De vlag kan uit! Er komt wat sneeuw naar de Alpen en dat in een fase dat het gewoon kan blijven liggen tot in het hoogseizoen. Gisteren meldde ik al dat er voor het westelijk Alpengebied toch wat in het vat zat. Dat beeld is nu versterkt en zelfs zichtbaar als twee duidelijke sneeuwmomenten tot over Zwitserland en het westen van Oostenrijk. Zie hierboven.

Wat pas echt spectaculair is…

Is de ontwikkeling van het sneeuwdek in heel Europa. Europa liep duidelijk achter de laatste dagen terwijl Azië en Amerika juist een wintervoorsprong hadden genomen. Dat wordt de aankomende 10 dagen recht getrokken. Zoek de 7 verschillen tussen nu en dan op bovenstaande kaarten.

2 x 10cm
Heel veel sneeuw in de Alpen leveren die twee eerste sneeuwmomentjes niet op. De sneeuwgrens van rond 1100m is best prima natuurlijk. We moeten denken aan twee keer 10cm. In Noorwegen zien we wel al dikke pakketten neerdalen zoals gisteren ook gemeld in mijn nieuwe wintersportweervideo op bizztravel.nl.

Vragen jullie je natuurlijk af of ik bij mijn gewaagde voorspelling voor de eerste week van december blijf. Driewerf: ja! De GFS 00u ondersteunt me niet vanochtend, maar de ECMWF des te meer. Zie de kaart hierboven waarop op 28 november de blokkade al gevormd wordt en de kou vanuit de noordpool begint uit te zakken.

Zelfs Sauerland
Voor Nederland niet te vroeg juichen: dat levert herfstige taferelen op. Maar voor de Alpen kan het een echte eerste dump betekenen, en misschien doet zelfs het Sauerland mee.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Gesloten voor reacties.