maandagwarm

Vooral maandag sneeuwt het stevig aan de zuidkant en dan vooral in het westelijke Valle d’Aosta. Maar pas boven…. iets van 2200m! Dat is echt beroerd voor 1 december. Gaan we het zelfs in Livigno op1800m zien regenen? Aan de noordkant sowieso gewoon Föhn. De temperaturen hier zijn voor de nacht. Zal het op de Hoher Peissenberg weer 17ºC worden in de nacht zoals onlangs nog? Bij het plaatsen van deze link kwam ik nog tegen een oud artikel getiteld: Meeste oktobersneeuw sinds 200 jaar op Beierse Hoher Peißenberg (988m). Dat was van 12 oktober vorig jaar! Om er nog maar eens aan te herinneren dat hoe een seizoen begint weinig tot niets zegt over het verdere verloop. Waarvan een ander roemrucht voorbeeld is de winter van 1998/1999. Je weet wel van die megalawines in februari in Galtür. Die winter begon warm en sneeuwarm. Maar op dat spoor zijn we nog lang niet. De kansen voor het scoren van mijn boude voorspelling zijn goed maar er zijn wel bedreigingen.

ijsdag0312

Eesrt even naaronze ijsdagen kijken. Als we naar beide modellen kijken zien we dat de eerste 5 dagen van december allemaal nog kanshebber zijn om een ijsdag op te leveren langs de oostgrens. Hier een zuivere treffer van het Europese model op 3 december. Het zal kantje boord worden. Ik gok erop dat het 1 van de 5 dagen gaat lukken. Spannend is natuurlijk ook of er niet toch een keertje matige vorst in de nacht bij zal zijn. Vannacht heeft het nog nergens gevroren maar het scheelde niet veel.

sneeuwsandwich0612

Hier nog even terug naar Ronaldo’s moment van gisteravond toen het Europese model al op 6 december zin had in flinke sneeuw aan de noordkant. Ook in de berekening vanochtend is dat nog terug te zien. Je ziet hier de sneeuwsandwich tegen de zuidkant en binnenlopend vanuit het noordwesten tegen de noordkant.

accu2911

Gisteravond waren de sneeuwhoeveelheden die werden berekend al niet toereikend om mijn BV te verklooien en ook vanochtend blijven we op hoogstens 15cm aan de noordkant steken. Vergeet niet dat mijn afgelopen zaterdag gedane BV is gedaan over een absurd lange termijn van 17 tot 25 dagen. Zelfs nu een week verder is dat nog in de termijn die we hier meteofiction noemen waarop eigenlijk niets zeker is. Zie ook deze bron van grote onzekerheid in de prognose die ik gisteren uitlegde….

luchtdruk

En hier zie je het gevaar wat nu op de loer ligt: dat tussen het Azorenhoog en het Russische hoog de luchtdruk ook in de Alpen te hoog blijft en zelfs dat polaire lucht helemaal de verkeerde kant op schiet zoals hier naar Portugal en in eerdere berekeningen ook wel naar de Zwarte Zee. Toch denk ik dat we momenteel in een intermezzo zitten met de weermodellen en dat de ideale glijbanen die we eerder zagen er de komende dagen weer tussendoor komen en dat een variant daarvan straks ook gaat gebeuren bij voorkeur tussen 8 en 16 december natuurlijk. Wie duimt er mee? Het is nodig want de kans op roet in het eten door hoge druk schat ik op 30% momenteel. Het goede nieuws in dat geval zou zijn dat de kunstsneeuw dan flink aan kan in de Alpen want hogedruk betekent ook koude nachten…. maar natuurlijke sneeuw is toch te verkiezen al was het voor het plaatje… grappig hoe skigebieden steeds meer loskomen van natuurlijke sneeuw. Zie deze video uit Vermont waar een manager heel blasé uitlegt wat de voordelen zijn van natuurlijke sneeuwval… vreemde wereld! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

65 reacties

Gesloten voor reacties.