Zell am See - Kaprun
Lees verder >

Wellicht de mooiste wintersportdorpen van Oostenrijk. Zell am See en Kaprun prachtig door de bossen en met de gletsjer Kitzsteinhorn als buurman altijd sneeuwzeker.

op 994 km van Utrecht vind je deze parel van een skigebied voor jong en oud.

Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

Région Dents du Midi
Lees verder >

Wintersport tegen het decor van de Dents du Midi. Met de mogelijkheid een grote ronde te skiën over de Franse grens. Maar de Zwitserse kant is toch het charmantst!

Betoverend mooi!

Wandelen, langlaufen, biathlon, het kan allemaal in Filzmoos. Eindeloze mogelijkheden.

Innsbruck Nordkette
Lees verder >

Het leukste en ruigste piepkleine skigebied van de Alpen.

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

De bergen ontdekken bij het vallen van de avond, dat kan in het Montafon!

Région Dents du Midi
Lees verder >

Haute Routes des Familles: zo heette de Portes du Soleil in het begin. Je kunt er eindeloos rond skiën verdeeld over Frankrijk en Zwitserland. Vele honderden kilometers piste staan tot je beschikking!

obertauern
Lees verder >

Obertauern is misschien wel het populairste gebied in Oostenrijk onder de Nederlanders. Sneeuwzeker, overzichtelijk, prachtige natuur en übergezellig!

Waar je na het skiën nog op stap kan met de Lama's! Een heerlijke belevenis voor jong en oud!

Eerste Arctische uitbraak naar Alpen op de weerkaarten

check ook eens

51 Reacties

 1. Remko schreef:

  @ Hajo. Mij is gevraagd iets meer te vertellen over de werkzaamheden aan de Dampfbahn Furka Bergstrecke. Volgens mij heb ik hier een aantal jaren geleden al een bijdrage over geschreven. Mijn P.c. Is onlangs stuk gegaan en de bestanden zijn weg. Kun jij me helpen? Dit bestand even aan mij mailen, kan ik het updaten. Dank alvast.

 2. Frans schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/droogte-2018.JPG

  2018 wordt inderdaad geen droogterecord sinds 1901 maar bijzonder vind ik het wel als je kijkt met welke gemiddelde temperatuur deze droogte is behaald. Je zou zeggen warmer = meer verdamping = warmere lucht bevat meer vocht = meer neerslag. Vanaf 1 april 2,5 tot 3,5 graden warmer dan de rest van de top 10 droogste jaren. Vanaf 1 mei staat 2018 nog steeds op nummer 1. Dat betekend dat er in de afgelopen 3,5 maand er in De Bilt in 118 jaar nog nooit zo weinig neerslag is gevallen, wel was het gemiddeld 1,6 tot 3,3 graden warmer dan de rest van de top 10. De rest van de maand (op vannacht na) kan het droog blijven zoals GFS gister en EC vanmorgen voorspeld.

  • Frans schreef:

   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/droogte-2018.JPG[/img]

  • Leo schreef:

   Bijzonder inderdaad! Toch hoeft warmte niet per definitie met (meer) vocht samen te gaan; als de stroming maar aanhoudend genoeg continentaal (vooral vanuit het noordoosten of oosten) is kan die kurkdroog blijven. Het bijzondere zit hem dan óók in het feit dat die stroming zo lang uit die hoek bleef komen.
   Verder is je vergelijking (hoewel goed gevonden hoor!) misschien niet helemaal goed. De record hoge temperatuur wordt mede veroorzaakt door de ook al zeer warme april en mei, maar de grootste droogte trad juist op in juni en juli.

   En dan met name in deze periode; het verschil is dan veel minder groot.

  • Leo schreef:

   De droge en ook zeer zonnige periode was overigens wel uniek: nog “nooit” (dat wil dan wel zeggen sinds 1994; zal te maken hebben met de nieuwe manier van straling meten en het meten van de zonkracht, maar ook als we de periode ervoor meenemen zal het extreem zijn).
   Hier:
   https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/zonkracht-in-zonovergoten-zomer
   en hier:
   https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2018/UV_straling_van_de_zon_in_juli_2018_breekt_record
   op zich een mooie toelichting van de recordhoeveelheid UV- en dus ook totale globale straling in juli. Overigens zonder extreem hoge dagwaarde’s; de ozonlaag houdt zich keurig.

