Noteer 4 augustus 2020. Een olijk stel bouwt een grote en een kleine sneeuwpop op een flank van de Grossglockner. De eerste van het nieuwe seizoen?

Ik maak geen uitgebreide analyse van waar hoeveel sneeuw is gevallen. Het verbaast me enigszins op hnl.be te lezen dat het meeste in Italië gevallen zou zijn. Me dunkt dat de koude stroming hartstikke noordelijk was. Graag deel ik wel deze kiek van mijn geliefde Säntis niet ver van de wieg van mijn oma. Misschien ga ik er in september als het hoogseizoen voorbij is eindelijk eens vliegen. Je kunt rakelings langs dat terras scheren weet ik.

Eveneens aan de noordkant een boel sneeuw op de Zugspitze. Sneeuwfrees er al bij. Mijn meest geliefde hobby. Wanneer zal ik er eindelijk een bezitten?

Even voor elf vanochtend lag er nog het meeste! En wat heeft het geplensd overal onder de 2500m laten we zeggen. Innsbruck had 11 graden op de teller. Zeer aangenaam nu de volgende hittegolf staat te gebeuren.

Het gevolg van al die regen zijn zeer snel stijgende rivierstanden. Het debiet van de Tiroler Achen in Kössen steeg van een schamele 14 tot 20 kuub per seconde naar 300! Hoorde ik van twee kajakkers terwijl ik daar wachtte op de nieuwe check en trim van mijn solo- en tandemscherm (super cool bedrijfje daar!). Waar stroomt die rivier eigenlijk heen? Naar de Inn misschien? Nope.

Hierheen dus. Wist ik niet. Weer wat geleerd.

En de monding is een heuse delta! Zal vast schitterend natuurgebiedje zijn daar. Moet ik eens heen. Wie vindt het leuk uit te pluizen waar de Tiroler Achen ontspringt? Dan leren we samen wat.

Echt meer regen en sneeuw aan de zuidkant? Geloof er geen bal van. Zie hierrr de video van Wetteronline.

PS Wil je het stel de sneeuwpoppen bovenaan zien bouwen kijk dan hierrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.