We zijn het allemaal een beetje zat. De natuur loopt sterk achter. We smachten naar terrasjesweer of de eerste niet al te koude dag aan het strand. Voor het eerst kunnen we – voor wat het waard is – in de meteofiction een eerste warmtegolfje presenteren. Het weekeinde van 7 en 8 april wordt volgens de laatste run van het Amerikaanse model een droom.

Met maart 2018 komt het nooit meer “goed”. De actuele temperatuurafwijking is bijna twee graden naar de negatieve kant en de maand loop al op zijn einde. Nee april moet het gaan doen.

Vele skigebieden sluiten dat warme weekeinde maar lang niet allemaal. Nog een rits partners van Wintersportweerman gaat door tot 15 april (Val d’Anniviers, Champéry), tot 22 april (St. Anton am Arlberg), tot 27 april (Les Menuires) of zelfs tot 1 mei (Obertauern). De aanmeldingen voor het Gamsleiten Kriterium in die laatste plaats op 14 april stromen binnen. Het wordt gezellig. Er zijn ruim voldoende carpool mogelijkheden. Meld je ook aan!

Echt voorjaarsskiën als het uitkomt. De eerdere runs van het Amerikaanse model waren een aantal graden kouder.

Als het gebeurt dan zo: met een zwakke zuidelijke Föhnstroming. Kurkdroog. Strak blauw.

Het ensemble voor Nederland ziet er spectaculair uit. Zie de droogte waarmee april lijkt te beginnen. Sneeuwkansen zijn gereduceerd tot 10% of lager. Is het alle ophef over Witte Pasen waard geweest? In de Lage Landen kunnen we dat nu wel bijna vergeten.

Dingen verdwijnen nooit zo maar van de weerkaarten. Woon je in de Duitse stad Lübeck of Flensburg kun je je borst nat maken. Heftige sneeuwval is op komst komende donderdag.

Zaterdag komt het nog even in de buurt van de waddeneilanden zegt het Europese weermodel. Dan zit de zuidkant van de Alpen heftig in de sneeuw.

We kijken nog steeds tegen flinke accumulaties aan aan de zuidkant. Hoe loopt dat van dag tot dag?

Heel fraai wordt het niet dinsdag en woensdag als ik met mijn dochter in Filzmoos ben. Toch wat regen in het dal woensdag. Vandaag en morgen nog een mooie lage sneeuwgrens. vrijdag wordt het mooiste weertje.

Op zoek naar de sneeuw komend weekeinde langs de hoofdkam valt ineens de sneeuw morgen in het Val d’Anniviers op.

Dat is dan toch de noordkant dump die ik afgelopen donderdag beloofde. Vanaf vandaag tot woensdag kan er in het westelijk Alpengebied 30cm neerdalen. Dat wordt ook voor Les Menuires berekend. Hier klaart het donderdag al weer op.

Pas in Val Gardena zien we de echte zuidkantstuwing met sneewonweer komende zaterdag bij een sneeuwgrens van 1450m.

Tja het is naseizoen en het weer kan alle kanten op stuiteren. Wereldwijd zien we nog een grote plus aan sneeuwbedekking. Dat moet toch eerst wegsmelten voor we een mooi warm voorjaar kunnen gaan beleven.

Als afsluiter dit bizarre ensemble uit Colorado in Amerika. Hier is alles nog mogelijk tussen +18ºC en -18ºC.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.