Sateliet20160505

Wat een heerlijke zomerse periode kunnen we tegemoet zien; om niet over uitgepraat te raken. Dus duik ik er vandaag in navolging van Frederic nog maar eens vol op. Vanaf vandaag -of morgen; afhankelijk van je wensen (kijken we zo naar)- gaan we helemaal los. Gisteren viel het mijzelf eerlijk gezegd toch een heel klein beetje tegen. Natuurlijk, de verwachting is goed uitgekomen. Maar met zo’n 15 graden en net teveel zuidelijke wind (niet meer gewend) was het fris. Vooral door bovendien wat vervelende stapelwolken op wat mij betreft de verkeerde plaats. Ook die zaten eigenlijk wel in de verwachting maar pakten wat steviger uit. En eigenlijk ook weer heel mooi! Want wat een prachtige satellietbeelden zag ik voorbij komen. Op die hierboven (hier in nog hogere resolutie!) in het kleine Nederland de bewolking op 3 manieren ontstaan. Bij nauwelijks grondstroming en op enige hoogte nog een vrij vochtige noordelijke wind in het noordoosten toch wat vrije convectie ondanks de lage zeewatertemperatuur. Twee: op de westelijke Noordzee ging de wind in de loop van de middag even vanuit het westen komen met als gevolg een heus zeewind-front. Als derde -en dat vind ik de mooiste- bewolking in de vorm van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe door de hoogteverschillen aldaar!

mcdc_16050514_16050500

Met het zuidoostelijk worden van de stroming zijn we daar voorlopig vanaf. Zon, zon, zon. Er zijn wel wat signalen voor sluierbewolking maar volgens mij nooit zo dik dat de zon er heel veel last van zal hebben. Vooral vandaag zal die overigens voor een aanzienlijk deel veroorzaakt worden door de uitstoot van de verbrandde vliegtuigbrandstoffen.

tmax_16050518_16050500Donderdag

De aanvoer van warme lucht moet nog goed op gang komen maar het gaat snel. Vandaag deel 2 van de drietrapsraket. Lokaal zal de 20 graden eindelijk weer eens aangetikt kunnen worden, dat was voor het laatst op 11 april. De kans daarop is het grootst in Oostelijk Vlaanderen, Brabant, Limburg en de Achterhoek. En is het al bbq-weer? Natuurlijk wel maar echt zomers zal de avond nog niet verlopen. Hoewel wat veel gevraagd voor begin mei zitten die avonden er wel aan te komen hoor. Waar leg ik het criterium dan? Uit de zon vind ik zelf: meer dan twintig graden bij windkracht drie of minder. Vandaag komen we daar dus nog niet aan. Ben je het me eens zorg dan dat je het in het zonnetje doet. Of ben ik te veeleisend?

tmax_16050618_16050500

Morgen deel 3. En ineens is Nederland dan één van de warmste plekken van heel Europa! Vergelijkbare temperaturen rond de Middellandse zee en misschien (daar zie ik nogal wat onzekerheid) alleen in het zuidwesten van Frankrijk iets warmer.

tmax_16050618_16050500Vrijdag

Het wordt op uitgebreide schaal 23 of 24 graden, ook aan de westelijke stranden. Door de vrij stevige aflandige wind zal er nu geen zeewind opsteken. Wel ben ik benieuwd wat de temperatuur van het water van het IJsselmeer, de Waddenzee en de Eems (overal 10 tot 11 graden) teweeg gaat brengen. Het lijkt me goed rekening te houden met bovenstaande verwachting. Vooral op de Waddeneilanden zal het gevoelig kouder zijn, mogelijk is er ook merkbare invloed in het Noordoosten van Groningen en Noord-Holland! Het effect van de Zeeuwse wateren lijkt me overtrokken, ook al omdat de temperatuur daarvan aanzienlijk hoger ligt.

tmp2_16050618_16050500avond

Kijk, dat bedoel ik. Morgenavond om acht uur nog 22 graden. Tot negen of tien uur zal het aangenaam blijven. Ben je heel kritisch zoek dan beschutting tegen de zuid- tot zuidoostelijke wind. Die zal in de avond wel wat afnemen maar niet meer wegvallen.