   Heel erg jammer is dan wel weer dat er (door de context) -zonder dat het er echt staat want het is niet zo- de suggestie gewekt wordt dat de dood en verderf (meer huidkanker door meer UV-straling) door de klimaatverandering komt en dus dat het onze schuld is..

   “Het aantal warme en zomerse dagen neemt in Nederland toe door klimaatverandering.”

   “In de KNMI-klimaatscenario’s verwachten we dat de totale zonnestraling toeneemt door minder bewolking”

   Het is anders dan dat de gemiddelde lezer van deze artikelen zou vermoeden en dat zit hem in de twee bovenstaande zinnen:
   – een stijging van temperatuur leidt NIET tot meer straling
   – meer zonnestraling (voor zover gemodelleerd in 2 van de 4 hoofdscenario’s voor over 80 jaar..) komt in die modelberekeningen NIET door de klimaatsverandering; slechts door de (nog) schoner wordende lucht!

   Maar gelukkig, er komt een zonkrachtplan..

 3. Paul A Club 1989 schreef:

  Doe mij die laatste cliffhanger maar…van mij mag de zomer nog even doorgaan. Maar mijn gut feeling zegt dat het geleidelijk herfstig gaat worden.

 4. Mark (breda) schreef:

  Laat die droogte vooral stoppen nu. Er is goed weer genoeg geweest. Strandtenteigenaren zijn massaal miljonair, boeren bijna failliet en de campings in eigen land draaien een topjaar. Vergeet de zwembaden en ijssalons niet. Nu is het tijd om weer neerslag te krijgen om de boel enigszins te normaliseren. Dan kan de natuur nog even herstellen boordat we een (hopelijk) horrorwinter in gaan.

  • Skiwi schreef:

   Jij hoopt op een horrorwinter? Je bedoelt dus 6 maand regen, wind en positieve temperaturen? (dat is althans mijn definitie van een horrorwinter…)

 5. Cees schreef:

  Heeft de hoge temperatuur van de Noordzee een positieve of negatieve werking op de toekomstige sneeuwval?

  • jeroenamsterdam schreef:

   Lastig te zeggen. De warme Noordzee kan juist neerslag aanwakkeren. Echter kan die bij slecht weer in oktober en november zo heel snel afkoelen. Wind en bewolking zorgen voor kouder water. Warme lucht heeft amper invloed op het opwarmen van zee water. Dit wordt gedaan door de zon. Veel mensen denken vaak dat de warme lucht de zee opwarmt, maar het is juist de zee die de lucht eromheen opwarmt. Als dan koude bovenlucht eroverheen blaast wakkert dit juist buien aan volgens mij. Voor de alpen is het beter als de buien bij ons nog actief zijn, zodat ze de alpen halen en daar uit sneeuwen. Dus ik ga voor positief. Ben benieuwd wat andere denken.

 6. Hans schreef:

  Ondertussen aan de andere kant van de wereld…………..
  Gisteren, Charlotte Paß, Austalië. Komend weekend + 25 cm erbij
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/39023255_10156583594099894_698369194227400704_n[1].jpg[/img]

 7. Asten (Harmelen) schreef:

  Ik ben benieuwd naar de neerslaghoeveelhedsn die er vanaf nu gaan vallen. Zou gezien de ‘slepende’ buienlijn inderdaad best eens kleddernat kunnen worden. Laten we dat ‘neerslagtekort’ eerst maar eens naar 275mm terugschroeven vannacht…

 8. Karin schreef:

  Ik hoor mensen roepen dat we nu 4 van deze zomers achter elkaar krijgen en dat temperaturen van 50 graden Celsius onze toekomst worden. Jullie enig idee op welke bewijzen men zich baseert?

