Al vaker vertoond, maar het blijft mooi om te zien, de bovenstaande openingsplaat van Zell am See/Kaprun vanochtend om 08:50 uur. Echter, voor de eerstkomende 7 à 8 dagen beginnen we waar de collega’s zijn geëindigd; een sturend hogedrukgebied ten westen van Ierland met een rug tot over de Alpen. Daardoor in de westelijke delen van Europa vrij zacht en vaak grijs weer, maar verder Europa in koud. In de oostelijke Alpen valt aan de noordzijde van de alpenhoofdkam nog af en toe wat sneeuw.
Vandaag, vrijdag 29 nov, trekt er een depressie van nabij IJsland naar het zuidoosten en komt vanavond aan boven de Oostzee. Dit systeem zorgt vandaag in westelijk Noorwegen al voor een enorm pak verse sneeuw. Het neerslaggebied nadert Nederland vanochtend en het zal in het noordwesten van het land al beginnen te regenen. Deze regen trekt vandaag verder naar het zuidoosten. In de Wintersport Arena Sauerland zal dit boven de 500 m natte sneeuw opleveren en boven de 650 à 700 meter zelf droge sneeuw.  Als het neerslaggebied is weggetrokken, volgen spoedig regenbuien, die in het Sauerland boven 600 meter opnieuw (natte-?)sneeuw zullen achterlaten.  Tot zaterdagavond zal daar toch zo’n 3 tot 5 cm verse sneeuw zijn gevallen.
Zaterdag 30 nov krijgt het gehele Alpengebied te maken met dit neerslaggebied. Het is er koud genoeg, zodat de neerslag hoofdzakelijk in de vorm van sneeuw zal vallen. Alleen beneden de 700 meter kan dit af en toe natte sneeuw of regen zijn. De grootste hoeveelheden (zo’n 5 à 10 cm) zullen aan de gehele noordzijde van de alpenhoofdkam vallen. [metaslider id=31123] Zie bovenstaand de aanwas van sneeuw, ook in het Sauerland. Vanaf zondag 1 dec gaat het eerder genoemde hogedrukgebied langzaam aan de wandel richting midden en oost Europa, waardoor zich op het weertoneel een rustige periode zal aandienen, die tot het eind van de week zal duren. Vooral Zwitserland en Frankrijk krijgen een paar zeer zonnige dagen. Oostenrijk blijft de eerste dagen van de nieuwe week gevoelig voor wolkenvelden met aan de noordzijde af en toe een vlok sneeuw. Ook blijven de lage dalen erg gevoelig voor aanhoudende mist. De hogere dalen steken daar bovenuit en vanaf dinsdag 3 dec krijgt men daar ook veelvuldig de zon te zien.  ensemble Norway

Ook de skigebieden bij de Noorse Fjorden krijgen het dan eindelijk droog, maar dat zal niet voor lang zijn. Zie bovenstaande ensemble voor dat gebied, men zit daar nu al in het diepste winterweer. Met het rustige en geleidelijk steeds zonniger wordende weer in de Alpen gaat ook de temperatuur langzaam omhoog. Dinsdag zal het plus 5 graden niveau rond de 1.600 meter komen te liggen, maar bij weinig wind zullen de dalen het een stuk kouder houden. We hoeven dan ook niet bang te zijn dat de sneeuw zal wegsmelten.
Voor woensdag 4 dec valt op, dat het hogedrukgebied verder naar het oosten is weggetrokken en de rol voor west Europa wordt overgenomen door een nieuw hogedrukgebied dat zich op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan heeft genesteld. Bij ons draait de stroming dan weer langzaam naar het west-noordwesten. Hiermee wordt op donderdag 5 dec een zwak koufront naar het zuidoosten getransporteerd, dat bij ons zal arriveren in de vroege ochtend en af en toe regen of een regenbui zal veroorzaken. De lucht daarachter is beduidend kouder, vooral op enige hoogte. In de loop van de donderdag passeert dit zwakke front ook het Sauerland en zal daar boven 400 a 500 meter wederom voor wat lichte sneeuw zorgen.  weerkaart vrijdag 6 dec

Het grote geweld met koude-uitbraak volgt dan op vrijdag 6 dec. Het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan krijgt steun vanuit het noorden: hogedruk boven Groenland breidt zich uit richting IJsland. Tussen deze hogedruk-brug en een diepe depressie boven Scandinavië wordt met een noordelijke stroming zeer koude arctische lucht (deze komt rechtstreeks vanaf de Noordpool) naar het zuiden getransporteerd (zie bovenstaande weerkaart). In de nacht van donderdag op vrijdag bereikt het koufront Nederland. De regen zal spoedig overgaan in sneeuw, met name wat verder landinwaarts. Daarna trekt dit front zeer snel de rest van Europa over. [metaslider id=31132]Wat dit aan sneeuw achter laat, kun je zien op bovenstaande slide show. Kijk ook eens naar de enorme hoeveelheid die aan het eind van de komende week al in de westelijke Noorse skigebieden ligt. Wat te denken van het Oostenrijkse “Schneeloch” Obertauern, daar ligt “beneden” nu al 80 cm en “boven” 120 cm. Alle skiliften zijn daar al in gebruik. Maar ook bij ons, het Sauerland en de Alpen komen er heel wat centimeters sneeuw bij. Volgend weekend kunt u met een gerust hart richting Sauerland afreizen om de eerste ski-meters van dit seizoen te gaan maken. Zoekt u een leuk adres om daar te overnachten, kijk dan even hierrrpluim veluwe en achterhoekMaar . . . . of deze echt winterse periode lang zal aanhouden is nu nog onzeker. Zie bovenstaande pluim voor het oosten van midden Nederland (Veluwe/Achterhoek/Twente). Zowel de Amerikaanse als de Europese modellen laten het slechts een paar dagen duren, hoewel de meeste leden kiezen voor een koude oplossing. Afwachten dus of de modellen dit volhouden of dat er nog méér koude varianten worden uitgespuwd de komende dagen. Blijf het volgen . . . . . . de volgende ochtendruns zullen wat dat betreft mogelijk al weer de eerste tekenen geven: wat zullen deze brengen????


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

67 reacties

Gesloten voor reacties.