Ik ben erg benieuwd wat ik straks op de Brenner ga meemaken op weg naar Val Gardena. Ik rij als het goed is midden door een sneeuwfrontje. Dat was gisteren al in Les Menuires gearriveerd. Getuige bovenstaande kiek van Monica. Het waren felle sneeuwbuien nadat eigenlijk mooi weer was voorspeld.

Een zeer thermische situatie door snelle afkoeling van de bovenlucht (van -20 naar -24ºC op 5km hoogte). Aan bovenstaande kaart zie je dat de buiigheid in de Franse Alpen samenhing met een onweerszone in Duitsland.

Opvallend genoeg ook onweer gisteravond in de Lage Landen! Iemand meegemaakt?  Nog even terug naar Les Menuires…. onze reporters daar hadden eerder al een prachtige timelapse gepubliceerd…

Mooi om te zien maar een beetje lullig als alle liften dicht zijn vanwege de storm. Hier in Oostenrijk was de wind ook erg goed te merken gisteren. Paragliden was sowieso onmogelijk. Eergisteren ook al.

Voor we verder het Europese weer induiken is bovenstaande video ook wel opmerkelijk. New York begin april. Ondertussen in Europa: op 3 april had Stockholm een minimum van -7.9°C. Het vorige dagrecord was van 1961: -6.6ºC.

De thuisblijvers (is dat een grappige aanduiding voor laaglandbewoners die gewoon thuis zijn?) zijn ook op weg naar nachtvorst. Ook onze tuinders dus op wintersportweerman.nl. Vrijdagochtend gaat het gebeuren!

Wees gewaarschuwd dus. Daarna komt wat ik toch gewoon een “warmtegolf” noem. Het ziet er in de grafiek uit als een golf en het is warm. Dat maakt samen warmtegolf. Het wordt een lang fraai (marathon)weekeinde. Neem maandag en dinsdag ff vrij en ga wat leuks doen.

Ach na de warmtegolf komen we op maxima van rond de 15ºC en minima 10 graden lager. Dat duidt al op best helder weer. En je komt ermee mooi op het gemiddelde voor april uit dat zo rond de 10ºC ligt. In het zuid-Franse Nice is dat 13ºC. Dat klimaat is ons door het KNMI beloofd. We wachten er nog even op. Maar zelfs dat: bedenk eens hoe koud ons planeetje momenteel is dat het ZELFS AAN DE COTE D’AZUR in april gemiddeld maar 13ºC is.

Ach we leven nu eenmaal al een tijdje in de koude stand van de twee temperatuurstanden die de aarde kent: eentje met ijs op depolen en in de gebergten en ook ijstijden en eentje die van de hele aarde een subtropisch zwemparadijs maakt. Tussen beide ligt 10ºC verschil en CO2 heeft er geen jota mee te maken zoals je ziet. Die grafiek is al eeuwig bekend en toch loopt de halve wereld, nee de hele wereld achter de CO2 karavaan aan. Wordt wakker mensen.

OK. Terug naar de Alpen. Even Val Gardena aangeprikt. Je moet iets. Na het weekeinde slaat het weer om en lijkt het langdurig te gaan rommelen…

Direct na sluiting van het skigebied gaat het op hoogte dus nog eens flink sneeuwen. We zien dat alleen aan de zuidkant. De noordkant blijft redelijk rustig net als de Lage Landen.

Ene Rene van Engen deelde in de Alpenfreaks groep deze foto van het Grödenjoch (Gröden is de oorspronkelijke Duitse benaming van Val Gardena, in Ladinisch Gerdeina genaamd). Ook daar dus diepwinters. Ben nu echt niet meer te houden in de auto te stappen.

Als toegift nog een kiekje uit Sestrière. Reageerder Guy tipte ons gisteren over de sneeuw daar. 25cm verse poeder zei hij! Nou die zijn te zien. Wat een plaatje. Gisteren ook poeder in het Montafon trouwens. Zie nog eens Cescia’s artikel daarover.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.