Het is logisch dat ik met het uitkomen van elke run meteen kijk hoe het met die situatie in Oost-Europa zit. Wat doen de modellen? ECMWF had het vanochtend goed. GFS 00u was prut. GFS 06u was een stapje in de goede richting. En GFS12u….. die knalde nog over de mooie berekening van ECMWF vanochtend heen. 

Beetje stoer lopen doen! En toen had ik nog niet eens bovenstaande kaart voor de nacht van eerste op tweede kerstdag gezien. Nee ik zat al te genieten van het 850hPa level en was al erg blij dat de winter echt zou kunnen winnen in de Alpen. Zo bezorgd was ik om al jullie geboekte kerstreizen en mijn twee volgende huwelijken in Oostenrijk beide op 21 december. En als het blauw van de -10°C op 850hPa niet boven Nederland hangt dan hebben we hier geen winter toch! Toch? 

Toch wel, want de hele situatie kiept met over de grond een geweldige stroom transportkou. Dat zat al een beetje in de pipeline toen we eerder berekeningen zagen voor sneeuw in Groningen terwijl het in Zeeland +10° zou blijven. Dat is dus in de GFS12u verder gekanteld zodat het in Zeeland en zelfs in Londen 4 graden zou vriezen. Waar moet je dat mee vergelijken? Kijk nog eens terug naar mijn sneeuwbom-artikel van gisteren. Op de weerkaarten in de Wintersport Weerkamer zie je dat het die bom is die er zo hard in gaat dat in het kielzog er gewoon een ijskoude wig naar het westen wordt gedreven. Midden onder alle zachte lucht waaruit het een dag eerder nog plensde door. 

En tuurlijk komt dan ook de sneeuw terug naar het westen. Een groot deel van Duitsland toch een Witte Kerst? En mogelijk zelfs een deel van Nederland? Nou doe maar lekker zwart ijs deze keer!

Hier het bijbehorende ensemble voor De Bilt. Tot de 24e ziet het er betrouwbaar uit. Dan wordt de 12u een koude uitbijter maar wel met wat steun. Dat het hier na kerst weer opveert moet je gewoon negeren. Tenminste tot de ECMWF12u en de GFS 18u run even genieten van wat er mogelijk zou kunnen zijn over Kerst. Zo maar ineens uit het niets. Daar offer ik mijn BV3 graag voor op.[dc_slider slider=”7939″ captions=”true”]

Hierboven het 06u ensemble van Die Tauplitz in vergelijking met het 12u. Dit punt ver in de oostelijke Alpen is perfect om tre bekijken wat er gebeurt “in het oosten” op 850hPa. En wat een knik maakt het hele ensemble daar ineens zeg! Zéér benieuwd naar de 18u natuurlijk. 

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

136 reacties

Gesloten voor reacties.