De Zugspitze zegt goedemorgen. Niet superkoud of zo. Dat is het op dit moment een beetje. Als je rond de Alpen kijkt is het wit vanaf 900m. Daarmee zijn vele Oostenrijkse skigebieden nog niet iets te groen voor het oog (niet de pistes). Juist de iets hogere Italiaanse gebieden zijn mooi wit dus dit was echt een blunder van mij.

Wanneer wordt het nu echt wit in de lagere dalen? Vanaf zondag moet je nu zeggen. En dan blijft het toch echt wel netjes winter in de Alpen. Zie de prognose voor Zell am See hierboven.

Voor de Lage Landen hebben we de eerste winterse hoofdrun te pakken sinds de laatste vorstperiode. En ja het is wel degelijk zo dat als het eind januari niet meer gebeurt dat de deur dan langzaam dicht gaat voor winter 2023. Met natuurlijk nog die kansen in februari …. maar ook in 2012 begon dat al eind januari…

Laten we dus optimistisch vaststellen dat het vanaf 21 januari kan gebeuren (sneeuw ook al in de dagen daarvoor) met dan nog een volle week herkansing voor de weermodellen. Gaan we februari in met dubbele positieve cijfers…. is dat niet gunstig. Al was het omdat de Noordzee dan niet verder afkoelt.

Kijk eens hierboven hoe we in de huidige hoofdrun overgaan van die dump in de Alpen met natte sneeuw in de Lage Landen naar een allemachtig prachtig Scandihoog. Niet te koud maar met lage dauwpunten wel goed voor snelle ijsvorming. Met een beetje pech krijg je dan natuurijs overlappend met het Weissensee event dat twee volle weken duurt.

Wat doet het Europese model? Ook wel spannende dingen en al heel snel! Over een paar dagen al. We gaan het zien!!!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Mick · 11 januari 2023 op 11:52

Ik zag ergens in de voorspellingen terugkomen dat er bij de weissensee een halve meter zou kunnen vallen. Dat gaat het ijs daar niet veel goed doen, als dat in een korte tijd valt en de ijsmeesters krijgen het niet van het ijs dan drukt het gewicht van de sneeuw het ijs onder water en dan is het schluss door de schlush…

    Hajo · 11 januari 2023 op 12:04

    Tja er is al een (kwalster)vloer natuurlijk. En die frezen ze vlak. Zal geen zwart ijs meer worden dit jaar denk ik? Hoe zit het met het grote meer? Kun jij het vinden op https://www.natureislauf.at/??

Jelle · 12 januari 2023 op 10:15

Hey Hajo,

Heb je de nieuwe berekening van het ecmwf al gezien. Man wat is die om te smullen!

Jaap verlaan · 12 januari 2023 op 14:59

Hoi jelle ik snap niks van die kaarten heb wel wat geskied maar kan en durf ook niet meer omdat ze me beide heupen hebben moeten vervangen op veel te jonge leeftyd dit vanwege een breuk na het skiën en de ander door slytage. Maar vertel jelle is het spannend en mooi voor de lage landen mtn voor nederland want ik hou van de winter maar door dit alles dan vooral voor nederland. Hoop dat je goed bericht hebt voor de liefhebber van wit en koud in eigen land want schaatsen dat gaat nog net maar dan niet te hard

    Jaap verlaant · 13 januari 2023 op 17:32

    Nou mensen hoe zit het word het een beetje spannend of toch een losse vlodder voor de lage landen met name voor nederland want de ecwmf zag er goed gisteren jelle en dan lees ik 24 uur niks meer. Dus ik ook naar die ecwmf van vandaag ziet er als leek nog steeds goed uit of niet dus graag reactie van jouw jelle of vooral hajo

Mick · 13 januari 2023 op 14:58

Het grote meer is op dit moment nog helemaal open water. Maar goed, ik denk dat dat met 10 dagen strenge vorst wel eens heel anders kan zijn. Ik vertrek de 25e die kant op en hoop aan het einde van die periode een stuk het grote meer op te kunnen. Maar dat de alternatieve elfstedentocht op het grote meer gehouden kan worden. Dat denk ik niet.

Jaap verlaan · 13 januari 2023 op 19:00

Hoi jelle spannend bericht ben naar de ecwmf gegaan vandaag en ik moet zeggen die kaart is mooi en vandaag denk ik beetje vergelijkbaar of niet maar nog steeds goed maar dan kyk ik als lage landen vooruitzicht wel wat btgesteld maar toch mooi. Geef me wat informatie hajo want dit is toch een spannende kaart

Erwin · 13 januari 2023 op 19:29

kletsnatte sneeuw maandag in nl volgens ec 12

Erwin · 14 januari 2023 op 10:16

Goedemorgen,

Maandag een redelijk grote kans op natte sneeuw maar temperatuur zal te hoog zijn om echt tot een drabdek te leiden. Mogelijk op hogere delen (Vaalserberg, hogere delen Veluwe) wel wat maar zeker in de Ardennen.
Op lange termijn is de onzekerheid verder toegenomen. Waar we eerder bij het ECMWF voornamelijk oplossingen zagen van een warmtefront dat op vrijdag/zaterdag doorkwam met verzachting zien we nu ook een toenemend aantal oplossingen die voor een blokkade kiezen dmv een uitloper van een hogedrukgebied dat zich via Scandinavie tot over Rusland uitstrekt.

Maandag dus waarschijnlijk natte sneeuw met hoge waterfractie. Dagen erna stroomt geleidelijk wat koudere lucht in. Dat zien we zowel op 2 m maar op op de 850 hpa. Na maandag iets grotere kansen dat evt sneeuwval tijdelijk tot een sneeuwdekje kan leiden plaatselijk.

Erwin · 14 januari 2023 op 10:38

In de EC pluim vanochtend (00) zie je de onzekerheid en bifurcatie heel erg mooi op 25-1.
Je ziet als het ware een ‘gat’ in de pluim. De ultieme bifurcatie waarbij een een deel voor verzachting kiest een een deel juist voor dalende temperaturen. Op 25-1 zit er zelfs ‘niets’ tussen in (vandaar dat prachtige gaatje in de grafiek).

Het Amerikaanse model (De gfs 00 oper hoofdrun) kwam overigens vanochtend met sneeuwval op 25-1.

Erwin · 14 januari 2023 op 10:40

@Hajo, zou fijn zijn als we afbeeldingen kunnen toevoegen ter verduidelijking. Zou je dat mogelijk kunnen maken?

Gesloten voor reacties.