8 december aanstaande ’s middags. Scandihoog. Dauwpunten ver onder nul. IJsaangroei. Dat is op dit moment de meteofiction voor na Sinterklaas. Pure flauwekul dus, maar je weet nooit. Als je electroverse.co volgt weet je dat het klimaat momenteel aan het veranderen is en niet in de richting die we allemaal denken. We gaan de derde La Ninja winter op rij binnen momenteel.

Maar het is dus ook echt een (eerste) ijsdag in de berekeningen die 8e december.

Met een dergelijke nacht op zaterdag in het Amerikaanse model.

Het Europese model kijkt niet zo ver maar heeft ook een Scandihoog, zij het met een zuidoostelijke stroming en een zuidkantdump in de Alpen.

Het ensemble voor Nederland is echt wel spannend. Een witte sint is niet uit te sluiten. Twee doorgesnoven lijntjes starten op 3 december al met een vorstperiode. Wat doet het ensemblegemiddelde? Koudkwakkelen. Ons kikkerland klimaat voor december dus. Knap hé, die weermodellen.

PS Ik was erbij toen ze 35 jaar geleden begonnen weermodellen te misbruiken als klimaatmodellen.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Jeroen · 24 november 2022 op 19:30

Yes, het is weer WEER voor Wintersportweerman

Garry · 24 november 2022 op 21:50

Laat nu maar eens gebeuren
Al die onheils profeten ook weer even stil

fred van ettikhoven · 25 november 2022 op 09:00

Kijk weer uit naar je Winterse Voorspellingen en leuke verhalen.

JK · 25 november 2022 op 11:23

Mooi bericht. Nu duimen voor de uitkomst de komende dagen. Zullen we waarschijnlijk wel weer berichten op de grotere media krijgen over extreem weer elders wat niet binnen de norm past blablabla. Dit is een van de weinige websites met gewoon een goed en nuchter weerverhaal.

Erik · 25 november 2022 op 22:07

En zo begint er een nieuw winterseizoen van hopen op kou en sneeuw.

Roge · 26 november 2022 op 21:36

Nieuwe maan op 8 december, ziet er goed uit zo.

S.v · 27 november 2022 op 08:41

Vraag mij wel af wat er allemaal wel niet nodig is om in Nederland winter te krijgen.
Zoveel hogedruk en amper koud.
Wat was dit vroeger anders.

    Hajo · 28 november 2022 op 17:22

    Snap niet wat je bedoelt. Er is geen hogedruk momenteel in de buurt van de Lage Landen. En geloof me dat niets wat jij of iemand anders zich in zijn hoofd inbeeld over trends in het weer stand kan houden als je er een goede statistische analyse op los laat. En nee…. precies hetzelfde is nodig (logischerwijs) om Nederland in de kou te krijgen en ook precies hetzelfde om Nederland in strenge vorst te krijgen en te houden. Altijd hetzelfde recept. Of dat over decennia gemeten soms ietsje vaker en soms ietsje minder vaak voorkomt kun je hooguit achteraf vaststellen. Maar tegen die tijd kan de trend al zijn omgekeerd. Dus net als je vastgesteld hebt dat de winters warmer worden kan de afkoeling alweer begonnen zijn. Of niet. Het is altijd gewoon afwachten. En wat er ook gebeurt (behoudens een grote ijstijd) is Nederland gewoon nooit het plekje voor een lange stabiele winter. Ja dat komt bij hoge uitzondering af en toe eens voor. 1947, 1963. Vaak is het een koude periode voor 1 of 2 weken. Dat is ons klimaat. Bevalt je dat niet kun je alleen maar verhuizen. Maar juist ons klimaat maakt dat speuren naar koude kansen zo boeiend. Hoef je in Siberië of Canada niet te doen als hobby. Is je vraag zo beantwoord?

Gesloten voor reacties.