Nou ik ben om… samen met het Europese model. De kans op sneeuw in de Lage Landen nog in november is behoorlijk groot geworden. Al een hele week zien we de signalen. Eerst nog vooral voor ver weg rond de maandwisseling. Maar ineens is het naar voren gehaald…. het kan al volgende week rond deze tijd gebeuren. Te kort erop voor een boude voorspelling, maar nooit te laat om nog ff te laten zien.

Het Amerikaanse moel produceert al een tijd kaarten waarop heel Europa sneeuwbedekt is. Het Europese model intussen ook. Kijk naar deze die hoort bij de run van gisteravond waar ook de kaart bovenaan van is.

En bij de meest actuele run was het meteen weer raak. Ingezoomd zie je iets van 5cm blijven liggen.

Hier zie je het in de pluim. Er is zelfs een piek naar 13cm. En het is lekker uitgesmeerd. De kans op sneeuw bestaat van 25 november tot 3 december. Hoeft maar net iets aan te zetten en je hebt…. december 2010. Het Amerikaanse model gelooft er zoals gezegd al een tijd in en nog steeds.

Van de laatste 8 runs van het Amerikaanse model eindigen er 7 met een volledig wit Europa ergens begin december. En de ene run die groene Lage Landen oplevert ….

…. die is komende vrijdag toch ook wit. Dus sluit mooi aan bij het Europese model.

En zo eindigt dus de Europese run volgende week. Be careful what you wish for! Piet Paulusma heeft hiervoor de term “vieze winter” bedacht. Dan zit je in de Lage Landen altijd goed. Alles van natte sneeuw tot snel weg smeltende sneeuw tot sneeuw die even blijft liggen valt daaronder. Dus dat zal het wel worden. Verder heb je met zo’n opmaat altijd de kans op meer…. het zet de deur op een kier voor een herhaling van 2010, een herhaling van 1963 of voor iets helemaal nieuws.

Hoe ging het ook alweer in 1963? Altijd bijzonder om te zien dat 1963 voor bijvoorbeeld Oostenrijk een hele gemiddelde winter zou zijn. Maar bij ons kan het gewoon op elk moment beginnen en in het begin heb je niet eens door dat het begint. Er komt wat sneeuw. Dat dooit weer weg. We komen op de schaats. Een paar dagen. Dan weer dooi. Dan vriest het weer vast en dan heel langzaam beginnen we te ontdekken dat 2021-2022 een bijzondere winter gaat worden.

We zijn weer wakker. Het is gewoon nog herfst. De Alpen zijn nog groen. We gaan het aankijken of het gebeurt. Volg het hier. Meer houvast hebben we aan …

…. wat er op Antarctica gebeurt. We volgen het al een tijd. April tot en met september veel te koud. Oktober veel te koud… en nu november al die dagen onder de -50ºC. We houden het in de gaten. We hebben La Ninja. De zonneactiviteit is rock bottom. Alles is mogelijk.

PS Wil jij intensievere berichtgeving de komende week en nieuwsbrieven ontvangen? Overweeg dan een donatie.

PPS Het ziet er natuurlijk niet best uit met totale lockdowns in Oostenrijk. Extra fijn dat er sneeuw naar de Lage Landen komt. En natuurlijk zal ik dat ook nog wel belichten. Als donateur heb je ook de mogelijkheid twee nachten bij me te crashen als de hotels weer dicht gaan blijven in Oostenrijk.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Everlast · 18 november 2021 op 17:37

Eindelijk! .

Tjeerd · 18 november 2021 op 17:47

Hajo, het giet oan! Om in de woorden van Piet Paulusma te blijven.
Trouwens, lees net dat Salzburg en Oberosterreich in een volledige lock down gaan. Weet jij voor hoe lang? Lekker zo voor het winterseizoen begint. Heeft het te maken met de lage vaccinatie graad in Oostenrijk?

