Een van de laatste witte vlekken op mijn been-there-done-that wintersportkaart was het Gasteinertal. Ben er door de jaren heen tientallen keren langsgereden, maar nooit omhoog. Bad Gastein en Bad Hofgastein zijn oude Duitse kuuroorden. De spoorlijn met spoortunnel naar de zuidkant maakten dat de Europese vorstenhuizen de oorden al konden aandoen toen de wintersport in de kinderschoenen stond. Maar dat Bad Gastein qua ambiance St. Moritz in de schaduw zou stellen dat had ik niet gedacht. Nu weet ik dat het zo is. In de zomer dan. In de winter is het Engadin qua landschapsschoon moeilijk te kloppen. Maar Bad Gastein ligt er in de sneeuw ook prachtig bij (zie groot) en dus moet ik dat ook ooit nog afvinken van mijn bucket list.

Wat ons spontane bezoekje aan Bad Gastein extra bijzonder maakte, was de kolossale omvang van de waterval. We waren een week eerder bij de Krimmler Wasserfall geweest en dat is de grootste van Oostenrijk. Maar de manier hoe de waterval van Gastein door het dorp knalt is echt uniek. Met zo veel geweld na overvloedige regen dat je vuistdikke stenen als visjes vanuit het kolkende water naar lucht zag happen. En hebben jullie ook al een selfie-stick? Kleine kanttekening nog: het is bizar dat in Bad Gastein bloeiende vier- en vijfsterrenhotels met limousine voor de deur, samengaan met de vergane glorie van enkele kolossale oude kuurhotels die leeg staan! Dat heb je dan in St. Moritz weer niet. Grote zwart-wit foto’s die zo’n bouwval aan het oog onttrokken toonden onze Prins Hendrik in 1934 en waar ik erg van onder de indruk was niemand minder dan Ibn Saud!  

badhofgastein

Deze foto heb ik niet zelf genomen. Maar toont wel heel fraai de nazomer in Gastein. Je kijkt hier uit op het dorpje Bad Hofgastein waar wij heerlijk met het hele gezin 4 uur hebben gebadderd in de Alpentherme op een regendag. 

berghutje

Hoe kwamen wij zo in Gastein? Dat was via Hans en Nel van deBerghut.com in Rauris (en dat mooie dal was ook een ontdekking voor ons). Zij pachten sinds afgelopen winter  een authentieke almhut boven Dorfgastein waar je fantastisch kunt onthaasten: berghutje.com. En die panoramafoto is wel van mij! Hier nog een eerder artikel dat ik vanuit de hgut schreef.

PS Pas nadat ik dit artikel klaar had ontdekte ik dat voor onze Prins Hendrik het Bad Gastein zien en dan sterven wel erg letterlijk heeft gegolden. Zie hierrr!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.