel wegsmelten. Waarom ben ik hier allemaal zo zeker van? Niet. Het is een “best guess”. Op basis van ook de andere modellen (zo zit het Canadese GEM er tussenin maar neigt ook aar deze uitkomst) en op basis van de consistentie van het ECMWF. En een beetje gevoel.

raamsticker-hoera-een-jongen

De eerste dump dus. Zoals eerder aangegeven door Hajo willen we ze met ingang van dit seizoen een naam gaan geven. Te koop voor een prikkie: €50 per stuk. De eerste twee zijn vergeven! Wat wordt het Paul: Luuk of Floor???

 rart_14102712_14101900_EC

Kijken we nog even wat verder vooruit dan is er ook al een (enorme) tweede dump zichtbaar in met name de Europese berekeningen voor volgende week zondag en maandag. In de run van gisteravond besloeg die de gehele Alpen; vanmorgen alleen de Zuidwestkant. Ook nu doet het GFS (nog?) totaal niet mee. Te veel onzekerheid en te vroeg voor details. Kijken we komende week naar uit!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

18 reacties

Gesloten voor reacties.