De zon laat groeten. Dat is een Germanisme, maar hoog tijd om het ook in het Nederlands over te nemen. “Lässt Grüssen”. Omdat “de groeten van de zon” voor geen meter klinkt. Startte de dag gister nog nevelig en bewolkt in de Alpen, is het vanochtend al grand beau. Met dit mooie stabiele weer voor mij een bijzondere dag: ik vlieg vanmiddag mijn eerste hoogtevlucht als piloot met passagier. De komende 40 vluchten moet mijn passagier steeds een gediplomeerde piloot zijn. Daarna zijn jullie aan de beurt.

“Thuis” in Krommenie is er hoge sluierbewolking. Bij jou ook? Tja het hitte klimaat is beetje voorbij nu. De herfst kondigt zich aan en daarover gaat ook dit weerbericht.

Wat moeten we nu zeggen van zomer 2018? Hij is extreem. Maar niet uniek. Het gaat nu droog verder – na wat regen vannacht – en het is denkbaar dat de zwarte lijn de rode opnieuw gaat kruisen. De piek van de zwarte lijn zal echter niet worden gehaald. Zo moeten we weer eens vaststellen dat ons geheugen kort is en het maar goed is dat we statistieken hebben zodat je steeds hoort: “warmste sinds ….” of “droogste sinds ….”. Het is allemaal al eerder voorgekomen. Niets nieuws onder de zon.

Op de wat kortere termijn zien we na de regen vannacht het Azorenhoog weer doen wat het a;l de hele tijd doet: zijn snuit uitsteken over de Lage Landen. Daarna komen echt nieuwe patronen op de kaarten.

Jullie mogen het zeggen of je hart hiervan een klopje extra maakt. Het is een loepzuivere Arctische uitbraak naar de Alpen in het Amerikaanse model vanochtend.

Hier voor een punt aan de noordkant in Oostenrijk op 1400m. Twee keer 5% kans op sneeuw in de berekening. Ach het is pas augustus. De nachten worden kouder nu en we hebben nog volop zomerse dagen hier. De zwemmeertjes zijn warm. Maar dit is toch een signaal! En het kan gewoon al flink sneeuwen vanaf september in de Alpen. Zal eens op de Rudolfshütte gaan zitten om het in beeld te brengen tegen die tijd.

Ook de cliffhanger van het Amerikaanse model is herfstig. Een eerste blauwe bubbel dobbert over de Noordzee. Sneeuw in Schotland en Noorwegen wordt denkbaar.

Maar gistermiddag hadden we deze cliffhanger voor 31 augustus. Wat jij leuk vindt! Als de weergoden het willen. Fijne dag.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

51 reacties

Gesloten voor reacties.