zondvloed1

Check dit zaterdag avond!

zondvloed2

En check dit zondagochtend! Bijna 100mm neerslag in Limburg in 6 uur tijd. Heel lokaal en het kan evengoed 100km verderop gebeuren. Of helemaal niet. Eern berekening voor 9 augustus is pure meteofiction natuurlijk. In het Amerikaanse model zien we het zo niet terug. Het gekke is dat deze berekende neerslag niet het einde vormt van een superhete dag of zo. Het wordt veroorzaakt door een botsing van een koudeput over Frankrijk en resterende warmte over Duitsland. Het best te zien op 1500m hoogte.

straalstroom

Eern andere plek waar we in deze meteofiction iets bijzonders zien is ter hoogte van de straalstroom op 10km. Je ziet daar deze wind met een snelheid van 170km/u tegen de klok een rondje draaien tussen London en Parijs. Zo iets heeft zeker effect bij de buienvorming die een sterke opwaartse aanzuiging nodig heeft.

zondvloed3

In een zone van Twente naar de Alpen zou het het allermeeste moeten gaan regenen van heel Europa. Hier weer 6 uur later ten opzichte van de neerslagkaart hierboven. Een zeer droog gebied in Duitsland zou eindelijk weer nat worden maar het is al oogsttijd en dus komt het te laat. Het wordt een spannende week. Zelfs voor morgen weten we niet precies wat er waar gebeurt. Onweer gaat meevallen. Vannacht gaat op op uitgebreide schaal licht regenen en op enkele plekken zal het intensiveren naar een millimeter of 10 tot 15 aan neerslag. Morgenmiddag trekt alles naar het oosten weg. Vanaf vrijdag hebben we dan dagelijks met neerslag te maken en we moeten nu echt intensief gaan volgen wat er berekend wordt.

ierlandbetaaltprijs

De warmte komt dan weer terug en dat heeft alles te maken met een stationaire diepe depressie bij Ierland. Groot-Brittannië betaalt al de hele zomer de prijs als motor achter onze zuidelijke aanvoer. Het wordt waarschijnlijk geen zware zomerstorm zoals wij hadden, maar het is wel al de zoveelste keer daar. En we moeten de berichten volgen vanaf vanavond als het er goed te keer gaat!

halo-bussum-0308

Zoals gezegd meandert de straalstroom de hele komende periode recht boven ons hoofd. En dus kunnen we dagelijks cirrusslierten waarnemen. Schijnt de zon daar doorheen zie je halo’s aan weerszijden van de zon. En dus ook met een omgekeerd kleurenpatroon ten opzichte van een regenboog waarbij je de zon juist in de rug hebt. En hoe was het weekeinde in de Alpen? We hebben de dramatische berichten uit Florence gezien. Zo bar was het nu ook weer niet maar toch wel bar…


Tja… en nu is het weer schitterend weer in de Alpen. Vandaag in de Pyreneeën regen als voorbode van wat wij morgen krijgen. Morgen dan het Centraal Massief zeer veel regen doorlopend naar een beetje regen in de Lage Landen. Vrijdag bij ons al minder maar in de Alpen nog mooi. En komend weekeinde dan dikke ellende van Nederland tot op Sicilië. Als het aan het Europese weermodel ligt dan. Het Amerikaanse model bezorgt ons komend weekeinde juist zonneschijn. We gaan het zien.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

40 reacties

Gesloten voor reacties.