De vlag kan uit! Er komt wat sneeuw naar de Alpen en dat in een fase dat het gewoon kan blijven liggen tot in het hoogseizoen. Gisteren meldde ik al dat er voor het westelijk Alpengebied toch wat in het vat zat. Dat beeld is nu versterkt en zelfs zichtbaar als twee duidelijke sneeuwmomenten tot over Zwitserland en het westen van Oostenrijk. Zie hierboven.

Wat pas echt spectaculair is…

Is de ontwikkeling van het sneeuwdek in heel Europa. Europa liep duidelijk achter de laatste dagen terwijl Azië en Amerika juist een wintervoorsprong hadden genomen. Dat wordt de aankomende 10 dagen recht getrokken. Zoek de 7 verschillen tussen nu en dan op bovenstaande kaarten.

2 x 10cm
Heel veel sneeuw in de Alpen leveren die twee eerste sneeuwmomentjes niet op. De sneeuwgrens van rond 1100m is best prima natuurlijk. We moeten denken aan twee keer 10cm. In Noorwegen zien we wel al dikke pakketten neerdalen zoals gisteren ook gemeld in mijn nieuwe wintersportweervideo op bizztravel.nl.

Vragen jullie je natuurlijk af of ik bij mijn gewaagde voorspelling voor de eerste week van december blijf. Driewerf: ja! De GFS 00u ondersteunt me niet vanochtend, maar de ECMWF des te meer. Zie de kaart hierboven waarop op 28 november de blokkade al gevormd wordt en de kou vanuit de noordpool begint uit te zakken.

Zelfs Sauerland
Voor Nederland niet te vroeg juichen: dat levert herfstige taferelen op. Maar voor de Alpen kan het een echte eerste dump betekenen, en misschien doet zelfs het Sauerland mee.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.