2m temperatuur 29/02/2012

Klik voor grotere afbeelding

Na de regen en sneeuwval  van gisteren in de noordoostelijk gelegen skigebieden wordt het vandaag overal droog. De temperaturen lopen nog eens enkele graden op. De vorstgrens stijgt vanmiddag op uitgebreide schaal richting 3000m. Enkel de gebieden oostelijk van Tirol hebben vandaag de gehele dag nog te maken met bewolking, daar ligt de vorstgrens vandaag nog rond 2o00m. Bovenstaande afbeelding die de temperaturen op 2m weergeeft laat zien dat het inderdaad voor even gedaan is met de winter in de Alpen, nergens staat meer een negatieve temperatuur ingetekend.

Morgen puur lente in de Alpen

Donderdag lopen de temperaturen dan nog eens enkele graden op. Onder een heldere hemel met een voorjaarszonnetje loopt de vorstgrens nog eens op richting 3000 tot zelfs 3500m. In de lagere dalen zijn temperaturen tussen rond +15 graden zeker niet uitgesloten, in de zon kan het zelfs nog een stukje warmer zijn. Voordat het een groot doemverhaal lijkt wil ik hier snel nog even aan toevoegen dat een paar van zulke dagen vrij weinig invloed hebben op het sneeuwdek. Hooguit enkele centimeters zullen verdwijnen maar met het enorme sneeuwdek op veel plaatsen is dit geen enkel probleem voor de skigebieden. Wel zullen de pistes de komende dagen hoogstwaarschijnlijk redelijk ijzig zijn in de ochtenden. In de nachten koelt het namelijk nog flink af waardoor de smeltende toplaag ’s nachts weer opvriest. 

Vrijdag en zaterdag laatste zonovergoten dagen

bewolking 02/03/2012

Klik voor grotere afbeelding


Na donderdag volgen nog twee heerlijke skiedagen met in vrijwel alle gebieden  veel ruimte voor zon. Temperaturen beginnen hierbij met het instromen van wat koelere lucht weer langzaam te dalen. Op 1500m zakt de temperatuur geleidelijk van +10 graden terug richting 3 tot 5 graden boven nul. De grand beau die bij dit weerbeeld hoort vind je terug op bovenstaande kaart van het wolkendek voor aanstaande vrijdag. 

Zondag vanuit het noordwesten terugkeer van de Alpenwinter

Na deze lentedagen is het dan vanaf zondag weer tijd voor de terugkeer van de Alpenwinter. Goed nieuws voor de wintersporters onder ons dus. Vanuit het noordwesten zakt een depressie af richting de Alpen. In zijn kielzog neemt dit lagedrukgebied een flink portie koele lucht mee. Zondag in de loop van de middag begint het dan van de Haute-Savoie tot ongeveer Innsbruck licht tot matig te sneeuwen. De sneeuwgrens ligt aanvankelijk nog rond 1200 tot 1400m maar zakt vrij vlot terug richting 800m. Zoals het er nu uitziet kan de noordkant dan op een opfrisser van zo’n 5 tot lokaal 20cm rekenen. 

Begin volgende week eindelijk weer eens een dump voor de Italiaanse skigebieden?

Zowel het Amerikaanse GFS als het Europese ECMWF model laten ook vanochtend weer een lagedrukontwikkeling zien boven de golf van Genua begin volgende week. Het GFS model is daarbij nog eens extra positief. Volgens dit model kan de gehele zuidkant, van de Piemonte tot aan de Dolomieten, volgende week verschillende dumps na elkaar verwachten. De hoofdrun wordt hierbij ondersteund door verschillende andere leden in het ensemble, wat erop duidt dat dit dus een scenario is waar we waarde aan mogen hechten.

Neerslag 06/03/2012

Zuidelijke stuwing volgende week dinsdag (klik voor grotere afbeelding)

Het ECMWF model laat na fikse sneeuwval voor de zuidkant op dinsdag de luchtdruk echter alweer snel oplopen. In dit scenario zou het  woensdag alweer droog zijn in de gehele Alpen met flink wat ruimte voor zonneschijn en frisse temperaturen. Dat het vanaf begin volgende week weer gaat sneeuwen lijkt inmiddels zeker. Waar en hoeveel de meeste neerslag gaat vallen is echter nog onzeker. De zuidkant heeft op dit moment de  beste papieren voor een echte dump, maar op welke manier dit scenario zich precies gaat ontwikkelen zal de komende dagen nog moeten blijken. 

Categorieën: DumpsItaliëOostenrijk

Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

25 reacties

Gesloten voor reacties.