Het is zo ver: sneeuw op de Zugspitze. In mei reikte het peil tot meer dan zes meter. Dat is uiteindelijk allemaal gesmolten natuurlijk. Maar de sneeuw is terug. Al is het nog maar een poedersuikertje en pas vanaf 3000m. Zie hier de hele tijdserie van deze foto-webcam.

Bovenstaande grafiek is uit de buurt van de Zugspitze… voor de top mag je er nog 6 graden vanaf trekken. Dan zie je net de vorst van de huidige nachten. De komende dagen klimt het kwik weer en dan gaat de hoofdrun leuke dingen doen. Een hele koude serie vanaf 20 augustus.

erfeerHier voor volgende week donderdag te zien met weer wat paars in de Alpen rond de Arlberg.

Leuk!!!

En dan wordt het een mooi Scandihoog!

Hierboven is goed te zien waarom dit weerpatroon in de Alpen wel kou oplevert en voor de Lage Landen niet. In de kern van het hoog heeft de zon nog ruim voldoende kracht om er mooie temperaturen uit te persen en op hoogte stroomt er warmte toe: uitkomst zo rond 22-24ºC ’s middags. De Alpen worden daarentegen geraakt door een koudebel 0p 5km hoogte.

De andere modelruns hebben niet zo’n mooi Scandihoog maar wel varianten daarop. De Lage Landen gaan na regen tot en met en vooral op zondag sowieso stevig in de lift.

https://www.youtube.com/watch?v=hmJhEFrvCyc

Ondertussen in Australië…. het is al weer een tijdje terug dat het zo mooi tot in het laagland sneeuwde….  het gebeurde in 1985…. een zonneminimum en elfstedenjaar.

PS Pik deze nog ff mee!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.