De timing van Weerplaza.nl en ook overgenomen door het AD (waar ik de foto van heb gepikt) is geweldig: we krijgen een omslag naar een winters weertype. Dat staat al 4 dagen op de kaarten en zolang zullen ze erop gepuzzeld hebben. De wintersportweerman (Hajo himself) schrijft er langer over. Eigenlijk sinds 6 november: Geeft de WC er al na 1 maand de brui aan en kan wintervlag uit? Zelf ben ik er juist vandaag na het zien van de nieuwste run van het Amerikaanse model – de GFS 0h – pas zeker van: het wordt koud en we krijgen sneeuw! Toch kan het voor de lage landen nog steeds bij een speldenprik blijven en zijn ook de Alpen nog niet gevrijwaard van dooi. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en inzichten?

[metaslider id=29302]

Eerst deze nog even. Gistermorgen sneeuw in Valencia en omgeving. Aan de noordwestkant van een koudeput die boven zuidelijk Spanje hangt staat een nogal fris noordelijk windje. Ook afgelopen nacht kan het op de Spaanse hoogvlakte nog wat gesneeuwd hebben. Maar langzaam trekt de put oplossend naar het zuidoosten weg. In eerdere oplossingen leek het daar volgend weekend helemaal los te gaan. Dat zal wel meevallen.

 102_35_0h

Gelukkig maar. Des te meer blijft er over voor de Alpen en elders. Donderdagmorgen, als de oceaanblokkade zich in optima forma manifesteert, interessante kaarten. Een polar low recht over de Benelux. Met draaiende winden dus, eerst westelijk, na het overtrekken oostelijk. Afwachten waar de neerslag in vaste vorm gaat vallen, maar ik vermoed ongeveer als bovenstaand. De meeste sneeuw wordt nu rond de Belgisch-Franse  grens berekend; 10 cm. Dat gaat spannend worden.

[metaslider id=29350]

Wat ook spannend is: gaat Hajo zijn BV 3 (hierrr met update omschreven) binnenslepen? Referentiepunten zijn twee webcams in Saalbach-Hinterglemm op 1500m en in St. Martin de Belleville op 1450m. Blijft het daar wit? Bij het ochtendgloren ziet het er in ieder geval nog prachtig uit. Als Hajo woensdag redt heeft hij goede kansen want vanaf dat moment gaat de sneeuwgrens voor langere tijd bivakkeren tussen de 400 en 1000 meter. Zelf gaf hij al aan dat het twijfelachtig wordt want tot woensdag is het tamelijk warm in de Alpen. Het is hopen op een inversie die krachtig genoeg is om juist beneden tussen 1000 en 1500m de spaarzame sneeuw te conserveren….  

Europe_2013111700_thgt850_348

Waren de GFS-runs van gister- middag en vooral avond (schaatsrun met een prachtig Scandihoog) bar koud, de GFS-00u run laat op de ultra-lange termijn begin december weer enorm veel warmte binnen lekken. Bijna een herstel van de westcirculatie zelfs. De computer is er kennelijk nog niet helemaal uit.

GFS18h ensemble 2013117

Ik wel. Hier het ensemble voor Midden-Nederland met de temperatuur op neushoogte. De zwarte hoofdrun is een uitbijter in een veel warmere run dan vrijwel alle andere runs die voorbijkomen. Gaat goedkomen dus? [metaslider id=29363]

Dat lijkt er dus wel op! Zie eens wat de nieuwe Europese run ons voorschotelt deze zondagmorgen. Een Schots/Scandihoog van formaat. Op hoogte is het hoog zelfs nog een stuk langgerekter boven de oceaan waardoor poolkou geheel West-Europa tot diepvries omtovert. Om het verhaal compleet te maken hangt er ook nog een laag boven noord-Italië. Meer sneeuw voor de Alpen! Heerlijk toch? Zo nog even naar het ensemble kijken hoe waarschijnlijk dit is.

weervrouw

Heel even naar de andere kant van de plas kijken. Ai. Een koufront vanuit het noorden wordt opgenomen in de meanderende straalstroom. Tornado warning! Zie voor de verdere uitleg het verhaal van alweer een charmante weervrouw (klik op de afbeelding) waar we er in Nederland naar mijn idee te weinig hebben.

Ik sluit af met een te mooie timelapse om te laten liggen,  een nieuwe webcam bij de Simplonpass.. Het zat wat tegen vanmorgen. Daardoor heb ik nu geen tijd meer om mooie plaatjes op te zoeken zoals ik van plan was. Wie spot er nog webcams???


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

21 reacties

Gesloten voor reacties.