20150214_133104

Oh, oh, wat een droomcondities in St. Martin am Tennengebirge vandaag. En ik lieg absoluut niet, want sinds gisterenmiddag ben ik er met vrouw en kids. Niet in St. Martin-dorp zelf, wel in een zijdal een vijftal kilometer verderop: het Lammertal. Het uitzicht aan de ene kant van ons appartement is gewoon fantastisch …

20150214_133116

… en langs de andere zijde zie je dit. De kinderen werden helemaal gek toen ze de paarden voor het eerst zagen.

20150215_132038

Dit is de bijna volledig bevroren gemeentelijke zwemvijver in St. Martin zelf. Hier hebben we in de volle zon heerlijk genoten van onze lunch deze middag. En verder dikke pakken sneeuw. Dus voor diegenen die volgende week pas op wintersport vertrekken: geen paniek, de huidige omstandigheden zijn prima en die gaan tegen volgende week zeker niet dramatisch verslechteren. Nee, Leo zei het deze ochtend al. Overdag dooit het wel lichtjes, maar de lucht is kurkdroog. Al die sneeuw gaat dus niet op enkele dagen tijd verdwijnen of snel in kwaliteit verslechteren.

20150215_105439

Hier nog een voorlopig laatste beeld van uit St. Martin dat me tot nu toe zeer aangenaam verrast. We denken er zelfs al aan om hier zelf een pension of zoiets te gaan uitbaten. Later deze week volgen nog een pak meer foto’s. Dit beeld is bovenaan de beginnerspiste genomen. Aan de overkant veel uitdagend, met aan de voet daarvan Alpenchalet Basecamp van vaste reageerder Bruno hier op de site.

Madonna di Campiglio

Ook elders in de Alpen is was het vandaag prima toeven. Madonna di Campiglio bijvoorbeeld …

Ellmau Joop

… Ellmau hier wat verder …

Champéry Brigitte

… en Champéry in Portes du Soleil.

Hans Bakker Superdévoluy

Wat sneeuwfase Demi in de zuidwestelijke Alpen betreft. In Superdévoluy heeft die tot nu toe al een aardig pak verse sneeuw gebracht. Dank je Hans Bakker voor de foto.

Isola 2000

En in Isola 2000, uiteraard, sneeuwt het momenteel nog flink. Ik zag ook sneeuw op een kleine webcam bovenop de Col du Vars, iets meer naar het noorden, maar de kwaliteit ervan was te erbarmelijk om het hier te publiceren. De komende 48 uur kan er nog een 40 cm bijvallen langs de zuidwestelijke hoofdkamgebieden. Vooral in Piemonte dan. En elders in de Alpen? Grand Beau!

tcdc_15021912_15021512

Woensdag, donderdag en vrijdag zal dat trouwens in heel de Alpen het geval zijn. Veel zon, en slechts af en toe een lokaal wolkenveld dat overtrekt. Yep, ik tref het dikwijls met het weer als ik in de Alpen zit. Vorig jaar nog toen ik in april in Königsleiten zat. Dikke sneeuw toen na een sneeuwarme winter. Dit jaar ga ik in april naar Les Orres. Ben benieuwd hoe het daar dan gaat zijn. De opgelopen sneeuwachterstand wordt de laatste weken in ieder geval snel omgebogen in een voorsprong.

ECM1-144

Pas vanaf zaterdag verandert er het een en ander in het weerbeeld. Ik heb de weerkaarten de voorbije paar dagen niet intensief gevolgd. Ik heb hier op de site wel gelezen dat er mogelijk een loeiwarme periode aan zou kunnen komen voor de tweede krokusweek? Maar ik kan jullie gerust stellen dat dat er niet meteen in zit. Het zal misschien Ronaldo zijn koorts geweest zijn die wat op de modellen afstraalde. Haha. In ieder geval, vanaf het weekend komt er een eerste depressie op de Alpen afgekoerst. Het is nog niet zeker waar die naartoe gaat trekken. Het Europese EC model zegt richting de Middellandse Zee, waardoor er een nieuwe zuidkantdump zou kunnen komen. Het Amerikaanse GFS gaat voor een scheervlucht langs de Noordkant van de Alpen. Dat zijn de twee opties momenteel. Van vernieuwde hogedrukimpulsen is er voor die tweede week geen sprake momenteel. Want verder op de oceaan zit een tweede depressie klaar die voor even een westcirculatie op gang lijkt te gaan brengen. En daar zijn beide modellen het dan weer wel mooi over eens. Wat? Een westcirculate? Geen paniek dames en heren. Een westcirculatie hoeft niet altijd warm te zijn. Er bestaan verschillende varianten. Een blik op de ensembles vanavond leert ons dat de koude variant momenteel zelfs favoriet is. Al zeg ik het liever nu al eerlijk dat de echt lage gebieden zoals het Brixental mogelijk tijdelijk wel wat vloeibare neerslag gaan zien. Ach, ver weg nog. De details zullen de komende dagen in ieder geval steeds duidelijker worden.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

15 reacties

Gesloten voor reacties.