Schitterende Föhnwolken gisteren achter de Niederkaiserkamm die ik gisteren ben gaan lopen. Met die harde wind was het soms slikken als je langs het randje van een tweehonderd meter hoge afgrond liep. Je zult er met je kids lopen zeg!

Klassiek denk je bij Föhn aan regen en sneeuw aan de zuidkant. Nou gelukkig dat we hier niet ver van de vindplaats van Ötzi nog dichte bewolking en lichte neerslag zien. Echt spoken doet het in de Pyreneeën.

Nee de Alpen hebben juist een uniek lichtspel vanochtend. Ook aan de zuidkant zoals hierboven in Merano.

Of wat dacht je hiervan bij de stuwmeren van Kaprun. Schitterende plaat.

We zitten in de fase nu dat je alle ensembles van alle runs wel even gezien wilt hebben. En ik kijk er eigenlijk als eerste. Krijgt dochterlief in de herfstvakantie hier nog sneeuw op haar dak? Het begint er steeds meer op te lijken. De afkoeling naar november toe staat er strak op nu.

Enige vorm van oceaanblokkade gaat het worden. De laatste run van het Amerikaanse model is vooral erg mooi koud.

Praten we dus over sneeuw die blijft liggen boven 750m. Hier op de stoep dus.

 

De 18u run had de dikste neerslag. Een echte dump maar wel met wat hogere sneeuwgrens. Mmmm hoe ga ik mijn eerste boude voorspelling formuleren….. komt ie….

Ik voorspel dat er nog voor de maand om is en specifiek kijkend naar het laatste weekeinde van oktober dikke sneeuw komt naar de noordkant van de Alpen mogelijk intensiverend aan de zuidkant. De sneeuw zal tijdelijk blijven liggen boven 750m en op 1250m zullen we een accumulatie zien van 20cm of meer in een zone van tenminste 200km breed aan de noordkant.

Zo dat ei is gelegd.

PS Er komt veel sneeuw in Amerika weer de komende dagen


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.