Het is zover: ik durf een eerste boude voorspelling aan. Het is maar voor 9 dagen vooruit dus nog niet eens zo heel boud. In mijn weerbericht van vrijdag gaf ik aan dat het rond de 16e flink zou kunnen gaan sneeuwen in de Alpen boven 1000m. De kaart hierboven is het verste wat nu een beetje betrouwbaar is maar 3 modellen zijn het ook over de dagen erna eens. En dat centimetertje wat je dan op de kaart ziet is maar het begin. Kijk maar naar de mooie bolle lijnen van de sneeuwgrens. Die wijzen op een sterk koufront van het Balticum tot de Picos d’Europa. De sneeuwgrens boven Nederland is die nacht van de 18e nog maar 1000m. Aan de Noorse Fjorden is er dan al 12cm gevallen.[dc_slider slider=”22699″ captions=”true”]Hier kijken we verder wat het Amerikaanse model berekent voor donderdag de 19e. 2 andere modellen volgen de sterke verkoeling met een koudebel die tegen de Alpen gaat hangen. Op de luchtdrukkaart zien we een echte fraaie koudebel afgesnoerd tussen het Azorenhoog en de Russische beer. De mate waarin die koudebel tolt en waar de kern van het laag komt te liggen is nog wat twijfelachtig en dat gaat voor de Alpen heel veel verschil maken. Alles tussen een poedersuikerje en een echte dump is mogelijk. Laten we eens kijken hoe ik mijn BV1 kan formuleren.

Obertauern sneeuw

Hier nogmaals het plaatje van Obertauern op 13 september 2012. Gisteren concludeerde ik dat we 13 september niet gaan redden dit jaar. In eerdere berichten tipte ik al een keer 1 september (Noorwegen kwam uit, Alpen niet), 8 september en 16 september als kansrijke dagen voor een eerste dumpje. Voor de nieuwkomers hier: er is een groot verschil tussen nonchalant gedane voorspellingen als pennenstreken in een rijk schilderij van een weerbericht en een echte boude voorspelling. Alleen aan die laatste hang ik mijn reputatie als weerman op. Mijn ambitie is aan het einde van het seizoen een gelijkspel te hebben tegen de altijd slimmere weergoden. Als ik heel behoudend zou spelen zou ik er altijd wel een kleine winst uit kunnen slepen, maar de bv’s hebben ook de functie om iedereen realistisch met een vleug optimisme de winter door te slepen. Pas als ik ooit 5-1 zou verliezen, zou ik ontslag nemen als weerman. Vorig jaar won ik 5-2 onder meer met een echt bijzondere voorspelling dat de hele maand maart top 10 koud zou worden – en ik deed de voorspelling begin maart toen het zeer warm was. 

hakblok  

En dus leg ik mijn hoofd nu op het hakblok en zeg ik: tussen 18 en 21 september komt de eerste dump in de Alpen. Minimaal gaat het ergens in de Alpen in een gebied ruwweg zo groot als Tirol flink sneeuwen en komt er een sneeuwdek van minstens 10cm boven 1300m. Ik geef erbij aan dat het denkbaar is dat de dump aan de zuidkant komt en daar zou de sneeuwgrens dan eerder 1500m zijn. Meest waarschijnlijk is natuurlijk Vorarlberg met onze nieuwe partner Montafon. Duidelijk genoeg zo?

buienradar1009

Ondertussen hebben we in Nederland de natste dagen van de week. Het droge oog van de regendepressie zie je op bovenstaand radarbeeld in Noord-Duitsland liggen. Wij volop buien vanaf zee. In de nieuwe berekeningen wordt niet komende zaterdag de mooiste dag maar al komende vrijdag en dat is de 13e. Een goede dag voor een laatste of één na laatste BBQ. Zaterdag meer bewolking en zondag weer regen. Het Europese model berekent minder nattigheid begin volgende week (in tegenstelling tot gisteren). Het Amerikaanse meer. Dat wachten we voor de Lage Landen nog even af. Voor de Alpen staat mijn boude voorspelling en daarmee samenhangend weten we dat de toppen van de Noorse fjorden wel heel waarschijnlijk fraai wit gaan kleuren.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

66 reacties

Gesloten voor reacties.