Geweldig leuk om die eerste plaatjes van sneeuw op de Königsleitenspitze (2315m) boven het gelijknamige dorp te krijgen. Lees vooral verder want er is ook een video! De makers zijn de mensen van het Nederlandse Edelweisshaus in Königsleiten. Met deze beelden bewijst de dicht tegen de hoofdkam gelegen Zillertal Arena weer zijn ultieme sneeuwzekerheid! 

sneeuwkleiten2

Gekiekt bij het Gipfelkreuz. Normaal is het een flink klimmetje door metershoge sneeuw vanaf het bergstation van de Gipfelbahn om er te komen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=JmgP7oAsv_c

En de beloofde video van de vrolijk dwarrelende sneeuwvlokken en de gegooide sneeuwbal.

sneeuw2408

Waar kwam de sneeuw vandaan? Je ziet hem hier op de kaart. Temperatuur op 1500m rond 3°C en in de bui zeker nog lager. Op de top dus al gewoon vorst. De winter komt er echt aan. Gisteren had ik het al over sneeuw in Noord-Rusland. Nu is het bijzonder maar ook weer niet zo bijzonder dat je zou kunnen denken in augustus in korte broek en op gympies door het hooggebergte te kunnen banjeren. Een 50-jarige Oostenrijker werd dit vorige week fataal in Zuid-Tirol (hij overnachtte noodgedwongen pal onder de Dreiherrenspitze en stierf aan onderkoeling – zie hier) en gisteren kon een onderkoelde topfitte Britse militair in de Hohe Tauern op een steenworp van Königsleiten nog maar net gered worden (zie hier – H/T Eric). Nu we toch bezig zijn: in Val Gardena viel een Duitser vanaf een van de torens van de Sella Stock 100 meter zijn dood tegemoet. Tja, ook na het veilig beklimmen van een top kun je niet waakzaam genoeg blijven. Google maar niet verder want ook deze zomer blijkt weer dat de zomerse bergongevallen het aantal lawinedoden altijd verre overtreft.  

europeeshoog0209

Goed nieuws voor begin september! Het centraal-Europese hoog is weer terug van weggeweest. Het zou zo maar eens voor 3 à 4 mooie dagen kunnen zorgen met wel dito koude nachten. Wel zien we in de simulaties oceaandepressies op de loer liggen die langdurig nazomerweer niet waarschijnlijk maken.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.