Het is zo ver: sneeuw op de Zugspitze. In mei reikte het peil tot meer dan zes meter. Dat is uiteindelijk allemaal gesmolten natuurlijk. Maar de sneeuw is terug. Al is het nog maar een poedersuikertje en pas vanaf 3000m. Zie hier de hele tijdserie van deze foto-webcam.

Bovenstaande grafiek is uit de buurt van de Zugspitze… voor de top mag je er nog 6 graden vanaf trekken. Dan zie je net de vorst van de huidige nachten. De komende dagen klimt het kwik weer en dan gaat de hoofdrun leuke dingen doen. Een hele koude serie vanaf 20 augustus.

erfeerHier voor volgende week donderdag te zien met weer wat paars in de Alpen rond de Arlberg.

Leuk!!!

En dan wordt het een mooi Scandihoog!

Hierboven is goed te zien waarom dit weerpatroon in de Alpen wel kou oplevert en voor de Lage Landen niet. In de kern van het hoog heeft de zon nog ruim voldoende kracht om er mooie temperaturen uit te persen en op hoogte stroomt er warmte toe: uitkomst zo rond 22-24ºC ’s middags. De Alpen worden daarentegen geraakt door een koudebel 0p 5km hoogte.

De andere modelruns hebben niet zo’n mooi Scandihoog maar wel varianten daarop. De Lage Landen gaan na regen tot en met en vooral op zondag sowieso stevig in de lift.

https://www.youtube.com/watch?v=hmJhEFrvCyc

Ondertussen in Australië…. het is al weer een tijdje terug dat het zo mooi tot in het laagland sneeuwde….  het gebeurde in 1985…. een zonneminimum en elfstedenjaar.

PS Pik deze nog ff mee!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

21 reacties

Gesloten voor reacties.