 9. Leo schreef:


  Is al benoemd in de reacties (spot on door Conure: vooral Hirlam gaf en geeft dit goed weer) : actieve en vooral langgerekte buienlijn trekt vrijwel pal noordwaarts over het westen.
  Zit hier en daar ook wat onweer op!

  • Martijn sonnenberg schreef:

   knap voorspeld, ik vond het al nat vanochtend toen ik in de auto stapte… 🙂

   Over de noordzee komende weken/maanden kunnen we nog niet veel zeggen, wel lijkt het brongebied van kou (>80 gr noorderbreedte) volgens langjarig gemiddelde terug de vrieskist in te duiken vanaf nu, na een te koele zomer. hopelijk voor ons winterliefhebbers volgt daarop ook een te koude herfst ten zuiden van de poolregio en een mooie, sneeuw en schaatsijs rijke winter:

   http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

  • Conure schreef:

   @Leo, van alle modellen zat GFS er toch het dichtst op. Hirlam gaf kust zeeland/westkust meeste neerslag maar daar is nagenoeg niets gevallen.
   GFS zat op Zuiden/Zuidoosten en daar zie ik op de neerslagkaart inderdaad de meeste neerslag staan (lokaal meer dan 20mm).

 10. Mark (breda) schreef:

  Vannacht in ieder geval een lekkere opfrisser. In Breda een dikke 10mm gevallen. Mooi meegenomen. Laat de rest van de 300mm komende 2 maanden maar vallen.

  • Roland (Bodegraven) schreef:

   Mij niet gezien. Dan zou er de komende 2 maanden de dubbele maandhoeveelheid moeten vallen. Kan mij voorstellen dat de boeren daar ook niet echt blij van worden. Ik in ieder geval niet. 🙂

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Dat hoeft ook helemaal niet. Bij het begin van het meetseizoen mbt neerslagtekort was de bodem hier behoorlijk verzadigd zodat starten vanaf nul op zich juist is maar dat houdt niet in dat de opkomende gewassen het zonder water moeten doen.

   Daarnaast is het reguliere neerslagtekort eind juli/begin augustus zo’n 100 mm. In die zin en zeker gezien het feit dat het nu dus al medio augustus is, is het roeptoeteren dat er 300 mm moét vallen onzinnig..
   Komt ook nog bij dat de waterschappen een knap staaltje werk hebben verricht. Dit dan tenminste in het midden/westen !

 11. Ronski schreef:

  Kan wel zijn met warmste ooit en droogste ooit maar het is een feit dat de verhouding van warmste ooit t.o.v. koudste ooit zomaar even ruw geschat 10-1 is. Dat zou dan in evenwicht moeten zijn toch als er geen opwarming gaande is!?

  • Mark (breda) schreef:

   Nee. Je kunt een koudere periode achter de rug hebben waar toen de kouderecords gezet zijn. Nu warmere fase die records aanscherpt….maar dat is geen hard bewijs mijns inziens.

 12. Conure schreef:

  Vandaag wordt trouwens weer een record gevestigd. Dit maal van het aantal onafgebroken warme dagen achter elkaar (dagen >20graden). De eerste dag van de onafgebroken reeks was 25 juni en we komen vandaag al uit op dag 54.

  Als we naar de pluim kijken dan komen er toch zeker nog 6 bij. Pas vanaf volgende week vrijdag wordt het spannender of we nog boven de 20 graden uit komen.

 13. Remko schreef:

  Zutphen 9 mm. Klaart weer lekker op.

 14. Mark (breda) schreef:

  Weinig activiteit hier. Het weer deze zomer is en blijft saai….op de droogte na maar dat is niet echt een spectaculair weersverschijnsel, behalve voor de cijfertjes dan. Benieuwd wanneer het echt om gaat slaan.

 15. Spyfromthesky schreef:

  Door de bomen het bos niet meer zien. Er wordt serieus over nagedacht om bepaalde zuidelijke loofbomen naar Nederland te halen omdat die beter tegen de warmte kunnen. Er wordt ook gesteld dat de nu bekende bomen in Nederland het wegens de opwarming het niet gaan halen.

