Wie me vorig jaar ook volgde weet dat ik meteorologische begrippen anders gebruik dan de officiële instanties. Voor mij is er sprake van een koudegolf als de wind naar NW tot N draait en er een bel met duidelijk koudere lucht over Europa uitstroomt die het weer tenminste enkele dagen bepaalt. In de herfst hoeft het dan niet eens te vriezen en toch noem ik het dan een koudegolf (lees: een golf koude lucht). En het goede nieuws is dat ik al een tijdje hier roep dat het medio oktober gaat gebeuren en dat ik dit vandaag tot eerste boude voorspelling van het seizoen verhef. Want kijk een hoe mooi die temperatursturz erop staat. De grafiek is voor Noord-Zwitserland maar we zien het overal terug rond de 15e.

[fbphotos id=484879884879555]

Hierboven de bijbehorende GFS weerkaarten. Bij die temperaturen gaat het in de Alpen met gemak sneeuwen boven 800m. Misschien wel lager ook. Hoeveel het gaat sneeuwen? Laten we voorzichtig uitgaan van 15cm op die hoogte tot 30cm op de berg. Tussen 10 en 14 oktober lijkt het eerst nog enorm te gaan plenzen tot op grotere hoogte. Anyway: mooie vooruitzichten weer en een goede reden om weer elke 6 uur de GFS ensembles te bekijken. Via deze interne link ben je er snel. 


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

33 reacties

Gesloten voor reacties.