Het kan verkeren. Het ene moment een hype over extreme hitte. Dan best catastrofale overstromingen en dan hier in Zell am See Kaprun al sneeuw op de Schmittenhöhe. Ik zag het ineens uit mijn woonkamerraam. Achter het grote pand want net gebouwd wordt zie ik sneeuw boven Piesendorf op bergen die net wel net niet 2000m hoog zien.

Vanaf mijn balkon zie ik dan dit! Kitzsteinhorn net in de wolken. Maar echt mooi wit geworden ook ruim onder 2500m. Tja als ik mijn tickets invul voor mijn paragliding tandemvluchten “schrik” ik toch altijd een beetje van die “8”. Ik bedoel augustus is echt nog dik zomer. Ons hoogseizoen. Maar toch … 8 + 4 = 12. Time flies! Vooral als je een goede tijd hebt.

Het is de eerste zomer trouwens dat ik mijn eigen vluchten verkoop via mijn website vip-paragliding.com. Exclusief voor Very Important Passengers. En het is meteen een gekke zomer. Mijn eerste drie als commercieel tandempiloot waren allemaal fors zonnig. Zo ben ik ook op ruim over de 1000 vluchten gekomen nu, waarmee ik nu toch wel een van de betere tandempiloten in de Alpen ben geworden (solo kan ik nog heel veel mooie jaren mijn grenzen verleggen). Maar nu is het soms dus zoeken naar de uren en dagdelen waarop we kunnen vliegen. Het leek eerst super vanaf vandaag maandag. Maar vandaag en woensdag zijn alweer afgeschreven. Morgen vliegen we wel. Yummie. Mooiste beroep wat er is.

Wat ik ook nog ff moet delen met iedereen is deze toch wel bijzondere uithaal van de wereldtemperatuur. We zijn duidelijk nog niet begonnen aan de afdaling terug naar de temperaturen van de laatste “serie” elfstedentochten. Komt er een derde piek van de rode lijn voor we verder afdalen? Of warmt het nog verder op? In de middeleeuwen en in de Romeinse tijd was het warmer dan nu en waren de gletsjers veel korter nog, dus het kan allicht dat de “moderne warmte” nog aanhoudt. Klimaat is super traag. Vergelijk het met de groei van bomen. Je maakt er een stukkie van mee. Misschien een goed moment om een brief aan je nog niet geboren kleinkinderen te schrijven en die ergens te begraven om over 50 jaar op te graven.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.