  Los van de discussie van welke bomen, zijn we het los van het klimaat gedoe het er wel mee eens ( ik ga uit van bijna allemaal) dat meer bomen toch in een warme periode toch voor afkoeling zorgen. Nu denk ik zelf niet bepaald aan de zomer, maar juist in de winter. Namelijk tijdens het rondwandelen in een park kan je onder bepaalde omstandigheden zien dat er meer kans is op grondvorst in een park dan elders. Ook dat de koude dan meer vastgehouden wordt.

  Nu ben ik geen bomenkenners en hoe lang al bepaalde boomsoorten in Nederland bestaan. Er schijnen wat sites te bestaand met de oudste bomen in Nederland. Er zijn bomen die vanaf 1650 al worden ingeschat.

  Zijn er ook nog dan bepaalde boomsoorten die juist mogelijk slecht zijn voor het klimaat? Die in theorie zelfs aan de opwarming mee kunnen helpen zoals ons wordt voorgeschoteld!

  Er zijn ook geluiden dat in de middeleeuwen de temperatuur qua meting mogelijk 0,3 graden hoger was.

  http://www.weerstationhaaksbergen.nl/weather/index.php/Categorie25/Bericht300.html

  We zien in deze link dat er ook droge zomers voorkwamen. Er staat niet vermeld of ze warm waren. We zien tegelijkertijd dat de winters toch wel van een kaliber geweest moeten zijn waarvan de vraag is of we er wel jaloers op moeten zijn.

  Vandaag vieren we de 100e warme dan van > 20 graden. De trend is dat we het ook een record jaar van 2003 gaan verbreken.

  De prognose is dat Nederland in de laatste run toch warmpjes de maand uitgaat en de nieuwe maand begin. Toch is de afkoeling wel langzaam begonnen aan de (verste) randen van Europa. Volgende week in Nederland even een dipje. En regen? Er zal wel wat vallen, maar mijn gevoel zeg nog dat dit erg weinig zal zijn de komende twee weken.

  Spyfromthesky (Arnold).

 16. Mark (breda) schreef:

  Laten we hopen op een vroege winter @spy! Dan kunnen we ojs verheugen op vorst, snijdende wind en sneeuw. Heerlijk.

 17. Roland Bodegraven schreef:

  Wow 19 augustus gaat de dag in als de dag zonder reacties 🙂

 18. Roland (Bodegraven) schreef:

  Wie volgt er tussen de bedrijven door Maarten van der Weijden? Wat een geweldenaar! Zodirect komt hij langs Barthlehiem, vast net zo druk als bij de schaatstocht.

  • Gerard schreef:

   In elk geval ik Roland, wat een geweldenaar!
   Helaas heeft hij moeten opgeven, maar kreeg en krijg kippevel als ik de beelden en de reacties van de mensen zie.
   Sportman van het jaar 2018!

 19. carl schreef:

  dit weekend zou er in de alpen al eens een pakje sneeuw kunnen vallen.
  Hintertux 30-40cm

 20. Remko schreef:

  Licht gemiezerd in Zutphen. Gras nat net voor ik wilde maaien. Bah.

 21. Jorne schreef:

  Nog steeds de eerste sneeuw mooi op de kaarten! Ik zal eens kijken of ik vanavond een gaatje heb om wat uit de pen te toveren, sneeuw mogen we hier natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan 🙂

 22. Matthijs (Sliedrecht) schreef:

  Waar blijven de nieuwe berichten?
  Er staat sneeuw in de kaarten. A.s. zondag richting de Alpen, zal wel een natte rit worden. Maar daarna weer zonnig?

 23. Matthijs (Sliedrecht) schreef:

  @jorne Super!!

 24. Remko schreef:

  Ben Lankamp van Weerplaza geeft in het AD een mooie uitleg over de ( geringe) invloed van de Noordzee op de hoeveelheid regen. Watertemperatuur past zich snel aan met koudere aanvoer en zal de invloed niet zo groot zijn. Zij koppen met: vest een en kachel aan. Met 17 graden lijkt me dat onzin.

 25. Jorne schreef:

  Voorproefje, vanavond meer!
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/rart_18082612_18082000.gif[/img]

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.