21nov2014

Leo hield het perfect in de gaten voor ons. Op hem kun je altijd bouwen als het om weerrecords en -uitschieters in Nederland gaat. En we hebben dus de eerste nachtvorst te pakken! RTV-Noord pakt uit met een gaaf overzicht op twitter van leuke ruiten-krabben-foto’s. Wat waren de temperaturen? Nieuw Beerta -0.9ºC Leeuwarden-2.0ºC, Twente -0.7ºC, Maastricht-0.2ºC. Vorig jaar was het 10 dagen eerder op 11 november. Zie onze berichten van toen en wat het KNMI over eerste vorstdagen heeft verzameld.

zillertalarena2011

De Alpen hadden vorige winter juist op die 11e november een mooie dump gehad en dat leverde een heel artikel met deze plaatjes op. Kijken we juist deze dagen naar de Alpen valt het op zich nog wel mee. Hierboven bijvoorbeeld de Zillertal Arena gisteren. Toch even wit tot in het dal op 1300m!

groeden2011

En ook het Val Gardena redt het momenteel even tot op deze hoogte.

pds-waechte2011

En de Franse Alpen en dan specifiek het noorden daarvan hebben echt net een dump gehad die wij hier Floor hebben gedoopt. Kijk eens naar deze kiek uit de Portes du Soleil!

ensVorarlberg2111

Pakken we het ensemble voor Vorarlberg erbij waar onze partners Montafon en Kleinwalsertal liggen, dan zien we de bittere pil die we nu weer even moeten slikken. Het kwik gaat op 1500m omhoog van iets boven het vriespunt nu naar +10ºC. Daar bivakkeert het dan een volle week om dan bij de maandwisseling waarschijnlijk naar normale waarden te gaan. De dump zit dan toch meer aan de zuidkant in de berekening en de noordkant kan volgens het Amerikaanse model met een soort retour de l’est toch meeprofiteren. Richting Sinterklaas ligt dan toch weer die uitbreiding van een continentaal hogedrukgebied op de loer die de Alpen weer een periode droog zouden houden. Een ideale glijbaan zoals eergisteren nog op de kaarten in een GFS06u uitdraai (zie onderaan dit bericht), is nergens meer te bekennen. En toch komt deze nog ruim voor kerst. Ik broed op een mooie BV hieromtrent. Ik zal hem morgen lanceren….

oostzee-normaal-nu

Nu dan snel naar de Oostzee zoals ik in mijn titel suggereer. In het weer is alles kip en ei trouwens, zeg ik er meteen bij. Is de Oostzee te warm omdat het weer te warm is? Of is het weer te warm omdat de Oostzee te warm is? Zeg het maar. Voor mij is weer voorspellen jezelf verdrinken in informatie en dan puur op gut feeling je prognoses maken. Want er is geen aparte factor die causaal een bepaald weerverloop zou kunnen veroorzaken. Net zo min als je het moment kunt berekenen waarop je partner met wie je in een restaurant zit ineens opstaat om naar de WC te gaan (dit voorspellen op gut feeling lukt misschien weer wel). Anyway: de Oostzee is in een groot gebied meer dan 3ºC te warm. De kaarten zijn afkomstig van deze Finse website.

jaakartta

Hier kun je de temperaturen nog wat preciezer zien. Schitterende kaart! Hierrr een link naar de actuele versie voor als we volgende maand weer kijken. Voor mij kan die Oostzee aardig verklaren waarom er geen mooi Scandihoog wil vormen nog. En ook waarom er geen arctische uitbraak recht uit het noorden in het vat zit. Nee als we naar de modellen vanochtend kijken en dat vooral het Europese model…. dan is alles bij het oude: winter achter de lijn Oslo-Kiev. Transportkoude komt niet op gang. En blokkades zijn ver te zoeken.

