De foto hierboven is genomen op zes februari 2012 tijdens de Vijf Merentocht in Overijssel. Morgen is het weer zover, Overijssel heeft de primeur voor de eerste toertocht van dit jaar. De dagen daarna, tot en met zaterdag, worden er naar verwachting nog een aantal meer tochten georganiseerd, onder andere in Blokzijl. Daarna wordt de al verwachte ‘schaatspauze’ ingeluid door een vanuit het westen naderende storing die de kou in één lange haal naar het Oosten de landsgrenzen over drukt. Maar wat voor ons Landje geldt, gaat niet op voor de Alpen. Alles wijst erop dat de temperatuurstijging in de Alpen heel erg mee gaat vallen.

 
Hierboven is het moment zichtbaar waarop de neerslag de Alpen bereikt, op dit moment wordt dit berekend voor het begin van de avond aanstaande zondag. In de gehele Franse Alpen en in het Noordwestelijke deel van Zwitserland begint het op veel plaatsen matig te sneeuwen. De sneeuwgrens lijkt hierbij zeker niet boven 1000m uit te komen. De vakantiegangers die eind deze week de rit richting de Alpen wagen hoeven dus zeker niet bang te zijn voor enorme plensbuien. In de meeste gebieden in de West Alpen zal er maandag zo’n 10 tot lokaal 30cm verse sneeuw zijn gevallen. Oostenrijk ligt gedeeltelijk in de luwte, maar ook daar kunnen de meeste gebieden een mooi opfrissertje verwachten. Voor dorpen als Zell am See wordt het nog even spannend of de kou genoeg blijft hangen om ook in het dal sneeuwval te kunnen houden.

 
Bovenstaande kaart is typerend voor het weerbeeld na aankomend weekend voor zowel Nederland als de Alpenlanden. Nederland in de buien, de Alpen onder hogedrukinvloed puur zonnig. En wat doet de temperatuur dan? Die loopt wat op, ook in de Alpen. Maar een vorstgrens hoger dan 2000m is nergens te verwachten, reken op 1000 tot 1800m. Perfect skiweer dus, zeker als je de eerder gevallen sneeuw meeneemt in het totaalplaatje.

Na een serie prachtig zonnige dagen zien we voor de lange termijn dan weer erg mooie dingen verschijnen. De trend laat zien dat we geen verdere temperatuurstijging hoeven te verwachten. In tegendeel zelfs, naar verwachting gaan de Alpen eind volgende week weer kniediep de winter in, met daarbij vooral voor de Oostenrijkse noordkant prachtige sneeuwkansen. Zie ook onderstaande ensemble voor een punt aan de Oostenrijkse noordkant in Vorarlberg.

In één woord: smullen! Om je vingers bij af te likken voor iedereen die in het zuiden van het land woont en rond de 8e naar de Alpen vertrekt voor zijn of haar welverdiende krokusvakantie. Een echte harde terugkeer van de Nederlandse winter zie ik op dit moment niet, maar de winter blijft erg dichtbij en de potentie voor een spectaculaire wending is er zeker.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads 22 januari
[fbphotos id=535573489810194]

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads 23 januari
[fbphotos id=535576166476593]

 Zo komen we nog eens lekker in de wintersportstemming!


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

18 reacties

Gesloten voor reacties.