Dinsdagmiddag buitjes Franse Alpen

Vrijdagmiddag in Valloire drupte het in de namiddag al even uit langzaam opgebouwde stapelwolken zoals dat op warme zomerdagen in de Alpen bijna dagelijks gebeurt. Zaterdagmiddag in St. François Longchamp waren de namiddagwolken kleiner en drupte het niet (morgen post ik een filmpje van de verwrongen resten van de door de lawine vernielde stoeltjeslift). Die buiïgheid neemt vooral in de Franse Alpen toe waarbij niet vandaag (zoals eerder berekend) maar nu vooral dinsdagmiddag wat lichte neerslag kan optreden. Zie de kaart hierboven.

De sneeuwgrens ligt in zo’n situatie boven 2000m maar er valt zo weinig dat een paraplu niet nodig is. Wel moeten we altijd rekening houden dat het ineens toch een warmteonweer kan worden met meer neerslag. Dat bekijken we morgenvroeg opnieuw. 

Kijk in de Wintersport Weerkamer hieronder ook op de bewolkingkaarten om te zien waar de zon wel en niet ongebreideld schijnt. Over het algemeen is het dankzij hoog Harry een uiterst zonnige en zachte fase zoals ook in de Lage Landen niet onopgemerkt blijft.  

Sneeuwverwachting tot en met weekeinde

In mijn laatste weervideo donderdag gedraaid vanuit Valfréjus in de Maurienne heb ik het al over een spannende ontwikkeling voor komend weekeinde. Na meer dan 24 uur zonder internet was ik zelf dan ook meer dan benieuwd of het er vanochtend nog op stond. De kaart hierboven toont dat het inderdaad nog steeds fors gaat afkoelen komend weekeinde. Qua sneeuwval blijft het een “dusting” maar ik blijf ervan uitgaan dat die hoeveelheden gaan toenemen als we dichterbij komen. Zie dat de sneeuwgrens echt heel fors duikt naar 600 of zelfs 400m. In het westelijk Alpengebied dringt de kou minder diep door, maar ook daar koelt het een stukje af. 

[fbphotos id=379325245435020]

Leuk is het te kijken naar het sneeuwdek in Europa nu en weer een week verder. Ik heb het de afgelopen dagen even gemist, maar wat een sneeuw is er weer gevallen in Turkije zeg! Dat smelt grotendeels weg en ook de smelt in het westelijk Alpengebied gaat vrolijk door zodat weldra de witte pistes steeds meer door een groener wordend landschap gaan. Tenzij….

[fbphotos id=379332435434301]

De ensembles tonen dat er na het weekeinde eigelijk niets zeker is qua temperatuur. De grafiek voor de Franse Alpen toont de neerslag uit buien de komende dagen. De Oostenrijkse grafiek toont de met sneeuw gepaard gaande koude-uitbraak komend weekeinde. Vooral het Noorse ensemble toont dat er na volgend weekeinde zowel een nieuwe zachte golf kan komen als ook een periode met meer gematigde temperaturen. Daar wil ik niet op vooruitlopen. Eerst maar eens duimen voor meer sneeuw komend weekeinde!

Hieronder nog een mooie fotoserie uit de SkiWelt Wilder Kaiser Bixental…

Foto’s van Eric
[fbphotos id=379328132101398]

Warm hè!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.