Jorne in Livigno. Klinkt als: Kuifje in…. hij had in elk geval meteen schitterend weer en bracht prachige foto’s ten burele….

Deze blik op de Zugspitze verraad hoe anders de noordkant vandaag was….

En zat je onder de wolken had je dit de hele dag! Ik schoot de foto op mijn nieuwe Hausberg: het skigebiedje van Kelchsau! Wat een topper zeg! Wat een briljante racing en carvepistes!

Even voor jullie begrip: ik zit in Hajo’s Hut (met acherliggend pension met 8 bedden in 4 kamers) op de Penningberg boven Hopfgarten. De Hohe Salve is mijn panorama. In Westendorf is de vliegschool waar ik voor tandempiloot ga door leren. En Kelchsau is gewoon helemaal je van het (plus het achterliggende toerski en MTB gebied natuurlijk). Later meer over mijn plannen en hoe jullie er je voordeel mee kunnen doen.

Even terug naar Livigno. Deze pluim vanavond. Het wordt brrr de komende 3 nachten. In Kappl in het Paznauntal in Oostenrijk is het dat al. Wouter schreef om amper half acht: “Inmiddels tikken we de -20,6ºC aan hier in Kappl. Wel op de berg. Verwacht dat het nog wel verder omlaag gaat…… brrrrrr morgen ochtend!” Maar kijk vooral ook naar die pluim voor Livigno. Wat een SNEEUW!!!!!! In de hoofdrun van vanavond met veel steun in het ensemble zeker 1 tot 2 meter sneeuw in de eerste twee weken van maart!

Aan de noordkant in Kleinwalsertal het bovenstaande plaatje. De helft van de zuidkant maar immerhin!

En dan Les Menuires aan de Franse kant. OMG. Beginnend al op 28 februari… en dan ok progressief steeds meer sneeuw bij een sneeuwgrens die nooit hoger komt dan de 1800m van het skiresort.

Waar komt die sneeuwmassa vandaan? Zeer interessant verloop. Eerst sneeuw over de Lage Landen tegen de noordkant van de Alpen en meteen keert de beweging om en krijgt juist de zuidkant ervan langs. Nog lang geen einde aan het winterweer dus. Ik zei het al bij alle superzachte runs: er komen nog leuke verrassingen en vanavond hebben we er al twee te pakken.

Ook voor de Lage Landen en zeker voor de noordelijke Nederlandse provincies weer een mooie ombuiging. En voldoende schaatslijntjes tot het gaatje ook. Ik tel er 5! Een koud einde van het liedje op 13 maart? Doorwinteren op weg naar de 21e?

Hier de kersverse pluim voor het Europese model…. ook hier een koud uiteinde na +240u op 7 maart en een koudkwakkelend verder verloop met ook puur vriezende lijntjes. We tekenen erbij aan dat de kans aanzienlijk is dat België even boven de 10ºC gaat uitkomen na de eerste dooiaanval. Het noorden van Nederland blijft veel gemakkelijker in de kou.

Ook weer een echt sneeuwsignaal in he Europese model. Dinsdag 6 maart een paar cm sneeuw misschien of al op 4 maart? Of 2 maart? Helaas niets dat in de buurt komt van wat ons Alpenbewoners te wachten staat. En we hadden al zo weinig!

En toch is het mooi da er op heel veel plaatsen morgen een eerste ijsvloertje ligt…. en da er overmorgen en zeker donderdag op uitgebreide schaal geschaatst zal worden. Tenzij de jeugd blijft gamen natuurlijk…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.