gmt_txtx_latest

Met de mist die zoals verwacht plaatselijk enorm hardnekkig bleek hebben we de eerste “landelijke” (= De Bilt) ijsdag te pakken. Door een toevallige samenloop van omstandigheden (de zachte verleden winter, met eerder dit jaar precies 0.0 graden als maximum) was dat bijna twee jaar geleden voor het laatst zo. In het oosten werd met wat meer wind de mist en lage bewolking opgeruimd en werd het toch nog ruim 5 graden boven nul.

img-20161229-wa0017

Ik had gehoopt dat in de reacties prachtige winterse plaatjes gedumpt zouden worden. Dat viel een beetje tegen dus moesten we zelf op pad; overigens niet vervelend natuurlijk. Bij mijzelf in Rotterdam lukte het net niet; bij Ronaldo (in Purmerend) wel. Fraai!

20161229_103919

En dank je wel Frederic. In zijn Belgische Meensel-Kiezegem prachtig vastgelegd hoe de verwachting van afgelopen maandag -uitsneeuwende mist- vrijwel tot op het uur nauwkeurig uitkwam.


En genieten was het ook in Limburg!

gmt_vvvv_latest

Actueel vriest het met uitzondering van een smalle kuststrook en het noordoosten overal en breidt de kleine wereld zich uit.

tmin_16123012_16122912

Omdat de lucht boven de mist nog wat droger is geworden zal de uitstraling sterker zijn dan gisternacht. Gezien de actualiteit verwacht ik dat de minima lokaal nog iets lager uit kunnen komen dan verwacht door het HIRLAM model. Op vrij uitgebreide schaal matige vorst dus!

tmax_16123018_16122912

Morgen overdag een herhaling van zetten? Ik denk het wel. Ook dan lijkt me de mist en laaghangende bewolking hardnekkiger dan in eerste instantie door de modelberekeningen verwacht  en tikken we plaatselijk wellicht opnieuw een ijsdag af. De kans dat de mist blijft hangen lijkt het grootst in de noordwestelijke helft van Nederland.

rsym_16123103_16122912

In de nacht naar zaterdag uit laaghangende bewolking mogelijk wat lichte neerslag; die in de vorm van ijzel zou kunnen vallen.

rart_17010200_16122912

Wat ook nog keurig in de verwachting zit: de eerste (natte) laaglandsneeuw van deze winter. In de avond van nieuwjaarsdag of op 2 januari. Hoog-België en de Duitse middelgebergten gaan waarschijnlijk een mooi sneeuwdek krijgen; 5 tot plaatselijk 10 centimeter is mogelijk.

txgn260

Nu november 1.3 graad te koud verliep en december op ongeveer een plus van 1.0 zal uitkomen kunnen we spreken van een normale en rustige aanloop van het winterseizoen.

screenhunter_960-dec-29-19-53

De temperatuur van de binnenwateren bedraagt zo’n 3 graden. Een ijsvloer kan zo gevormd zijn. Gaat die er komen? Kijken we in de algemene avondupdate straks verder naar!

rozenburg_20161229

Ik sluit af met een (naar aanleiding van dit bericht via facebook binnengekomen) bijzonder fraaie plaat van Leen Goudappel; nota bene vlak bij mij in de buurt: Rozenburg!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

16 reacties

Gesloten voor reacties.