Aart · 18 november 2021 op 23:39

Oostenrijk, kwam daar niet iemand vandaan die heel Duitsland in een psychopathische angstgreep hield….?
Wanneer je nu nog gelooft in het sprookje van cojona, vaxxinatie, ku-er code, dan ben je in hun angstverhaal getrapt. Die angstepidemie heeft maar 1 doel: totale controle over de wereldbevolking naar chinees social credit systeem. Genoeg niet msm bronnen die dat uitleggen, bijvoorbeeld http://www.stopworldcontrol.com.
Daar is dat vaxxin voor nodig met giga veel bijwerkingen: check VigiAccess.org. En wanneer je nagaat dat het melden van bijwerkingen van welk medicijn of vaxxin dan ook maar zo’n 10% is van het werkelijk totaal, wat moet je dan nog meer weten?

Nu op vakantie naar Oostenrijk? En daar dan alleen maar buiten mogen zijn met een FFP2 masker, los van de ku-er pas. Hajo, je bent toch nog wel wakker?

Inderdaad, lekker focussen op een winter in Nederland, die wel eens zwaar kon worden vanwege uitvallen van het electriciteitsnet voor meerdere dagen vanwege die vermaledijde wiebelstroom van windmolens en zonneparken. In een Oostenrijkse krant is er recent al voor gewaarschuwd: sla voedsel in.

Maar ik zal wel een wappie zijn. Weet je wat, ik hoop serieus dat ik een wappie blijk te zijn en dat ik in een nare droom zit. Maar ja, in die droom komt elke keer die uitspraak van meneer Rutte (ruim een jaar geleden geloof ik) telkens terug: “wie denkt dat we weer terug gaan naar normaal, die leeft in een fantasie”. Aan de andere kant, die zelfde meneer Rutte liegt alles aan elkaar. Dus zou dat kunnen betekenen dat we toch (ooit) naar normaal terugkeren?
Maar normaal gaat het voorlopig echt niet meer worden, gezien de haatsamenleving die nu gevormd wordt. Want hoe ga je anders geprikten en niet geprikten weer samen in 1 hok krijgen zonder dat ze elkaar het kot uitvechten?
Maar ja, ik ben maar een wappie 🙂 .

  BB-King · 19 november 2021 op 00:56

  Heerlijke reactie. Ik denk er precies zo over!

  Ik reageer niet vaak, maar zal dit winterseizoen weer volop meelezen. Hajo en ik denken ook exact hetzelfde over de hele situatie wereldwijd. Massapsychose regeert.

  Maar dan de grote vraag: waar kunnen we wintersport waar geen achterlijke WEF adepts Cojona regels zijn? Noorwegen oid? Wellicht toch Zweden?

   kirsten_dl · 19 november 2021 op 01:11

   Ik ben ook helemaal om!
   Vanaf het moment dat oppernazi Macron de legendarische woorden ‘we zijn in oorlog met een onzichtbare vijand’ uitsprak wist ik wat er gaande was en wat er allemaal boven onze hoofden hing, of zou komen te hangen.
   Het is trouwens niet enkel Oostenrijk hoor @Aart en heb dit ook recent vermeld maar ook China roept zijn complete bevolking op om voldoende voedsel, water en warmtebronnen op te slaan voor komende winter.
   Als je enkele betrouwbare en goed geïnformeerde prepperkanalen volgt via YouTube dan weet je dat je allang een noodvoorraad voor enkele maanden in huis moet hebben.
   Is het omdat men een extreme winter verwacht? Of gaan ze de boel kortelings dichtgooien met een knal en keiharde lockdown?
   Be prepared !
   En laat nou die LL winter en sneeuw maar snel komen.

   david · 19 november 2021 op 07:48

   Ook ik denk er net zo over , Zweden gaat ook de QR pas weer invoeren dus er blijven weinig opties over helaas, weer een jaar wintersport naar de klote.
   Hajo hoe doe jij dat allemaal daar?

Gesloten voor reacties.