ijswinter1011Al zoekende kwam ik een hele gave Duitse pdf over de “ijswinter 2010-2011” tegen. Hier zie je hoe het ijs op de Oostzee zich die winter ontwikkelde. Dat er dit jaar medio november dus nog geen ijs is, zegt weinig. Dat is blijkbaar normaal.

duitsenoordzee

In datzelfde rapport deze historische grafiek van de ijsbedekking van de Duitse Noordzee sinds 1897! Je kunt de natuurlijke klimaatschommeling er zo uit halen. 1947 en 1963 zijn sky high. En de zeer warme periodes in de jaren 30 en de afgelopen 20 jaar haal je er ook zo uit. De zonneactiviteit zakt momenteel terug naar waarden die buiten bereik liggen van deze hele periode zodat het niet moeilijk is je voor te stellen dat we afstevenen op een piek die hoger zal zijn dan de piek tussen 1936 en 1954. Misschien kan de Vereniging de Elfsteden haar probleem zo oplossen door de even nummers het ene jaar te laten meedoen en de oneven nummers het volgende jaar. Of gewoon een dubbele tweedaagse wedstrijd maken.

greatlakes2011

En nu we filosoferen over het effect van een te warme Oostzee, kunnen we meteen het effect van te koude Great Lakes in Amerika meewegen. Hier de actuele temperaturen. Ook daar moet de ijsvorming nog goed en wel beginnen. Die meren zijn net als de Oostzee enorm diep en geen IJsselmeertje wat in twee nachten met zeer strenge vorst bevriest.

IceCoverAvg1973_2013

Interessant ook deze grafiek. Je ziet een duidelijk dalende tendens voor de ijsbedekking van de grote meren sinds….? Ahhh 1975. Wanneer eindigde de afkoelende PDO fase vanaf de 40-er jaren ook al weer? O ja 1975 inderdaad. En tot wanneer duurde de opwarming? 1998. Dat zijn cijfers die iedereen die zich met klimaat bezighoudt zou moeten kunnen opdreunen. En hoe was de ijsbedekking vorige winter? 92,19% op 6 maart 2014. Zie dit artikel. Dat is gigantisch. Alleen 1979 was hoger. Wat meteen ontkracht dat het in Amerika en in Europa nooit tegelijk bar winters zou zijn. De jaren 90 waarin wij ook elfstedentochten hadden was de AMO nog eens negatief geweest en waren er ook wat grote vulkaanuitbarstingen.

pdo-amo

Ach we laten deze grafiek die je uit je hoofd moet leren nog maar eens zien. Ik vermeld er altijd bij dat ik in 1991 cum laude ben afgestudeerd op meteorologie en klimaatmodellering en dat de PDO pas in 1997 is ontdekt! Tja die AMO was positief tussen 1920 en 1965 maar ik ken geen klimatoloog die denkt dat dat momenteel net zo lang gaat duren. De beste aanwijzingen zijn een flip in de aankomende jaren. Zodat we weer een negatieve PDO plus negatieve AMO krijgen. Maar ook dat is koffiedikkijken. “Je moet nooit voorspellingen doen, zeker niet over de toekomst”, is terecht een gevleugeld gezegde.

zeewatertemperatuur

Afsluitend dan maar even naar de temperaturen op de Noordzee kijken. Misschien nog een laatste keer zwemmen komend weekeinde als het kwik nog eens oploopt naar 13ºC. Wel of niet toevallig precies net zo warm als de zee. Gelukkig is dit niet spectaculair warmer dan gemiddeld. Een knik in de lijn is voldoende om het tij te keren. Ik heb wel eens gelezen: “De taak van een dokter is de patiënt in een goede stemming te houden tot het lichaam zichzelf geneest”. Misschien valt het je op dat ik ook zo iets doe: als de weermodellen niet veel soeps zijn moeten we maar wat wegdromen om een leuke dag te hebben. De zon begint hier net heerlijk te schijnen in Krommenie. Ik ga maar eens frisse lucht happen….

PS Morgen dus de eerste BV


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

80 reacties

Gesloten voor reacties.