20160827_143226

Tussen de soep en de patatten door toch nog even een klein gaatje gevonden voor een kort bericht. Maar het is een nowcast bericht want de eerste onweders zijn nu aan het ontstaan. Daarom dat ik nu alvast publiceer en het bericht dus steeds langer wordt. Deel je bevindingen in de reacties aub! Hier zie je een foto die ik 15 minuten geleden in mijn achtertuin in oostelijke richting genomen heb.

uitsnede

Ingezoomd ziet dat er zo uit. Een zich ontwikkelende cumulonimbus.

uitsnede 2

Nog geen vijf minuten later zag dat er al zo uit. Buienstadium bereikt. Mijn eerste inschatting was dat dat net in Duitsland moest zijn …

buienradar

… en dat blijkt ook zo te zijn als je het actuele radarbeeld bekijkt. En he? Zie ik daar een kleine maar pittige onweersbui die net langsheen Utrecht scheert? Kan iemand dat bevestigen?

20160827_143301

Even de andere kant van mijn huis opkijken. Hoge cirrusvegen met altocumulussen. Dat wijst op een onstabiele atmosfeer. Er kan dus nog vanalles gaan ontploffen.

image

Zeker als je naar de temperaturen kijkt want hier in het zuiden is het alweer loeiheet. Belgisch Lotharingen gaat zelfs richting de 35°C! In België kunnen dus onweders door convectie (opstijgende lucht door warmte) vanaf de grond ontstaan.

GMT_TTTT_latest

Dat geldt ook voor het zuidoosten van Nederland. Opgelet hoor want dat zijn dikwijls. Hoe meer naar het noordwesten hoe frisser, met de grootste temperatuursgradiënt ter hoogte van dat Utrechtse onweer. Meer naar het noorden gaan de onweders moeten ontstaan door de komst van het Franse thermisch laag waardoor de lucht een soort van schwung krijgt en omhoog gedwongen wordt.

charts_harmonie_pcp_bnl_11

Het HARMONIE-weermodel zat er het beste op door gisteren al te zeggen dat vlak na de middag de eerste onweders gingen ontstaan. Daarom even dit model aanhouden. Rond 18 uur vanavond ontstaan de eerste echt pittige onweershaarden in het zuiden van België.

charts_harmonie_pcp_bnl_15

Om 22 uur trekken die dan naar het zuiden van Nederland …

charts_harmonie_pcp_bnl_17

… om rond middernacht de andere kant van de Lage Landen bereikt te hebben.

gfs_cape_eur12

Even een aantal specialistische kaarten bekijken. De volgende vier kaarten zijn telkens voor 20 uur vanavond. De CAPE wordt van het zuiden uit naar Benelux normen groot.

gfs_icape_eur12

En er staat ook een meer dan behoorlijke windschering.

gfs_srh_eur12

Dat wil dus zeggen dat het ontstaan van een rechtsdraaiende supercell niet uit te sluiten is. Dat zijn de badass-onweders met valwinden en veel neerslag op korte tijd. Rechtsdraaiend, dus gelukkig snel richting Duitsland. Nu ja, als die al ontstaat natuurlijk.

gfs_hail_eur12

En in die stevige onweersbuien uiteraard ook grote kans op hagel: 15 miljoen kilogram per seconde. Alstublieft!

radar

Ondertussen weer een half oog op de radar want boven het noorden van Frankrijk zijn alweer nieuwe haarden aan het ontstaan die snel de provincies Henegouwen en Oost-Vlaanderen binnentrekken. En die onweders boven Duitsland waar ik in het begin van dit bericht foto’s van heb genomen vanuit mijn tuin zijn ondertussen fiks uitgegroeid! In Virton (zuidelijke puntje België) is het ondertussen 34,8°C (om 16h)!

20160827_163244

Even weer in de tuin gaan kijken (16h30 ondertussen). In de verte die stevige Duitse buien, maar veel dichterbij ontwikkelen zich nieuwe buien. Dat moet ter hoogte van Luik zijn.

20160827_163353

En … o ow … vanuit het zuidwesten verschijnen er wolkentorens van achter de boomtoppen. OK, ik loop nu eerst even naar buiten alle tuinspullen veilig op te bergen want ik vertrouw het voor geen haar. Tot later!

20160827_165601

Dat viel nog mee. Wel een mooie wolkenfoto. Pas net ten noorden van mijn huis beginnen nu de eerste druppels uit deze wolk te vallen (17h15).

2016082806_201608262259_2_stormforecast.xml

Toch nog snel deze: ESTOFEX geeft een level 2 waarschuwing af voor het noorden van België en het zuiden van Nederland.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

80 reacties

Gesloten voor reacties.