Een Noors stadje genaamd Rjukan, op een afstand van 150 km van Oslo ziet voor het eerst sinds zijn bestaan de winterzon op de daken, straten en mensen schijnen. Indirect.. dat wel, maar het idee met spiegels dat al 100 jaar geleden bedacht is door een fabrieksarbeider is dan eindelijk gerealiseerd. Rjukan, wat in een diepe vallei ligt heeft geen zon tussen de maanden september en maart, gewoonweg omdat het te diep weggestopt zit in de vallei. Destijds was het plan van de spiegels technologisch niet haalbaar, dus had men een kabelbaan gebouwd, om dan maar zelf de zon op te zoeken in de winter, om een beetje zon mee te pakken.

Simpel maar geniaal
het probleem van de ‘schaduwstad’ is nu dus opgelost met 3 joekels van spiegels. Simpel, maar geniaal! De grote spiegelschermen zullen automatisch de stand van de zon volgen, en zo zal er dus de gehele dag zonlicht op het stadsplein zijn. Een zonnewijzer zal niet werken bedenk ik me net;-) Helikopters hebben onlangs de schermen geplaatst op 450 meter hoogte. Ze zijn ook nog ‘groen’, want het computersysteem werkt op zonne-energie. We klagen vaak over het weer, en de zonuren. Ik kan jullie verzekeren dat deze mensen pas recht zouden hebben gehad om te klagen over de zonuren.
[metaslider id=27408]

Like en Share dit bericht om andere wintersport en weer liefhebbers te informeren;-)  

 


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

6 reacties

Gesloten voor reacties.