Hoppa. Is dit de eerste foto van het hoofdstuk: “waar is mijn auto?”. Met dank aan Calum. Vorig jaar zagen we dit soort plaatjes veelvuldig aan de zuidkant. Maar dit is gewoon in ons “good old” Kleinwalsertal. Dikke sneeuw de afgelopen 24 uur. En het is nog niet eens afgelopen met de noordelijke stuwing.
Vanmiddag zat hij er nog lekker in. Neerslaggebieden tegen de noordkant gedrukt. We zullen er niet veel woorden meer aan vuil maken. Het meeste is allang verteld de afgelopen dagen. Maar de plaatjes zijn echter wel om te smullen.
Zoals de radar van begin deze avond. Kijk eens wat er nog aankomt. En dit keer profiteert Oostenrijk het meeste van de sneeuwgolf. De komende uren blijft het nog wel sneeuwen. Pas morgen in de loop van de dag zal de neerslag uitgeput zijn en dan kan het donderdag en vrijdag lekker opklaren. En dan is er gewoon een hele dikke laag met sneeuw gevallen.
Wie is de beste graadmeter in dit aspect? Juist, Hans ter Braak twitterde deze foto vandaag. Kijk eens aan, hoe wit wil je het hebben?
En niet alleen in het Kleinwalsertal is bakken gevallen, wat dacht je van Saalbach Hinterglemm
Aan de zuidkant doet Livigno ook lekker meer zoals Hajo vanmorgen al schreef. Het lampje staat nog fier overeind, en alleen met z’n voetjes in de sneeuw.
En door de noordelijke stuwing zie je dat in Oberwallis de wolken breken richting het zuiden.Toch is er hier, je zit dan diep in de Inner Alpine, ook een mooie laag sneeuw gevallen. En die Matterhorn maakt natuurlijk het plaatje uniek.
In mijn bericht van gisteravond stond in de titel nog dat het snuitje gesmeerd moet worden donderdag en vrijdag. Reageerder Asten gaf terecht aan dat er in de loop van vrijdag toch wel weer bewolking zou komen. En dat is ook het geval. In eerste instantie zal de hoge bewolking op vrijdag toenemen. Op zaterdag zal er meer bewolking overtrekken. Maar met de hogere luchtdruk op zaterdag boven de Alpen verpieterd de neerslag een beetje. Pas op zondag, als de hogedruk zich westelijk terugtrekt, komt er een nieuw neerslaggebied richting de Alpen. De sneeuwgrens ligt echter wel iets hoger dan we vandaag de dag gewent zijn. In eerste instantie ligt deze rond de 900-1000 meter in Oostenrijk en rond de 1600 meter in Frankrijk. Als de neerslagintensiteit op zondag langzaam afneemt, daalt de sneeuwgrens ook. Wellicht net op tijd om ook in de laagste dalen mooie verse sneeuw te brengen in plaats van de nattere neerslag. De westelijk Alpen doen ook mee met het neerslag feestje maar daar ligt de sneeuwgrens hoger. Hoe meer naar het oosten, hoe lager de sneeuwgrens.
En dat resulteert tot de volgende neerslag hoeveelheden. Houdt er wel rekening mee dat deze hoeveelheden cummulatief zijn inclusief vandaag en morgen. Trek er 20 cm vanaf en je zit op de juiste accumulatie op zondag. En na zondag zijn er dan toch wel aanwijzingen dat de WC (west circulatie) er vol op gaat de komende dagen. Daar kunnen we dan eens naar kijken als we de AO (Arctische Oscillatie) en de NAO (Noord Atlantische Oscillatie) bekijken. Beide zouden negatief moeten zijn om winter van betekenis in West Europa te kunnen brengen.
De NAO is dus positief. Dit betekend dat in het gebied tussen de Azoren en IJsland de luchtdruk laag is en blijft. Als een strakke raket zal de straalstroom over de Atlantische oceaan jagen en depressie na depressie op Europa afschieten.
Ook de AO is positief maar die is meer onzeker dan de NAO. Dit betekend dat de hogedruk aspiratie in het gebied tussen IJsland en de Noordpool meer kans heeft. Toch wil dit niet zeggen dat er voor de Alpen ook de winter verkeken is. Integendeel. Er komen namelijk genoeg sneeuwmomenten. Wellicht met een wat hogere sneeuwgrens, maar dat ik koffiedik kijken.
Kijk maar eens wat er op de kaarten staat voor zondag 11 januari 2015. We zitten dan dik in de meteofictie sector hoor, dus niet al te diep in je brein laten branden deze kaart. Maar ook bij een negatieve NAO zijn de sneeuwdumps niet ondenkbaar. Dus wie weet.
Fijne avond!
PS: Hajo is morgen jarig – Van mijn kant alvast PROFICIAT.
47 reacties
Reacties zijn gesloten.