Dinsdagmiddag buitjes Franse Alpen

Vrijdagmiddag in Valloire drupte het in de namiddag al even uit langzaam opgebouwde stapelwolken zoals dat op warme zomerdagen in de Alpen bijna dagelijks gebeurt. Zaterdagmiddag in St. François Longchamp waren de namiddagwolken kleiner en drupte het niet (morgen post ik een filmpje van de verwrongen resten van de door de lawine vernielde stoeltjeslift). Die buiïgheid neemt vooral in de Franse Alpen toe waarbij niet vandaag (zoals eerder berekend) maar nu vooral dinsdagmiddag wat lichte neerslag kan optreden. Zie de kaart hierboven.

De sneeuwgrens ligt in zo’n situatie boven 2000m maar er valt zo weinig dat een paraplu niet nodig is. Wel moeten we altijd rekening houden dat het ineens toch een warmteonweer kan worden met meer neerslag. Dat bekijken we morgenvroeg opnieuw. 

Kijk in de Wintersport Weerkamer hieronder ook op de bewolkingkaarten om te zien waar de zon wel en niet ongebreideld schijnt. Over het algemeen is het dankzij hoog Harry een uiterst zonnige en zachte fase zoals ook in de Lage Landen niet onopgemerkt blijft.  

Sneeuwverwachting tot en met weekeinde

In mijn laatste weervideo donderdag gedraaid vanuit Valfréjus in de Maurienne heb ik het al over een spannende ontwikkeling voor komend weekeinde. Na meer dan 24 uur zonder internet was ik zelf dan ook meer dan benieuwd of het er vanochtend nog op stond. De kaart hierboven toont dat het inderdaad nog steeds fors gaat afkoelen komend weekeinde. Qua sneeuwval blijft het een “dusting” maar ik blijf ervan uitgaan dat die hoeveelheden gaan toenemen als we dichterbij komen. Zie dat de sneeuwgrens echt heel fors duikt naar 600 of zelfs 400m. In het westelijk Alpengebied dringt de kou minder diep door, maar ook daar koelt het een stukje af. 

[fbphotos id=379325245435020]

Leuk is het te kijken naar het sneeuwdek in Europa nu en weer een week verder. Ik heb het de afgelopen dagen even gemist, maar wat een sneeuw is er weer gevallen in Turkije zeg! Dat smelt grotendeels weg en ook de smelt in het westelijk Alpengebied gaat vrolijk door zodat weldra de witte pistes steeds meer door een groener wordend landschap gaan. Tenzij….

[fbphotos id=379332435434301]

De ensembles tonen dat er na het weekeinde eigelijk niets zeker is qua temperatuur. De grafiek voor de Franse Alpen toont de neerslag uit buien de komende dagen. De Oostenrijkse grafiek toont de met sneeuw gepaard gaande koude-uitbraak komend weekeinde. Vooral het Noorse ensemble toont dat er na volgend weekeinde zowel een nieuwe zachte golf kan komen als ook een periode met meer gematigde temperaturen. Daar wil ik niet op vooruitlopen. Eerst maar eens duimen voor meer sneeuw komend weekeinde!

Hieronder nog een mooie fotoserie uit de SkiWelt Wilder Kaiser Bixental…

Foto’s van Eric
[fbphotos id=379328132101398]

Warm hè!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.