Het sneeuwt weer in delen van de Alpen, terwijl het in Frankrijk al weer geleidelijk droog wordt en gaat opklaren gaat het in Oostenrijk nog wel even door. Hierboven Madrisa op 1400m hoogte in Vorarlberg. Erwin zit te balen op moment van schrijven. Hij zit in Lermoos op 1000m en ziet alleen nog maar regen naar beneden komen. Gelukkig zal hij zien dat de regen over is gegaan in sneeuw. Hajo in Zell am See zit nog lager en het wordt spannend of hij in het dal ook sneeuw gaat zien want de sneeuwgrens zal pendelen tussen 500 en 1000 meter volgens ORF Actueel ligt die sneeuwgrens dus nog wat hoger.

sneeuw-28 dec

Hier mooi het sneeuwfront te zien die van west naar oost passeert over de Alpen. Daarachter opklarend maar Oostenrijk heeft nog wel even met de neerslag te maken. In het algemeen 10 cm maar op een enkele plek misschien wel 25 cm. Zoek maar eens met de webcams wat het resultaat gaat worden. Het fleurt in ieder geval weer lekker op.

manndag

De dagen erna zien we een hogedrukgebied tot ontwikkeling komen boven de Alpen. Rustig weer is het gevolg met vooral maandag en dinsdag veel zon maar geleidelijk neemt de kans op (laaghangende) bewolking toe met ook kans op wat lichte neerslag (geen grote hoeveelheden). Sneeuwgrens meest pendelend tussen 1000 en 1500m. De nachten zullen koud verlopen, zeker bij heldere condities door flinke uitstraling.

minima

Funtensee weer naar -20 graden? De nachten verlopen koud genoeg om de sneeuwkanonnen lekker aan het werk te zetten. Dat ziet er gewoon goed uit.

28-12 sneeuw Jaarwisseling

Zien we nu regen tijdens de Jaarwisseling in de Lage Landen? Het zal toch niet? De kans is wel aanwezig en we mogen het niet uit sluiten met die depressies voor de deur. Gelukkig zouden de berekeningen nog wat kunnen schuiven de komende dagen en zitten we precies tussen de regenfronten in.Ik duim ervoor!
Voor de Alpen ziet het er gunstiger uit dat de Jaarwisseling droog verloopt. De westkant heeft iets meer kans op neerslag.

neerslag

Voor de Franse Alpen is de kans op neerslag het grootst tijdens de jaarwisseling en ook de Lage Landen zitten in de gevarenzone al moet gezegd worden dat de activiteit vooralsnog zwak lijkt.

zuidkant

Zondag zien we weer wat “moois” op de weerkaarten verschijnen. Het lijkt in herhaling te vallen met de afgelopen week. Een depressie boven de zuidkant van de Alpen. Gaat deze weer voor een dump zorgen? Hoopvol is dat zowel het Amerikaanse en het Europese model met deze oplossing komen. Dit scenario moeten we in de gaten gaan houden!

Voorlopig geen winter in de Lage Landen.(ik had nog wel een mooie BV gemaakt daarover komende nacht meer) Geen ijs en geen sneeuw maar daar weten ze in China wel wat op.
ijs
Een ijsfestival Het is het middelpunt voor de 30e Harbin Ice and Snow Festival, dat aanstaande zondag begint in het noordoosten van China’s provincie Heilongjiang. Het gebouw is 30 meter hoog en bestaande uit meer dan 180.000 blokken ijs en 150.000 kubieke meter sneeuw. Ja die Chinezen maken alles beter! Lees het hier

Graag de ochtendruns in de reacties, ik lig dan lekker in mijn mandje na mijn nachtdienst. Lees Hajo’s weerbericht hier nog even na hij heeft een leuke vraag onderaan zijn bericht.


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

74 reacties

Gesloten voor reacties.