lamongie1403

Gisteravond toonde ik al het onweer over de Golf van Biskaje. Vanochtend ziet die neerslag tegen de Pyreneeën aan… en hebben we een eerste plaatje van sneeuwvlokken Stephanie binnen uit La Mongie. Er zullen er nog vele volgen. Want we verwachten meters sneeuw.

satelliet1403

In de Zuidelijke Franse Alpen zie ik wat eerste sneeuw op de schitterende HD 360 graden webcam van Saint Dalmas le Village.

accuec1403

Verder moet het echt nog allemaal gaan gebeuren… morgenmiddag is het in de zuidelijke Franse Alpen en Piemonte echt al goed aan de gang. De meest intense sneeuwval al op maandag en dinsdag zijn… en in het Europese weermodel is er echt donderdag en vrijdag een pauze…  zij het dat de bewolking nog wel wat meer kan blijven hangen dan eerst berekend. En in de nacht op zaterdag de 21e zien we weer sneeuw tegen de zuidkant aan zuigen bij de nadering van het Nina-front uit het noordwesten.

accugfs1403

Het Amerikaanse weermodel tovert 248mm neerslag uit de hoge hoed. De modellen zitten dus aardig op een spoor. Een 25-50cm voor Val Gardena moet erin zitten en 50-75cm voor Livigno toch ook wel.

vrijdag20e

Ook het Amerikaanse model heeft vrijdagavond die aanzuiging voor het front uit het noordwesten uit… te ver weg nog om concreet hoe hinderlijk dat bijvoorbeeld op de laatste dagen van Dutchweekend Italia zal zijn…

[metaslider id=57263]

En dan komt Nina! Misschien wel Nina 1 en 2 op rij… We hebben het al lang over maartse buien en nu zou het zo maar eens kunnen gebeuren als we het voorjaar in gaan…. Spannend…. ik heb liever terrasjesweer maar dit is toch ook wel were interessant….

[metaslider id=57253]

Aan het begin van die fase zien we grote verschillen tussen dauwpunt en werkelijke temperatuur. Dat duidt op een droge onderste luchtlaag. Kan alleen overdag. En eerder in het voorjaar dan hartje winter. Dat is dan een voorwaarde voor heftige sneeuwval bij enkele graden plus. In Innsbruck is dat wel waargenomen bij +7ºC!

sauerland2103

En deze uit het Amerikaanse model vind ik ook wel weer leuk: grappige perspectieven voor de Wintersport-Arena Sauerland zo diep al in het voorjaar.

gfsom1403

 

OK het Amerikaanse model is dus om? Nu ook die noordwestlage vanaf 21 of 22 maart? Welnu, de hoofdrun dan. Het ensemble allerminst! De zwarte lijn hierboven lust er pap van (hoofdrun) maar wordt totaal niet gevolgd. Het blijft dus spannend. Zoals gewoonlijk…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.