Ik ben erg benieuwd wat ik straks op de Brenner ga meemaken op weg naar Val Gardena. Ik rij als het goed is midden door een sneeuwfrontje. Dat was gisteren al in Les Menuires gearriveerd. Getuige bovenstaande kiek van Monica. Het waren felle sneeuwbuien nadat eigenlijk mooi weer was voorspeld.

Een zeer thermische situatie door snelle afkoeling van de bovenlucht (van -20 naar -24ºC op 5km hoogte). Aan bovenstaande kaart zie je dat de buiigheid in de Franse Alpen samenhing met een onweerszone in Duitsland.

Opvallend genoeg ook onweer gisteravond in de Lage Landen! Iemand meegemaakt?  Nog even terug naar Les Menuires…. onze reporters daar hadden eerder al een prachtige timelapse gepubliceerd…

Mooi om te zien maar een beetje lullig als alle liften dicht zijn vanwege de storm. Hier in Oostenrijk was de wind ook erg goed te merken gisteren. Paragliden was sowieso onmogelijk. Eergisteren ook al.

Voor we verder het Europese weer induiken is bovenstaande video ook wel opmerkelijk. New York begin april. Ondertussen in Europa: op 3 april had Stockholm een minimum van -7.9°C. Het vorige dagrecord was van 1961: -6.6ºC.

De thuisblijvers (is dat een grappige aanduiding voor laaglandbewoners die gewoon thuis zijn?) zijn ook op weg naar nachtvorst. Ook onze tuinders dus op wintersportweerman.nl. Vrijdagochtend gaat het gebeuren!

Wees gewaarschuwd dus. Daarna komt wat ik toch gewoon een “warmtegolf” noem. Het ziet er in de grafiek uit als een golf en het is warm. Dat maakt samen warmtegolf. Het wordt een lang fraai (marathon)weekeinde. Neem maandag en dinsdag ff vrij en ga wat leuks doen.

Ach na de warmtegolf komen we op maxima van rond de 15ºC en minima 10 graden lager. Dat duidt al op best helder weer. En je komt ermee mooi op het gemiddelde voor april uit dat zo rond de 10ºC ligt. In het zuid-Franse Nice is dat 13ºC. Dat klimaat is ons door het KNMI beloofd. We wachten er nog even op. Maar zelfs dat: bedenk eens hoe koud ons planeetje momenteel is dat het ZELFS AAN DE COTE D’AZUR in april gemiddeld maar 13ºC is.

Ach we leven nu eenmaal al een tijdje in de koude stand van de twee temperatuurstanden die de aarde kent: eentje met ijs op depolen en in de gebergten en ook ijstijden en eentje die van de hele aarde een subtropisch zwemparadijs maakt. Tussen beide ligt 10ºC verschil en CO2 heeft er geen jota mee te maken zoals je ziet. Die grafiek is al eeuwig bekend en toch loopt de halve wereld, nee de hele wereld achter de CO2 karavaan aan. Wordt wakker mensen.

OK. Terug naar de Alpen. Even Val Gardena aangeprikt. Je moet iets. Na het weekeinde slaat het weer om en lijkt het langdurig te gaan rommelen…

Direct na sluiting van het skigebied gaat het op hoogte dus nog eens flink sneeuwen. We zien dat alleen aan de zuidkant. De noordkant blijft redelijk rustig net als de Lage Landen.

Ene Rene van Engen deelde in de Alpenfreaks groep deze foto van het Grödenjoch (Gröden is de oorspronkelijke Duitse benaming van Val Gardena, in Ladinisch Gerdeina genaamd). Ook daar dus diepwinters. Ben nu echt niet meer te houden in de auto te stappen.

Als toegift nog een kiekje uit Sestrière. Reageerder Guy tipte ons gisteren over de sneeuw daar. 25cm verse poeder zei hij! Nou die zijn te zien. Wat een plaatje. Gisteren ook poeder in het Montafon trouwens. Zie nog eens Cescia’s artikel daarover.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.