Zonneschijn May. 05 09.48

En het is bekend: er volgt een hele mooie serie zomers aanvoelende dagen. Zaterdag, zondag én maandag is er kans dat lokaal de zomerse grens van 25 graden zelfs bereikt wordt. Hoe lang is dat geleden? Ruim 8 maanden, op 31 augustus voor het laatst! Een uitzonderlijk periode, ik zal nog even uitzoeken of dat een record is. Daarnaast dus heel veel zon. Frederic merkte het gisteren al op: door de lage zeewatertemperatuur nog weinig convectie waardoor mei gemiddeld genomen de zonnigste maand is. Doordat de mooie periode precies op 1 mei aanbrak is er nu meer aan de hand. Met nog minimaal 5 prachtige dagen in het verschiet kom ik op een totaal van 115 tot 125 uur zonneschijn over de eerste 10 meidagen. Dat zal goed zijn voor een hele hoge notering; spannend of het een eerste of tweede plek wordt!

pslv_16050718_16050500

Hoe gaat het verder? Daarvoor kijken we naar heel Europa. De luchtdrukverdeling is bijzonder hoor. Zeer stevig en standvastig Scandihoog, evenzo een uit de kluiten gewassen Azoren-laag.

rsum_16051118_16050500

Daardoor in Portugal en Spanje een zéér matig weertype. Vandaag wordt in het noordoosten misschien de 25 graden nog gehaald maar daarna zullen de maxima overal op 15 tot hooguit 20 graden uitkomen voor een langere periode. Met indrukwekkende neerslagtotalen tot medio volgende week. De sneeuwgrens ligt in de Pyreneeën aanvankelijk net iets onder de 2000 meter maar zal geleidelijk oplopen naar zo’n 2500 meter.

rsym_16051206_16050500

Na de tijdelijke noordelijke uitbreiding van het laag met de grootste invloed voor België waar Frederic gisteren al over sprak lijkt het laag de Middellandse Zee op te trekken. Door nieuwe activatie van de depressie (daar de zeewatertemperatuur al 18 tot 20 graden) kunnen vooral de eilanden en Italië het heel zwaar  te verduren krijgen.

pslv_16051500_16050500_240

En dan, de bbq in de Lage Landen tijdelijk opbergen? Ik ga vandaag het antwoord niet geven. Hoewel de modellen het in hun hoofdrun juist vanmorgen min of meer eens zijn; de onzekerheid is vanaf volgende week donderdag enorm. Kansrijk lijkt een verschuiving van het Scandihoog-bolwerk richting het westen, mogelijk zelfs met een uitloper of verbinding op de oceaan. Windrichting tussen noordoost en noordwest. Veel frisser in de kustprovincies en mogelijk nog best aangenaam verder in het binnenland.

pluim

Maar zie eens. Vooral vanaf volgende week vrijdag een onmogelijk te definiëren scala aan oplossingen. We kunnen terugvallen naar maxima rond 10 graden maar evengoed de fraaie twintig tot 25 graden vasthouden. Voor een deel zal het afhangen van de exacte ligging van de hogedruk. Maar er is meer.

epsroos_260

Met de pluim voor de windrichting wordt dat wat beter zichtbaar. De spreiding  is t.o.v. gisteren overigens wel wat afgenomen; een zuidelijke component lijkt op de lange termijn nu kansarm. Goed is de evolutie naar het noordoosten vanaf donderdag te zien. Daarna echter van alles wat tussen zuidwest en noordoost. Dat gaan we later zien.

Er zijn voorlopig immers belangrijkere zaken om aandacht aan te schenken. Fijne dagen allemaal!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

6 reacties

Gesloten voor reacties.