Winterkansen Nederland

Klik voor grote grafiek

Voor de alpiene wintersport is er niets dan goed nieuws: de nieuwe modelberekeningen houden alles vast wat eerder al is aangekondigd. De nieuwe 12u GFS hoofdrun heeft de verwachte neerslag in de Franse Alpen zelfs weer verder opgeschroefd. Het enige echt vermeldenswaardige vanavond is dat deze nieuwe berekening de eerste echte serie ijsdagen voor Nederland produceert vanaf 23 december. Zie het ensemble hierboven.

Dat is dan weer het mooie van meteociel.fr boven wetterzentrale.de, dat je bij de eerste in de ensemblegrafieken ook kunt klikken op een grafiek met de temperatuur op 2m in plaats van op 850hPa. Zoals we weten kan in de winter in stabiele omstandigheden het aan de grond vriezen terwijl het hogerop dooit. En stabiele omstandigheden berekent het GFS model nu: een dijk van een Scandihoog met oostenwinden.

Het ECMWF model houdt tot over kerst de deur voor noordwestelijke aanvoer van sneeuw naar de Alpen open. Daar moeten we de pluim (=ensemble) nog van zien straks. Ook al om te checken of er nog steeds kansen zijn voor serieuze sneeuw vrijdag in Nederland. Alle ensemble info staat hierrr bij elkaar. Spoedig heb ik tijd voor video-tutorials die dan zullen verschijnen in het wintersportweerman Youtube-kanaal.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

34 reacties

Gesloten voor reacties.