Hierboven een schitterende herfstfoto van de Höttingeralm boven Innsbruck.  Die hut ligt op 1487m onder de Nordkette. Morgen zal die hut in de sneeuw staan. De sneeuwgrens kan tot 1200m dalen. Op 17 september! Dat is een hard gelag. Toen ik mijn eerste BV opstelde zag ik een tendens dat de eerste kougolf van 16-17 september gevolgd zou worden door een grotere klap vanaf de 18e. Nu is het toch duidelijk geworden dat de sneeuwgrens de 17e heftig daalt om woensdag al weer terug te klimmen naar boven de 2000m. En dus begin ik mijn derde winterseizoen op mijn eigen site met een 0-1 achterstand. Yes! een mooie uitdaging.

httpv://www.youtube.com/watch?v=jS5Q5OGgaCY

Nu we het toch over de Höttingeralm hebben: laten we samen nog even nagenieten van de geweldige lawines – zonder slachtoffers – die daar in juni van dit jaar optraden. Tja en dan is morgen de sneeuw weer terug en begint het bouwen van de natte sneeuwlawines van voorjaar 2014. De Oostenrijkse media zijn vol van de berichten over de eerste sneeuw (zie bijvoorbeeld hier). Wat nog spannend is is de hoeveelheid sneeuw die gaat vallen. Mijn BV ging uit van 10cm. Dus als we dat niet halen verlies ik dubbel. Halen we bijvoorbeeld 12cm dan zal ik toch een beetje trots voelen en me zeker niet schamen dat ik jullie alvast in de stemming bracht. We gaan de mooie sneeuwplaatjes zien morgen. Allemaal webcams delen in de reacties.

pluim1609

Eigenlijk moeten we met die sneeuw op komst even pas op de plaats maken met de BBQ-ambities maar de verleiding is groot natuurlijk. Ik gaf zelf al enkele dagen terug aan dat ik mijn BV graag zou inruilen voor een laatste BBQ eind september. Welnu:+25°C wordt het zeker niet meer, maar +20°C is haalbaar. Het Europese model blijft no verre van die mooie temperatuur,. maar is wel al kurkdroog vanaf zaterdag.

Ben er weer. M’n kleine meissie nu rustig voor TV op de bank. Anyway: komende maandag stralend nazomerweer! En de dagen erom heen ook vet OK. Dat is was het GFS model ons met de 06u run presenteert. We tekenen daarvoor.

 ens1609

Hier de pluim van de meest recente GFS. In de hoofdrun (zwart) koelt het op de 24e weer sterk af en komt er vanaf de 27e weer flinke neerslag. Voor de Alpen is er nog geen pijl op te trekken. Hogedrukinvloed kan de neerslag (sneeuw) daar gaan weghouden. Evengoed hebben we tegen die tijd een volgend dumpje. Zie ook het grote verschil tussen de hoofdrun en het kurkdroge rode ensemblegemiddelde. Waarvoor Sjaco duimt weet ik: zomers tot eind september en dan knallend de Alpenwinter binnen. Ik ben er niet gerust op dat dat het gaat worden. En puur voor de wintersport is het zelfs nog beter om een warme oktober te hebben en dan in november te knallen. Het weekeinde van 9 en 10 november gaat het team van Wintersportweerman.nl naar Sauerland en daar willen we best eens een hele vroege sneeuwval meemaken.

knoedel_val_gardena

Op Facebook zag ik dat in Val Gardena in St. Caterina het Knödelfestival is geweest. Tja die Zuid-Tirolers maken overal nog iets culinairs van. Vind je het helemaal niets kijk dan eventueel  en zie of je deze Knödel leuker vindt.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

59 reacties

Gesloten voor reacties.