De kiek hierboven komt uit Amerika. Uit Texas om precies te zijn. Op 1000m hoogte was daar verkeerschaos. Zie video. Gaan we dat in Europa nog meemaken? Eerder schreef ik dat het in de Alpen ging gebeuren.

Op dit moment wellicht een laatste droomweekeinde in de Alpen. Hier een mooie sterrenhemel van vannacht in Oostenrijk. En hoe gaat dat verder?

Nou het mooie weer is voorbij. Storingen vanaf de oceaan gaan binnen dringen. Alleen…. er komt geen sneeuwdump. Dat zagen we al snel nadat ik het voor het eerst meldde een paar dagen terug. Word je meteen aan het begin van het seizoen mooi op je plek gezet. Hoe mooi de kaarten er ook uit zien op een termijn van 10 dagen, hoe weinig waarde ze eigenlijk hebben. dat wil zeggen: het beeld was er zo kort dat het gewoon geen consistentie kreeg. Maar het wordt dus wel even fors kouder en er komt ook wat sneeuw. Maar wel pas als de meeste neerslag al over is.

Door de specifieke vorm van de depressie krijgt Nederland zelfs het meeste last van het gebeuren. Flinke regen vrijdag en zaterdag.

Opvallend in het vervolg is dat veel modelruns op kou en sneeuw in Spanje en Marokko uitkomen met eventueel ook sneeuw aan de zuidkant van de Alpen. Een begin van winter in de Alpen zien we nog niet.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

30 reacties

Gesloten voor reacties.