pertisau

Ik ben een in Noord-Holland verzeilde Brabander met 25% Drenths, 50% Duits en 25% Duits-Zwitsers bloed. Sint Maarten bestaat in Brabant nauwelijks behalve dat mijn moeder als Duitse voor ons kleuters in Nuenen een lampionnenoptocht organiseerde. In Noord-Holland is het een grote snoeporgie voor de kinderen en eigenlijk best gezellig zo in de Wijk. Ik scoorde zelfs een heerlijke Glühwein. Waarom dit breedvoerige intro over St. Maarten onder een juweel van een foto van Pertisau aan de Achensee? Vanwege deze:

Ist Martini klar mit Sonnenschein, bricht bald ein kalter Winter herein.

Spreuk en foto heb ik uit dit artikel op Tiroler Tagenzeitung Online. Gelet op de foto en de spreuk zou je denken: koude winter is kat in het bakkie! Maar de krant haalt een meteoroloog van Ubimet aan en die zegt sceptisch over boerenregels:

Es folgt kein baldiger Winter. Schenkt man den aktuellen Modellen Glauben, dann ist ein nachhaltiger Wintereinbruch bis auf Weiteres nicht in Sicht. Zwar gehen die Temperaturen im Laufe des kommenden Wochenendes speziell auf den Bergen zurück, schon zu Beginn der neuen Woche kündigt sich aber wieder milde Luft an.

Nu is het artikel van 11 november en het interview vermoedelijk van 10 november, dus moet ik de man een beetje verschonen. Wel schreef ik tegen die tijd al een nieuwskop als Nog 10 nachtjes slapen en dan krijgen de Alpen weer sneeuw. En mijn eerste boude voorspelling komt van 5 november – aan het begin van de langdurige november warmtegolf – en die luidde al overtuigd:

Voor de Alpen durf ik inmiddels wel een eerste boude voorspelling aan: voor de maand om is een dump langs de hele noordkant met een sneeuwgrens lager dan 800m en over een breedte van meer dan 300km meer dan 25cm sneeuw op 1000m.

Nu weet ik dat ik een freestyler ben onder de weermannen en vrouwen en dat ik me meer wilde uitspraken kan en wil veroorloven. En dat ik natuurlijk ook regelmatig mis schiet. En toch is het erg leuk om in de periode na een boude voorspelling als de modellen een steeds sterkere bevestiging geven te gaan kijken wanneer het balletje gaat rollen en de andere weerdiensten ook wakker worden. Want ik ben bescheiden: Wintersportweerman.nl is groot en succesvol maar nog niet een eerste dominosteen die een keten in werking doet treden…

 Schermafdruk 2015-11-14 10.01.39

Wetteronline.de is wel zo’n dominosteen en zij brengen dus vandaag op 14 november het nieuws dat de modellen een winterse kans aan het kiezen zijn. Zij noemen wat wij hier meteofiction noemen creatief Modellgeflüster. Je mag me echt afschieten als het niet zo is dat dit meteorologisch zeer nuttig is. Minstens zo nuttig als een paarden- of hondenfluisteraar soms een wondertje kan verrichten. Weermannen en -vrouwen die dit spel niet aandurven hebben wat mij betreft slappe knieën. En daarmee kun je niks in de sneeuw natuurlijk. Ik prijs me gelukkig met een paar stevige knieën en een gezonde dosis humor om te kunnen doen waar iedereen eigenlijk op zit te wachten: meer voorpret, minder pessimisme!

stmaarten

Snel door met St. Maarten. Wat zeggen wij daarover in Nederland? Om te beginnen: we hadden die dag geen zon. En een beetje regen. Het was zacht. Zullen we zeggen: een onbestendige winter? Ik denk dat dat een mooie inschatting is! In elk geval voor de komende periode met mogelijk eind november al natte sneeuw. Zie dit laaglandbericht wat ik vanochtend al maakte.

1811storm

In dat laaglandbericht meldde ik dat de sneeuw die op 23 november is berekend meteen ook een echte sneeuwstorm is. Weliswaar nog bij temperaturen boven nul. Maar al veel eerder krijgen we mogelijk een storm voor de kiezen. Wat te denken van deze kaart voor woensdagochtend.

polarvortex

Ik blijf het machtig boeiend vinden dat de berekeningen wijzen op een gelijktijdige winteraanval in Amerika en Europa. En juist niet zoals je met El Ninjo zou verwachten aan de Amerikaanse westkust. Nee gewoon weer zoals in de afgelopen twee winters met een polar vortex naar het oosten van de VS. Wat een ding zeg in deze berekening!

amerika2m

Aan de grond heb je dan deze temperaturen. En het mooie van de huidige berekeningen is….

koudazie

Dat gelijktijdig ook in Azië een gigantische winteruitbraak aan de gang is.

europa2611

En dat in Europa de kou heel mooi aan de oppervlakte blijft kleven. Want op 5km hoogste is ons huidige koudste moment gelijk met de voor de Lage Landen berekende sneeuw op 23 november. Terwijl dan die koudeblob in Amerika uitzakt warmt het bij ons op 5km hoogte weer sterk op maar onder 2000m blijft het koud! En kan het nog heel anders komen dan dit? Niet als je bedenkt dat het hele noordelijk halfrond in de vriesstand gaat. Dan kan het weer grillig zijn wat het wil maar is die overgang nergens echt helemaal te vermijden. Kan zijn dat we in Nederland toch alleen gesmolten sneeuw gaan zien vallen. Maar voor de Alpen is grenzenloos optimisme nu wel op zijn plaats.

ens-oostenrijk1411

Het echt goede nieuws vanochtend is dat de hoofdrun inmiddels een gewone gemiddelde positie in het ensemble inneemt. Dagenlang waren de koude sneeuwrijke berekeningen uitschieters. Nu niet meer. En verkijk je niet op die bescheiden neerslagpiekjes. Dat heet namelijk stuwing. En met stuwing sneeuwt het gewoon dagelijks 10cm en ben je een week verder echt in een andere wereld. Wel zien we nog enig risico op tussentijdse stijging van de sneeuwgrens. Even terug naar 1500m is denkbaar. En we hebben nog geen signaal van hoe het dan begin december verder zou gaan. Behalve dat ik veel vertrouwen put uit het feit dat het hele noordelijk halfrond dan koud is en wij met een warme bovenlucht zouden kunnen zitten die niet anders kan dan … weer snel afkoelen.

berneroberland1411

Hier zie je voor het Berner Oberland de schommeling die we op 5km zien (de 500hPa lijn). Eerst die heftige dip naar 23 november. Zeer veel steun in het ensemble. Staan we volgende week zaterdag echt aan de vooravond van een sneeuwstorm?

fransealpen1411

De Franse bergen staan er ook echt goed op. Veel van de sneeuw gaat uit het westen komen. En bij een noordelijke stroming gaan de Pyreneeën ook winnen. Hoeveel sneeuw verwacht ik intussen? Wat dat betreft ga ik mijn boude voorspelling hierboven niet verder aanscherpen. Laten we rustig van dag tot dag gaan kijken of we een net aan dump krijgen of een all out dump. Alles tussen 25cm en 150cm is denkbaar.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.