{EAV:d84f363838ef220b}
sneeuwdek Alpen wintersport sneeuwhoogte sneeuwgrens ski snowboard

Mensen, mensen. Wintersporters, wintersporters. De weerkaarten zijn weer zóóóóó lekker vanochtend. We zien in het GFS model voor het eerst sneeuw in Nederland verschijnen en nota bene op Sinterklaasavond laat. Klik kaart hierboven. Het is een tikkie koude uitschieter van de hoofdrun (jullie duimen te stevig) dus dit gaat wel weer van de kaarten verdwijnen. Maar misschien komt het terug.

Weerman Hajo voorspelt sneeuwsandwich voor wintersport

De sneeuw in de Alpen begint al vrijdagavond met een leuke sneeuwsandwich – noordkant en zuidkant krijgen van west naar oost evenveel – zoals je in stapjes van 6 uur kunt volgen op wetter3.de (kies “Niederslagsstaerke und -form” en kijk ook ff bij “Schneedecke, Schneegrenze”). Dan ligt er zondag al een centimeter of twintig en gaat het daar ook helemaal los met Sinterklaas. We gaan op de kaarten kijken.

[fbphotos id=298625940171618]

Om te beginnen kijken we nog even naar de voorwaarden voor sneeuw op zeeniveau en dus ook in Nederland. Daarvoor is nodig:

  1. Op het 500hPa-vlak (+/- 5km hoog) een geopotentiaal lager dan 530 (vanaf lichtblauwe kleur dus op kaart 1)
  2. Het 850hPa-vlak al op 128 of nog beter 124 decameter is dus 1280m of 1240m hoog (zie lijnen gelijke hoogte op kaart 2)
  3. Aan de grond een dauwpuntstemperatuur van rond 0 graden, zodat langzaam smeltende sneeuwvlokken grond kunnen bereiken  (zie derde kaart)

Aan die 3 voorwaarden is in delen van Nederland voldaan op Sinterklaasavond in de GFS00u. De kaarten 4 en 5 tonen de temperatuur op 2m en die ligt ook redelijk laag. ECMWF berekent wat zachtere waarden dus die sneeuw in Nederland is echt allerminst zeker.

Snel door met de neerslagkaart (kaart 6) die voor een punt in West-Zwitserland krankzinnige neerslaghoeveelheden berekent. Wat een machtig koufront is dat zeg. Dat wis je in een volgende modelrun niet meer zomaar van de kaart. Meteen naar het ensemble voor dat punt loeren (kaart 7).

Dumpen
Wat zien we? Ten eerste die hele mooie neerslagpiek op 3 december – keurig samenvallend met temperatuurdip – waarbij de groene hoofdrun nu nog aan de voorzichtige kant is. Dat kan dus alleen maar beter worden! En dan op 5 december gaat het model op tilt met een piek van 25cm sneeuw in 6 uur. Dumpen dus boven 1000m.

Sneeuwhoogte en wintersport
Wel een absolute alleingang van de hoofdrun ten opzichte van de controleruns die de sneeuw al op 5 december overdag leggen en dan nog wat minder dan aankomend weekeinde. De hoofdrun wordt na sinterklaas droog koud, maar we zien dat de meerderheid van de controleruns nat-koud zijn tot iets van 11 december. Beide opties zijn mooi natuurlijk voor sneeuwhoogte en wintersport.

 10+10+10+10+10 = 50cm sneeuw
Afsluitend twee ECMWF kaarten (met dank aan Ab die uitlegde dat je je gratis moet registreren op weer.nl om ze te krijgen) voor 5 december 12 en 18u. Tussen de 2 en 8 cm sneeuw per 6 uur mooi verdeeld langs de hele hoofdkam en noordkant. Qua timing en neerslaghoeveelheid in lijn dus met de meeste controleruns van het GFS model. Ik ga er vooralsnog niet van uit dat er zo’n megadump bij zal zijn en kies liever voor het 10+10+10+10+10 = 50cm scenario.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

22 reacties

Gesloten voor reacties.