Noteer 4 augustus 2020. Een olijk stel bouwt een grote en een kleine sneeuwpop op een flank van de Grossglockner. De eerste van het nieuwe seizoen?

Ik maak geen uitgebreide analyse van waar hoeveel sneeuw is gevallen. Het verbaast me enigszins op hnl.be te lezen dat het meeste in Italië gevallen zou zijn. Me dunkt dat de koude stroming hartstikke noordelijk was. Graag deel ik wel deze kiek van mijn geliefde Säntis niet ver van de wieg van mijn oma. Misschien ga ik er in september als het hoogseizoen voorbij is eindelijk eens vliegen. Je kunt rakelings langs dat terras scheren weet ik.

Eveneens aan de noordkant een boel sneeuw op de Zugspitze. Sneeuwfrees er al bij. Mijn meest geliefde hobby. Wanneer zal ik er eindelijk een bezitten?

Even voor elf vanochtend lag er nog het meeste! En wat heeft het geplensd overal onder de 2500m laten we zeggen. Innsbruck had 11 graden op de teller. Zeer aangenaam nu de volgende hittegolf staat te gebeuren.

Het gevolg van al die regen zijn zeer snel stijgende rivierstanden. Het debiet van de Tiroler Achen in Kössen steeg van een schamele 14 tot 20 kuub per seconde naar 300! Hoorde ik van twee kajakkers terwijl ik daar wachtte op de nieuwe check en trim van mijn solo- en tandemscherm (super cool bedrijfje daar!). Waar stroomt die rivier eigenlijk heen? Naar de Inn misschien? Nope.

Hierheen dus. Wist ik niet. Weer wat geleerd.

En de monding is een heuse delta! Zal vast schitterend natuurgebiedje zijn daar. Moet ik eens heen. Wie vindt het leuk uit te pluizen waar de Tiroler Achen ontspringt? Dan leren we samen wat.

Echt meer regen en sneeuw aan de zuidkant? Geloof er geen bal van. Zie hierrr de video van Wetteronline.

PS Wil je het stel de sneeuwpoppen bovenaan zien bouwen kijk dan hierrr.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.