Het kan verkeren. Het ene moment een hype over extreme hitte. Dan best catastrofale overstromingen en dan hier in Zell am See Kaprun al sneeuw op de Schmittenhöhe. Ik zag het ineens uit mijn woonkamerraam. Achter het grote pand want net gebouwd wordt zie ik sneeuw boven Piesendorf op bergen die net wel net niet 2000m hoog zien.

Vanaf mijn balkon zie ik dan dit! Kitzsteinhorn net in de wolken. Maar echt mooi wit geworden ook ruim onder 2500m. Tja als ik mijn tickets invul voor mijn paragliding tandemvluchten “schrik” ik toch altijd een beetje van die “8”. Ik bedoel augustus is echt nog dik zomer. Ons hoogseizoen. Maar toch … 8 + 4 = 12. Time flies! Vooral als je een goede tijd hebt.

Het is de eerste zomer trouwens dat ik mijn eigen vluchten verkoop via mijn website vip-paragliding.com. Exclusief voor Very Important Passengers. En het is meteen een gekke zomer. Mijn eerste drie als commercieel tandempiloot waren allemaal fors zonnig. Zo ben ik ook op ruim over de 1000 vluchten gekomen nu, waarmee ik nu toch wel een van de betere tandempiloten in de Alpen ben geworden (solo kan ik nog heel veel mooie jaren mijn grenzen verleggen). Maar nu is het soms dus zoeken naar de uren en dagdelen waarop we kunnen vliegen. Het leek eerst super vanaf vandaag maandag. Maar vandaag en woensdag zijn alweer afgeschreven. Morgen vliegen we wel. Yummie. Mooiste beroep wat er is.

Wat ik ook nog ff moet delen met iedereen is deze toch wel bijzondere uithaal van de wereldtemperatuur. We zijn duidelijk nog niet begonnen aan de afdaling terug naar de temperaturen van de laatste “serie” elfstedentochten. Komt er een derde piek van de rode lijn voor we verder afdalen? Of warmt het nog verder op? In de middeleeuwen en in de Romeinse tijd was het warmer dan nu en waren de gletsjers veel korter nog, dus het kan allicht dat de “moderne warmte” nog aanhoudt. Klimaat is super traag. Vergelijk het met de groei van bomen. Je maakt er een stukkie van mee. Misschien een goed moment om een brief aan je nog niet geboren kleinkinderen te schrijven en die ergens te begraven om over 50 jaar op te graven.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.