Wie me vorig jaar ook volgde weet dat ik meteorologische begrippen anders gebruik dan de officiële instanties. Voor mij is er sprake van een koudegolf als de wind naar NW tot N draait en er een bel met duidelijk koudere lucht over Europa uitstroomt die het weer tenminste enkele dagen bepaalt. In de herfst hoeft het dan niet eens te vriezen en toch noem ik het dan een koudegolf (lees: een golf koude lucht). En het goede nieuws is dat ik al een tijdje hier roep dat het medio oktober gaat gebeuren en dat ik dit vandaag tot eerste boude voorspelling van het seizoen verhef. Want kijk een hoe mooi die temperatursturz erop staat. De grafiek is voor Noord-Zwitserland maar we zien het overal terug rond de 15e.

[fbphotos id=484879884879555]

Hierboven de bijbehorende GFS weerkaarten. Bij die temperaturen gaat het in de Alpen met gemak sneeuwen boven 800m. Misschien wel lager ook. Hoeveel het gaat sneeuwen? Laten we voorzichtig uitgaan van 15cm op die hoogte tot 30cm op de berg. Tussen 10 en 14 oktober lijkt het eerst nog enorm te gaan plenzen tot op grotere hoogte. Anyway: mooie vooruitzichten weer en een goede reden om weer elke 6 uur de GFS ensembles te bekijken. Via deze interne link ben je er snel. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

33 reacties

Gesloten voor reacties.