11714267_10206203276475092_198025398_n

Vandaag de eerste dag met 30 graden, van een reeks van 4 dagen.  Erg spannend wordt de aankomende vrijdag in De Bilt. De 30 graden wordt een close-call die dag.

download

Maar eerst vandaag, vandaag nog geen vuiltje aan de lucht. Op enkel wat sluier wolken na, blijft de zon vandaag volop schijnen tot zonsondergang. Daarbij hoge temperaturen van 29 a 30 in het Noorden tot 35 of lokaal al 36 graden in het Zuiden.  De kans op onweer is nihil.

download (1)En dan volgt een plaknacht. Vooral in stedelijke gebieden, in het midden en zuiden, kan de temperatuur vannacht wel eens niet onder 25 graden komen.  Airco’s kunnen overuren draaien.

11698895_1006705656029091_3189117460996664765_n

Maar niet enkel airco’s zorgen voor verkoeling. Gisteren hier in de binnenstad van Zwolle zag ik wel een hele bijzondere manier van verkoeling op een terras. Iets wat ik hiervoor enkel eerder in Boedapest heb gezien.  Water-vernevelaars !  Heerlijk met dit weer.

vore1

Morgen loopt het kwik dan weer razendsnel op, nog voor het middaguur wordt vrijwel overal de 30 graden bereikt. Maar tegelijkertijd trekt een vore vanaf zee het land op. De vore zorgt voor een soort ”zeewind” effect. Aan de westkant van de vore zakt in de middag de temperatuur terug naar 22 a 29 graden, terwijl aan de oostkant het kwik veder stijgt tot 36, lokaal 37 of misschien wel 38 graden.  Dat laatste hangt van wat enkele factoren af.

download (4) Uiteindelijk ontstaan op de vore onweersbuien. De eerste buien ontstaan rond het avondeten nabij de kust en trekken maar langzaam in richting van het Noordoosten. Voor het Westen morgenavond dus waarschijnlijk geen BBQ-en.

48_21

Na middernacht zijn de onweerswaarde’s nog altijd explosief te noemen. Enkele buien kunnen dan ook door groeien tot MCS- onweersbuien (Mesoscale Convective System) die de hele nacht letterlijk kunnen overleven. De buienpassage kan gepaard gaan met flinke windstoten, hagel en hoge bliksemactiviteiten. Morgen volgt weer een liveblog over deze buien, met hopelijk meer details.

download (5)

Vrijdag komen we dan achter de vore te liggen, overal in het land waait de wind (niet hard) uit het Noorden. Vooral op de Waddeneilanden kunnen de temperaturen tegen vallen. Daarnaast kan de bodem her en der dermate veel vocht van de onweersbuien opgenomen hebben dat dit eerst verdampt moet worden. Hierdoor is het spannend of we bijvoorbeeld in de Bilt wel de 30 graden halen.  Maar vanuit het Zuiden is al de beruchte zaterdag-hitte zichtbaar.

download (6)

En zaterdag dan de climax van de hittegolf. Opnieuw in het hele land 30 tot 38 graden. Spannend is, of we tot een nieuw record gaan komen. Alles hangt af van oa de onweersbuien op donderdag, hoe hard de wind waait en hoeveel bewolking of vocht aanwezig is in de lucht.  S’avonds trekt een koufront over, het is nog te ver weg om te oordelen of dit koufront wel of niet gepaard gaat met fikse onweersbuien.


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

65 reacties

Gesloten voor reacties.