De zon laat groeten. Dat is een Germanisme, maar hoog tijd om het ook in het Nederlands over te nemen. “Lässt Grüssen”. Omdat “de groeten van de zon” voor geen meter klinkt. Startte de dag gister nog nevelig en bewolkt in de Alpen, is het vanochtend al grand beau. Met dit mooie stabiele weer voor mij een bijzondere dag: ik vlieg vanmiddag mijn eerste hoogtevlucht als piloot met passagier. De komende 40 vluchten moet mijn passagier steeds een gediplomeerde piloot zijn. Daarna zijn jullie aan de beurt.

“Thuis” in Krommenie is er hoge sluierbewolking. Bij jou ook? Tja het hitte klimaat is beetje voorbij nu. De herfst kondigt zich aan en daarover gaat ook dit weerbericht.

Wat moeten we nu zeggen van zomer 2018? Hij is extreem. Maar niet uniek. Het gaat nu droog verder – na wat regen vannacht – en het is denkbaar dat de zwarte lijn de rode opnieuw gaat kruisen. De piek van de zwarte lijn zal echter niet worden gehaald. Zo moeten we weer eens vaststellen dat ons geheugen kort is en het maar goed is dat we statistieken hebben zodat je steeds hoort: “warmste sinds ….” of “droogste sinds ….”. Het is allemaal al eerder voorgekomen. Niets nieuws onder de zon.

Op de wat kortere termijn zien we na de regen vannacht het Azorenhoog weer doen wat het a;l de hele tijd doet: zijn snuit uitsteken over de Lage Landen. Daarna komen echt nieuwe patronen op de kaarten.

Jullie mogen het zeggen of je hart hiervan een klopje extra maakt. Het is een loepzuivere Arctische uitbraak naar de Alpen in het Amerikaanse model vanochtend.

Hier voor een punt aan de noordkant in Oostenrijk op 1400m. Twee keer 5% kans op sneeuw in de berekening. Ach het is pas augustus. De nachten worden kouder nu en we hebben nog volop zomerse dagen hier. De zwemmeertjes zijn warm. Maar dit is toch een signaal! En het kan gewoon al flink sneeuwen vanaf september in de Alpen. Zal eens op de Rudolfshütte gaan zitten om het in beeld te brengen tegen die tijd.

Ook de cliffhanger van het Amerikaanse model is herfstig. Een eerste blauwe bubbel dobbert over de Noordzee. Sneeuw in Schotland en Noorwegen wordt denkbaar.

Maar gistermiddag hadden we deze cliffhanger voor 31 augustus. Wat jij leuk vindt! Als de weergoden het willen. Fijne dag.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

51 reacties

Gesloten voor reacties.