maandagwarm

Vooral maandag sneeuwt het stevig aan de zuidkant en dan vooral in het westelijke Valle d’Aosta. Maar pas boven…. iets van 2200m! Dat is echt beroerd voor 1 december. Gaan we het zelfs in Livigno op1800m zien regenen? Aan de noordkant sowieso gewoon Föhn. De temperaturen hier zijn voor de nacht. Zal het op de Hoher Peissenberg weer 17ºC worden in de nacht zoals onlangs nog? Bij het plaatsen van deze link kwam ik nog tegen een oud artikel getiteld: Meeste oktobersneeuw sinds 200 jaar op Beierse Hoher Peißenberg (988m). Dat was van 12 oktober vorig jaar! Om er nog maar eens aan te herinneren dat hoe een seizoen begint weinig tot niets zegt over het verdere verloop. Waarvan een ander roemrucht voorbeeld is de winter van 1998/1999. Je weet wel van die megalawines in februari in Galtür. Die winter begon warm en sneeuwarm. Maar op dat spoor zijn we nog lang niet. De kansen voor het scoren van mijn boude voorspelling zijn goed maar er zijn wel bedreigingen.

ijsdag0312

Eesrt even naaronze ijsdagen kijken. Als we naar beide modellen kijken zien we dat de eerste 5 dagen van december allemaal nog kanshebber zijn om een ijsdag op te leveren langs de oostgrens. Hier een zuivere treffer van het Europese model op 3 december. Het zal kantje boord worden. Ik gok erop dat het 1 van de 5 dagen gaat lukken. Spannend is natuurlijk ook of er niet toch een keertje matige vorst in de nacht bij zal zijn. Vannacht heeft het nog nergens gevroren maar het scheelde niet veel.

sneeuwsandwich0612

Hier nog even terug naar Ronaldo’s moment van gisteravond toen het Europese model al op 6 december zin had in flinke sneeuw aan de noordkant. Ook in de berekening vanochtend is dat nog terug te zien. Je ziet hier de sneeuwsandwich tegen de zuidkant en binnenlopend vanuit het noordwesten tegen de noordkant.

accu2911

Gisteravond waren de sneeuwhoeveelheden die werden berekend al niet toereikend om mijn BV te verklooien en ook vanochtend blijven we op hoogstens 15cm aan de noordkant steken. Vergeet niet dat mijn afgelopen zaterdag gedane BV is gedaan over een absurd lange termijn van 17 tot 25 dagen. Zelfs nu een week verder is dat nog in de termijn die we hier meteofiction noemen waarop eigenlijk niets zeker is. Zie ook deze bron van grote onzekerheid in de prognose die ik gisteren uitlegde….

luchtdruk

En hier zie je het gevaar wat nu op de loer ligt: dat tussen het Azorenhoog en het Russische hoog de luchtdruk ook in de Alpen te hoog blijft en zelfs dat polaire lucht helemaal de verkeerde kant op schiet zoals hier naar Portugal en in eerdere berekeningen ook wel naar de Zwarte Zee. Toch denk ik dat we momenteel in een intermezzo zitten met de weermodellen en dat de ideale glijbanen die we eerder zagen er de komende dagen weer tussendoor komen en dat een variant daarvan straks ook gaat gebeuren bij voorkeur tussen 8 en 16 december natuurlijk. Wie duimt er mee? Het is nodig want de kans op roet in het eten door hoge druk schat ik op 30% momenteel. Het goede nieuws in dat geval zou zijn dat de kunstsneeuw dan flink aan kan in de Alpen want hogedruk betekent ook koude nachten…. maar natuurlijke sneeuw is toch te verkiezen al was het voor het plaatje… grappig hoe skigebieden steeds meer loskomen van natuurlijke sneeuw. Zie deze video uit Vermont waar een manager heel blasé uitlegt wat de voordelen zijn van natuurlijke sneeuwval… vreemde wereld! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

65 reacties

Gesloten voor reacties.