{EAV:d84f363838ef220b}
sneeuwdek Alpen wintersport sneeuwhoogte sneeuwgrens ski snowboard

Mensen, mensen. Wintersporters, wintersporters. De weerkaarten zijn weer zóóóóó lekker vanochtend. We zien in het GFS model voor het eerst sneeuw in Nederland verschijnen en nota bene op Sinterklaasavond laat. Klik kaart hierboven. Het is een tikkie koude uitschieter van de hoofdrun (jullie duimen te stevig) dus dit gaat wel weer van de kaarten verdwijnen. Maar misschien komt het terug.

Weerman Hajo voorspelt sneeuwsandwich voor wintersport

De sneeuw in de Alpen begint al vrijdagavond met een leuke sneeuwsandwich – noordkant en zuidkant krijgen van west naar oost evenveel – zoals je in stapjes van 6 uur kunt volgen op wetter3.de (kies “Niederslagsstaerke und -form” en kijk ook ff bij “Schneedecke, Schneegrenze”). Dan ligt er zondag al een centimeter of twintig en gaat het daar ook helemaal los met Sinterklaas. We gaan op de kaarten kijken.

[fbphotos id=298625940171618]

Om te beginnen kijken we nog even naar de voorwaarden voor sneeuw op zeeniveau en dus ook in Nederland. Daarvoor is nodig:

  1. Op het 500hPa-vlak (+/- 5km hoog) een geopotentiaal lager dan 530 (vanaf lichtblauwe kleur dus op kaart 1)
  2. Het 850hPa-vlak al op 128 of nog beter 124 decameter is dus 1280m of 1240m hoog (zie lijnen gelijke hoogte op kaart 2)
  3. Aan de grond een dauwpuntstemperatuur van rond 0 graden, zodat langzaam smeltende sneeuwvlokken grond kunnen bereiken  (zie derde kaart)

Aan die 3 voorwaarden is in delen van Nederland voldaan op Sinterklaasavond in de GFS00u. De kaarten 4 en 5 tonen de temperatuur op 2m en die ligt ook redelijk laag. ECMWF berekent wat zachtere waarden dus die sneeuw in Nederland is echt allerminst zeker.

Snel door met de neerslagkaart (kaart 6) die voor een punt in West-Zwitserland krankzinnige neerslaghoeveelheden berekent. Wat een machtig koufront is dat zeg. Dat wis je in een volgende modelrun niet meer zomaar van de kaart. Meteen naar het ensemble voor dat punt loeren (kaart 7).

Dumpen
Wat zien we? Ten eerste die hele mooie neerslagpiek op 3 december – keurig samenvallend met temperatuurdip – waarbij de groene hoofdrun nu nog aan de voorzichtige kant is. Dat kan dus alleen maar beter worden! En dan op 5 december gaat het model op tilt met een piek van 25cm sneeuw in 6 uur. Dumpen dus boven 1000m.

Sneeuwhoogte en wintersport
Wel een absolute alleingang van de hoofdrun ten opzichte van de controleruns die de sneeuw al op 5 december overdag leggen en dan nog wat minder dan aankomend weekeinde. De hoofdrun wordt na sinterklaas droog koud, maar we zien dat de meerderheid van de controleruns nat-koud zijn tot iets van 11 december. Beide opties zijn mooi natuurlijk voor sneeuwhoogte en wintersport.

 10+10+10+10+10 = 50cm sneeuw
Afsluitend twee ECMWF kaarten (met dank aan Ab die uitlegde dat je je gratis moet registreren op weer.nl om ze te krijgen) voor 5 december 12 en 18u. Tussen de 2 en 8 cm sneeuw per 6 uur mooi verdeeld langs de hele hoofdkam en noordkant. Qua timing en neerslaghoeveelheid in lijn dus met de meeste controleruns van het GFS model. Ik ga er vooralsnog niet van uit dat er zo’n megadump bij zal zijn en kies liever voor het 10+10+10+10+10 = 50cm scenario.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Gesloten voor reacties.