Vanochtend doen we de ontdekking van een heel nieuw soort gebergte in Filzmoos. Het komt in de buurt van de grillige dolomieten maar is toch weer anders. Kartelbergen kunnen we het noemen…. en het is niet helemaal duidelijk of er wel een voet aan zit gezien het zonlicht wat er onderdoor komt. Waar het eerder om gaat natuurlijk is het sneeuwcadeautje. Grofweg boven 1000m is het toch al een traktatie geweest en dan zit Filzmoos goed tot in het dal.

Hierboven een video van gisteravond vanuit mijn Renault Kadjar vanaf de Pass Thurn. Daar boven op rond 1270m heeft het echt de hele dag gesneeuwd.

Gisteren vierde ik kerst in Zell am See en daar was het beneden echt de hele dag net regen. Wel zagen we mensen de Areit af skiën en lijkt het dat die dalafdaling nu is geopend.

Maishofen blik richting Zell am See

Mooie plaatjes alom!

In Vorarlberg in Kleinwalsertal helemaal in het westen nog geen indicatie van bewolking… en toch komt uit die kant weer het cadeautje voor morgen.

Innsbruck – Seegrube

Innsbruck gaat schuil onder dikke proppen met watten. Maar morgen kan de stad dus ook weer eens wit worden!

In het oosten bij nog meer landklimaat heeft de dooi minder huis gehouden en is de Loser gewoon helemaal toppie.

Hopfgarten Hohe Salve

Thuis op de Hohe Salve is het windstil en erg mooi…. het duurt wel even voordat alle wolken en nevelbanken weg zijn dan….

Zuidkant

Aan de zuidkant is het strak blauw sowieso de komende periode….

Moléson

In het westen van Zwitserland zien we wel al de voortekenen van het zeer brede warmtefront dat in Oostenrijk door de noordoostelijke stroming als koude sneeuw gaat aankomen.

Chamonix

Ook in Chamonix zien we die sluierbewolking… geen chemtrails dus…. er worden heus wel eens proeven gedaan met weermanipulatie vanuit vliegtuigen. Maar hoge sluierbewolking is er al eeuwig…. en als een vliegtuig daar doorheen vliegt blijven de strepen staan.

Goed hier is de afkoeling te zien. Voor de Oostenrijkse noordkant. Ga je ook in Nederland wat van merken de komende dagen. Dan de ultradroge periode…. en dan helemaal in de meteofiction heeft het Europese model weer glijbanen in de maak. Je ziet tussen 5 en 9 januari drie neerslagpieken.

Het Europese model kijkt niet zo ver…. eindigt zonder glijbaan. Met juist een stevige WC die de winter tot diep in Rusland terug jaagt. Kortom: puur focussen op de mooie periode die we nu krijgen. Thuis en in de Alpen. En de echte wintergedachtes voor de Lage Landen even loslaten.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

54 reacties

Gesloten voor reacties.