Het is logisch dat ik met het uitkomen van elke run meteen kijk hoe het met die situatie in Oost-Europa zit. Wat doen de modellen? ECMWF had het vanochtend goed. GFS 00u was prut. GFS 06u was een stapje in de goede richting. En GFS12u….. die knalde nog over de mooie berekening van ECMWF vanochtend heen.
Beetje stoer lopen doen! En toen had ik nog niet eens bovenstaande kaart voor de nacht van eerste op tweede kerstdag gezien. Nee ik zat al te genieten van het 850hPa level en was al erg blij dat de winter echt zou kunnen winnen in de Alpen. Zo bezorgd was ik om al jullie geboekte kerstreizen en mijn twee volgende huwelijken in Oostenrijk beide op 21 december. En als het blauw van de -10°C op 850hPa niet boven Nederland hangt dan hebben we hier geen winter toch! Toch?
Toch wel, want de hele situatie kiept met over de grond een geweldige stroom transportkou. Dat zat al een beetje in de pipeline toen we eerder berekeningen zagen voor sneeuw in Groningen terwijl het in Zeeland +10° zou blijven. Dat is dus in de GFS12u verder gekanteld zodat het in Zeeland en zelfs in Londen 4 graden zou vriezen. Waar moet je dat mee vergelijken? Kijk nog eens terug naar mijn sneeuwbom-artikel van gisteren. Op de weerkaarten in de Wintersport Weerkamer zie je dat het die bom is die er zo hard in gaat dat in het kielzog er gewoon een ijskoude wig naar het westen wordt gedreven. Midden onder alle zachte lucht waaruit het een dag eerder nog plensde door.
En tuurlijk komt dan ook de sneeuw terug naar het westen. Een groot deel van Duitsland toch een Witte Kerst? En mogelijk zelfs een deel van Nederland? Nou doe maar lekker zwart ijs deze keer!
Hier het bijbehorende ensemble voor De Bilt. Tot de 24e ziet het er betrouwbaar uit. Dan wordt de 12u een koude uitbijter maar wel met wat steun. Dat het hier na kerst weer opveert moet je gewoon negeren. Tenminste tot de ECMWF12u en de GFS 18u run even genieten van wat er mogelijk zou kunnen zijn over Kerst. Zo maar ineens uit het niets. Daar offer ik mijn BV3 graag voor op.[dc_slider slider=”7939″ captions=”true”]
Hierboven het 06u ensemble van Die Tauplitz in vergelijking met het 12u. Dit punt ver in de oostelijke Alpen is perfect om tre bekijken wat er gebeurt “in het oosten” op 850hPa. En wat een knik maakt het hele ensemble daar ineens zeg! Zéér benieuwd naar de 18u natuurlijk.
136 reacties
Gesloten voor reacties.