Geweldig leuk om die eerste plaatjes van sneeuw op de Königsleitenspitze (2315m) boven het gelijknamige dorp te krijgen. Lees vooral verder want er is ook een video! De makers zijn de mensen van het Nederlandse Edelweisshaus in Königsleiten. Met deze beelden bewijst de dicht tegen de hoofdkam gelegen Zillertal Arena weer zijn ultieme sneeuwzekerheid! 

sneeuwkleiten2

Gekiekt bij het Gipfelkreuz. Normaal is het een flink klimmetje door metershoge sneeuw vanaf het bergstation van de Gipfelbahn om er te komen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=JmgP7oAsv_c

En de beloofde video van de vrolijk dwarrelende sneeuwvlokken en de gegooide sneeuwbal.

sneeuw2408

Waar kwam de sneeuw vandaan? Je ziet hem hier op de kaart. Temperatuur op 1500m rond 3°C en in de bui zeker nog lager. Op de top dus al gewoon vorst. De winter komt er echt aan. Gisteren had ik het al over sneeuw in Noord-Rusland. Nu is het bijzonder maar ook weer niet zo bijzonder dat je zou kunnen denken in augustus in korte broek en op gympies door het hooggebergte te kunnen banjeren. Een 50-jarige Oostenrijker werd dit vorige week fataal in Zuid-Tirol (hij overnachtte noodgedwongen pal onder de Dreiherrenspitze en stierf aan onderkoeling – zie hier) en gisteren kon een onderkoelde topfitte Britse militair in de Hohe Tauern op een steenworp van Königsleiten nog maar net gered worden (zie hier – H/T Eric). Nu we toch bezig zijn: in Val Gardena viel een Duitser vanaf een van de torens van de Sella Stock 100 meter zijn dood tegemoet. Tja, ook na het veilig beklimmen van een top kun je niet waakzaam genoeg blijven. Google maar niet verder want ook deze zomer blijkt weer dat de zomerse bergongevallen het aantal lawinedoden altijd verre overtreft.  

europeeshoog0209

Goed nieuws voor begin september! Het centraal-Europese hoog is weer terug van weggeweest. Het zou zo maar eens voor 3 à 4 mooie dagen kunnen zorgen met wel dito koude nachten. Wel zien we in de simulaties oceaandepressies op de loer liggen die langdurig nazomerweer niet waarschijnlijk maken.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.