Het was even wennen gisteravond laat in Amsterdam toch een eerste herfststorm mee te maken. Windrichting? ZZO!! Van de twee in mijn vorige weerbericht aangegeven opties is niet de kanaalrat uitgekomen maar het grote uitgerekte front met veel wind. En toch nog flink wat regen erop: op veel plaatsen in de Benelux richting 30mm.
Op het Markermeer is zowaar 112km/u geklokt! Je zult maar over de dijk gereden zijn rond die tijd. Als je veel in Oostenrijk zit valt j op hoe zelden het daar waait! En geniet je op een bepaalde manier meer van een Hollands weertje.
Hier het hele windveld van middernacht. In de Alpen zorgt het voor flinke Föhn op dit moment. Rond de Rudolfshütte (foto boven) maar ook bij de Patscherkofel bij Innsbruck jaagt zo maar 100km/u wind over de hoofdkam. Niet vliegen dus vandaag ondanks het mooie weer.
Er wordt gewaarschuwd voor extreme neerslag in zuid-oost Frankrijk. 300mm in 48 uur berekend voor de Cevennen. Volg de nieuwsberichten.
Ook bijna 300mm brekend voor de zuidkant van de Alpen rond Lugano. De laatste tijd vel complottheorieën gehoord over dat “de machthebbers” in staat zouden zijn grote overstromingen zoals Valkenburg zo maar uit de lucht te toveren. Nou vergeet dat gelijk. Lokale marginale weerbeïnvloeding ja dat kunnen we. Maar echt grote weerpatronen ombuigen no way ever ever. Ja als we een totale atoomoorlog beginnen misschien … maar heb nergens zulke paddenstoelen gezien de laatst tijd. En ook dan zal het weer hooguit een paar jaartjes wat van slag zijn om daarna gewoon weer terug naar de normaal floepen.
Grappig dat de Föhn dinsdag nog eens aanzwelt om meteen daarna om te slaan in een noordstuwing met sneeuw vanaf 1500m of nog iets hoger. Mooi eerste laagje al dan. Maar een weekje later is ht onder 2000m weer groen. Op de Rudolfshütte trouwens veruit de groenste warmste dag vandaag van de laatste jaren.
Over 10 dagen komen we in een Omega-patroon, met een perfecte staande golf van L’s en H’s. Waar de kern van onze H komt te liggen is nog niet zeker. En of er een brug naar het Russische hoog komt of omgekeerd dat Arctische uitbraken daar tussenin schieten. De periode daarvoor donderdag tot en met zaterdag wordt sowieso fraai zowel in de Lage Landen als in de Alpen.
Nou begin oktober hebben we ook weer de thermometer van de aarde. Niet van de oceanen wat het belangrijkste zou zijn om te weten, maar via een algoritme terug gerekend naar wat de temperatuur is op 2m hoogte in de lucht. September is weer ietsje warmer geweest dan augustus. De rode lijn wordt vooralsnog niet omlaag getrokken naar regionen waar je weer elfstedentochten zou verwachten. Maar het kan hard gaan: in 3 maanden tijd zou je meer dan een halve graag omlaag kunnen kukelen. Maar dan moet het wel gebeuren natuurlijk.
Schitterend om naar te kijken is de minstens even belangrijke kaart van de afwijkingen van zeewatertemperatuur tn opzichte van gemiddeld. De La Ninja staat er werkelijk schitterend op. Wie herkent hem niet? Zuidelijk halfrond kouwelijk. Alaska en California ook. De rest een nogal lauw soepje. Ik voeg de link naar deze kaart toe aan het Wintersportweerman Weerkamer submenu.
Bijzonder was de temperatuur op het Vostok meetstation op Antarctica op 1 oktober. Met -79,4°C slechts 0,6°C verwijderd van de laagst gemeten oktober temperatuur ooit (H/T Electroverse). Ehhh en het is dus voorjaar daar. Wat dat betreft handig als de eerste van de maand meten zo koud is. Volg alle klimaat- en seizoensparameters gewoon in de Weerkamer.
2 reacties
Carl · 3 oktober 2021 op 22:05
-79,4 en dan nog 11 cm sneeuw of lees ik dat verkeerd. Zou bij deze temperaturen denken dat dit niet mogelijk is.
kirsten_dl · 5 oktober 2021 op 12:47
Iedereen de enorme neerslaghoeveelheid gezien te Zwitserland zoals werd voorspeld ?
800mm is er neergedaald met uiteraard de nodige ongemakken erbij.
Gelukkig hier veel minder maar de regen was welkom na een alweer ietwat droge en koelere periode. 🙂
Gesloten voor reacties.