We hadden ook met een foto van Nederland kunnen starten vandaag want we hebben een heel mooi weerextreem. In een groot deel van het land is het flink krabben. behalve dat het zaterdag is en de meeste mensen nog in bed liggen. Toch maar deze mooie ochtendkiek uit Kärnten. Het is herfst en vaak mystiek.

Hier is ie dan…. gisteren niet gelukt. Vanochtend wel.

Tsjaka! Deze grafiek is zeer bijzonder. Natuurlijk iss het een dagrecord…. een verbetering van het record van 1969 die je ook hierboven ziet. Maar zelfs voor de decade is het een goede nummer twee.

En zelfs binnen de maandrecords is het een nummer 4! Je ziet ook trouwens dat het 25 september net niet lukte. We hebben dus echt de eerste nachtvorst op 2m meethoogte vandaag in Nederland. België had wel al een keer vorst als ik het me goed herinner van Frederic.

Op klomphoogte is het voor een groot deel van de Lage Landen krabben vanochtend. Maak foto’s…. en deel niet via het Whatsapp nummer want die is pas met de herfstvakantie operationeel. Gewoon uploaden in het reactieveld.

 

Ik zeg meteen even sorry voor de laatste 3 dagen. Ik heb een eerste groep hier op de Penningberg die met mij vliegen en met wie we van de natuur genieten en kijken naar voeding en gezondheid. Daarbij ging de wekker elke keer veel te ruim voor het verschijnen van de weerkaarten. Vanochtend kon ik wel kijken… vandaag de berichten over de Medicane in de gaten houden. Zo erg als met de tsunami in Indonesië zal het niet worden. En ook niet zoals met de 1000 in sneeuwstorm gestrande toeristen in India. Daar is al 3 dagen een reddingsoperatie aan de gang. Iets van gelezen of gezien in de media? Nou als de medicane klaar is in Europa komt sneeuw mijn kant op. Zie de kaarten hierboven. Sneeuwgrens 1200m! Dat moet ik in beeld kunnen gaan brengen. Zal mijn best doen.

Eergisteren spotte ik deze actuele kaart van idioot lage temperaturen in Roemenië. Nu weet ik dat daarbij een 22-jarige goed uitgeruste (!) wandelaar onderkoeld is geraakt en in een ziekenhuis is overleden. Fijne zondag allemaal. En doe eens geen jas aan als je een stukje gaat fietsen of wandelen vanochtend. Goed voor je!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

28 reacties

Gesloten voor reacties.