De afbeelding hierboven toont Arrowtown in op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland afgelopen maandag. 20cm verse poeder op 44 graden zuiderbreedte op 650m hoogte.

a_snow_covered_queenstown_from_the_skyline__538314c24b

Queenstown was ook al wit tot aan  Lake Wakatipu op 310m. Vandaag zet de sneeuwval door met een sneeuwgrens van wederom 300m. Welnu nog even geduld en dan zijn ook hier de skistations weer open. 

austin_tyler_6_pulls_his_little_brother_leo_4_on_a_538314c233

Tot die tijd vermaken de Nieuw-Zeelanders zich ook al prima met de sneeuw.

Voor we naar Europa en de Lage Landen gaan kijken nog een ijzige blik naar een ander werelddeel. Terwijl iedereen zich zorgen maakt over het ontdooien van de permafrost, is er nu in Winnipeg een situatie dat terwijl het buiten al heerlijk warm is de bodem nog keihard bevroren is zodat honderden huizen via een tuinslang hun drinkwater krijgen. De pijpen in de grond zijn nog bevroren. Mijn tip voor jonge ingenieurs: specialiseer je een beetje op oplossingen om om te gaan met extreme koude. Dat ligt straks goed in de markt.

brandweerwagenpolen

In Europa gaat het er ook extreem aan toe. Hier een brandweerauto in nood in Polen. H/T Kirsten_dl.

Giro_d_italia

En dit was de Giro d’Italia gisteren tijdens de etappe van Ponte di Legno naar Val Martello over de Gavia en Stelvio bergpassen. Het was meer regen dan sneeuw onderweg. Er is geen kou momenteel in de Alpen.

pluim2905

Zoals ik al aangaf in het weerbericht van eergisteren krijgen wij vanaf morgen een aantal dagen mazzel. Terwijl een groot deel van Europa in de regen en motregen blijft klaart de boel bij ons aardig op. Minstens tot de laatste dag van de maand en als we geluk hebben zelfs tot 2 juni. Het is zo goed als zeker dat er dan een aantal dagen komen met weer de nodige regen. Fréderic had het er gisteren ook al over. Richting tweede week van juni kan het weer erg mooi en lekker warm worden…. maar de neerslagpieken in het ensemble geven aan dat het ook nog goed mis kan gaan. Morgen kijken we welke kant het echt op gaat…. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.