pubrun0112

Om het voor jullie allemaal wat duidelijker te maken heb ik net een categorie “meteofiction” ingesteld. Als we hier hele mooie kaarten op de langere termijn van de weermodellen gaan tonen simpelweg als primeur van een “het zou kunnen” dan plakken we er de categorie “meteofiction” op om te onderscheiden met berichten die ook nog duidelijk analyseren hoe realistisch een scenario is. Nu hebben we dus zo’n situatie met de nieuwe run van het Amerikaanse model (H/T Erwin). Wat een temperaturen voor – kan het mooier – de eerste dag van de decembermaand!

25nov

Hoe kan die situatie zich nu instellen? We zien op de kaarten niet het Russische hoog zich westwaarts uitbreiden (zoals ook in de avondrun van het Europese model met ook wat voorzichtige vorstkansen) maar nee… er komt ineens vanuit het westen over de oceaan een hoog aan dat zich als een deken over de laatste depressie legt die het continent is binnengewandeld. Wind naar noord en meteen volgende week al (meteofiction) winterse buien in de Lage Landen en toch ook een stukje noordstuwing tegen de Alpen.

sneeuwNL

Drie dagen later heb je dan dit in het model. Sneeuwjacht uit het oosten. Bijtend koud in de wind. Puur winterse situatie. Morgenochtend doen we de noodzakelijke analyse erbij als er ook weer 2 nieuwe modelruns binnen zijn.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

32 reacties

Gesloten voor reacties.