Winterkansen Nederland

Klik voor grote grafiek

Voor de alpiene wintersport is er niets dan goed nieuws: de nieuwe modelberekeningen houden alles vast wat eerder al is aangekondigd. De nieuwe 12u GFS hoofdrun heeft de verwachte neerslag in de Franse Alpen zelfs weer verder opgeschroefd. Het enige echt vermeldenswaardige vanavond is dat deze nieuwe berekening de eerste echte serie ijsdagen voor Nederland produceert vanaf 23 december. Zie het ensemble hierboven.

Dat is dan weer het mooie van meteociel.fr boven wetterzentrale.de, dat je bij de eerste in de ensemblegrafieken ook kunt klikken op een grafiek met de temperatuur op 2m in plaats van op 850hPa. Zoals we weten kan in de winter in stabiele omstandigheden het aan de grond vriezen terwijl het hogerop dooit. En stabiele omstandigheden berekent het GFS model nu: een dijk van een Scandihoog met oostenwinden.

Het ECMWF model houdt tot over kerst de deur voor noordwestelijke aanvoer van sneeuw naar de Alpen open. Daar moeten we de pluim (=ensemble) nog van zien straks. Ook al om te checken of er nog steeds kansen zijn voor serieuze sneeuw vrijdag in Nederland. Alle ensemble info staat hierrr bij elkaar. Spoedig heb ik tijd voor video-tutorials die dan zullen verschijnen in het wintersportweerman Youtube-kanaal.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

34 reacties

Gesloten voor reacties.