Wie me vorig jaar ook volgde weet dat ik meteorologische begrippen anders gebruik dan de officiële instanties. Voor mij is er sprake van een koudegolf als de wind naar NW tot N draait en er een bel met duidelijk koudere lucht over Europa uitstroomt die het weer tenminste enkele dagen bepaalt. In de herfst hoeft het dan niet eens te vriezen en toch noem ik het dan een koudegolf (lees: een golf koude lucht). En het goede nieuws is dat ik al een tijdje hier roep dat het medio oktober gaat gebeuren en dat ik dit vandaag tot eerste boude voorspelling van het seizoen verhef. Want kijk een hoe mooi die temperatursturz erop staat. De grafiek is voor Noord-Zwitserland maar we zien het overal terug rond de 15e.

[fbphotos id=484879884879555]

Hierboven de bijbehorende GFS weerkaarten. Bij die temperaturen gaat het in de Alpen met gemak sneeuwen boven 800m. Misschien wel lager ook. Hoeveel het gaat sneeuwen? Laten we voorzichtig uitgaan van 15cm op die hoogte tot 30cm op de berg. Tussen 10 en 14 oktober lijkt het eerst nog enorm te gaan plenzen tot op grotere hoogte. Anyway: mooie vooruitzichten weer en een goede reden om weer elke 6 uur de GFS ensembles te bekijken. Via deze interne link ben je er snel. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

33 reacties

Gesloten voor reacties.